Son Güncelleme:
Türkiye’nin en iyi dondurmacıları
Eskiden dondurma yalnızca yaz aylarında yenirdi. Anneler çocukları hasta olmasın diye üstüne bir bardak su içirmeden bırakmazdı. Hazır kutu dondurmalar çıktığından beri mertlik bozuldu. Çünkü dondurma yaz kış bulunabiliyor. Ama yine de sadece yaz sıcaklarında deli gibi tüketiliyor.
Bu hafta gurmelerden ve dondurma tutkunlarından oluşan jüri üyelerine en sık gittikleri, lezzetini ve çeşitlerini en çok beğendikleri dondurmacıları sorduk, ortaya Türkiye'nin 'en iyi dondurmacıları' listesi çıktı.
ALİ USTA
Santa Maria’yı denemelisiniz
Moda'nın ilk dondurmacısı olan Ali Usta otuz üç yıldır dimdik ayakta. Yaz mevsiminde 40 çeşit dondurma bulabilirsiniz. Naneli, romlu, bademli, cevizli, fıstıklı gibi çeşitlerin yanı sıra özellikle Santa Maria'yı denemelisiniz. Ali Usta bu dondurmanın içeriğini bir sır gibi saklıyor. Çünkü Santa Maria'yı bir yiyen bir daha vazgeçemiyor. Kilo almaktan korkup, dondurma yemekten kaçıyorsanız, Ali Usta'da dört çeşit diyet dondurma da var. Kilosu 12 milyon, bir topu 750 bin lira. Moda Cad. No: 264/A Moda, (0216) 414 18 80.
GÜNEŞ
Sabah dörde kadar açık
1975'te kurulan Güneş Dondurma'da 18 çeşit dondurma bulunuyor. Karadut, limon ve çikolatalısı çok özel. Şevval Sam, Şebnem Dönmez, İlker Mengi gibi isimlerin sık sık uğradığı Güneş Dondurma, her gün sabah 10.00'dan ertesi sabah 04.00'e kadar açık. Dondurmanın kilosu 12 milyon, bir topu 750 bin lira. Cevdet Paşa cad. No: 58 Bebek, (0212) 263 27 70.
YAŞAR PASTANESİ MADO
Maraş’ın ma’sı dondurmanın do’su
İsmini Maraş ve dondurma kelimelerinin ilk hecelerinden alıyor. Türkiye'nin birçok noktasında franchising yöntemiyle satılan Mado Dondurmaları Maraş'ta üretilerek -40 derecede satış noktalarına sevk ediliyor. Mado'nun ilk üretim yeri olan Yaşar Pastanesi 300 yıllık, dört kuşaklık bir geleneğin simgesi. Mado yaklaşık 75 çeşit dondurma üretiyor. Elmalı, hurmalı, narlı, incirli, havuçlu, kabaklı, baharatlı gibi ilginç çeşitleri var. Trabzon Bulvarı No: 2/E Kahramanmaraş Tel: (0344) 225 08 08.
MİNİ
Adı küçük ama kendi büyük
1968'den bu yana, Bebek'teki minicik dükkanda hizmet veren dükkanın içine iki kişi zor sığıyor. 18 çeşit dondurmadan en çok kestane, karamel, fıstık ve kavunlusu beğeniliyor. Kilosu 12 milyon, bir topu 750 bin lira. Nejat Alp, Selçuk, Hakan Ural gibi isimlerin müdavimi olduğu Mini Dondurma haftanın her günü gece üçe kadar açık. Cevdetpaşa Cad. No: 107 Bebek, Tel: (0212) 257 10 70.
ÇEŞME APO’NUN YERİ (Dondurmacı Veli Usta)
Sakızlı dondurmanın üstadı
İzmir'de şubesi olan Apo'nun Yeri deyince akla sakızlı dondurma geliyor. Koyun ve keçi sütüyle yapılan sakızlı dondurmanın sakızı Yunanistan'dan getiriliyor. 30 çeşit dondurmanın bulunduğu Apo'nun Yeri'nde kavun, balbadem, karamel, nane, kestane kokteyli spesiyaller arasında. Günde ortalama bin kişi buradan dondurma yiyor. Apo bu mekanın ilk dondurma ustası, Veli ise şimdiki usta. Bu yüzden iki isimle de biliniyor. İki şube de 9.00 - 02.00 arası açık. Bir kilo dondurma 14 milyon, kornet 1.5 milyon. Şifne Cad. No: 81 C, Plaj Evleri, Çeşme Tel: (0232) 723 10 40.
REYHAN PASTANESİ
Karadutlar Tire’den geliyor
1966'dan beri dondurma üreten Reyhan Pastanesi'nde 15 çeşit dondurma bulunuyor. Piyasadaki en taze meyveleri kullanarak üretim yapan Reyhan Pastanesi'nin sade, cevizli karamelli, kahveli, bal bademli ve karadutlu dondurmaları çok beğeniliyor. Karadutlar İzmir'in Ödemiş ve Tire bölgesinden özel olarak toplanıyor. 07.00 - 24.00 arası açık. Dondurmanın kilosu 12 milyon. Üç top dondurmaya ise 1 milyon lira ödüyorsunuz. Mustafabey Cad. No: 24 Alsancak / İzmir, Tel: (0232) 422 28 02.
ZEYNEL
Fenerbahçeli futbolcular burada
1925'te kurulan Zeynel, sorbe yani sütsüz meyve özlü dondurmalarıyla tanınıyor. 13 çeşit dondurması olan Zeynel'in ünlü müdavimleri arasında Sakıp Sabancı, Bülent Ersoy, İlhan Şeşen ve Fenerbahçeli futbolcular var. Ankara'da da şubesi olan Zeynel'de iki çeşit diyet dondurma da bulunuyor. 24 saat açık ama servis gece 02.00'ye kadar. Dondurmanın kilosu 12 milyon, bir kaşığı 750 bin lira. Bağdat Cad. No: 302 Caddebostan, Tel: (0216) 411 45 86.
HAKİKİ ROMA
GS’li futbolcuların mekanı
Yeşilköy'de iki dükkanda hizmet veren, 33 yıllık Hakiki Roma Dondurmacısı, 20 çeşit dondurma üretiyor. Meyvelileri ve kastanelisi çok beğeniliyor. Dört çeşit diyabet dondurması var. Müdavimleri Tarık Akan, Yasemin Yalçın, Mithat Bereket, Cem Şaşmaz ve Galatasaraylı futbolcular. Gece 01.00'e kadar açık. Dondurmanın kilosu 12 milyon, bir topu 500 bin lira. İstanbul Cad. Kulüp Sk. No: 1 Yeşilyurt, (0212) 663 35 42
KANAAT LOKANTASI
Dondurmanın salebi Yozgat’tan
Üsküdar'daki ünlü lokantada dondurma mevsimi nisanda başlıyor, yaz sonuna kadar sürüyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan dondurmada kullanılan salep Yozgat'tan, koyun sütü İstanbul Çekmeköy'den getiriliyor. Meyveli dondurmalarda suyu alınmış meyveden başka malzeme kullanılmıyor. 10 çeşit dondurma var. Kanaat Lokantası her gün 10.00'dan, gece 23.00'e kadar açık. Dondurmanın kilosu 14 milyon, bir külahı 1 milyon lira. Selmanipak Caddesi No. 25 Üsküdar. (0216) 553 37 91.
İTALYAN TİPİ ROMA DONDURMACISI
Beşiktaşlıların gözdesi
1962'den beri üretim yapan İtalyan Tipi Roma Dondurmacısı'nda 10 çeşit dondurma bulunuyor. Fındık ezmeli ve tavukgöğüslü gibi ilginç çeşitlerin de bulunduğu mekanın ünlü müdavimleri arasında Ahmet Yıldırım ve Sergen Yalçın gibi Beşiktaşlı futbolcular var. İtalyan Tipi Roma Dondurmacısı, sabah 07.00'de açılıyor, ertesi sabah 03.00'te kapanıyor. Dondurmanın kilosu 10 milyon, bir topu 500 bin lira. Barbaros Bulvarı No: 1/A (0212) 260 34 65.
GURMELERDEN VE DONDURMA MERAKLILARINDAN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ
Ankaralı gurme
Oğul Türkkan
Gastronom
Zeynep Kazan
Yemek kültürü yazarı
Tuğrul Şavkay
Gazeteci
Ebru Çapa
Yemek kitabı yazarı
Engin Akın
İstanbul Life Dergisi Yayın Yönetmeni
Nur Çintay
İzmirli gurme
Ahmet Güzelyağdöken
Pasta uzmanı, aşçı
Senem Betil
Gastronom tasarımcı
Gönül Paksoy
Kahramanmaraş Belediye Başkanlık Danışmanı
Osman Sayın
ALİ USTA
Santa Maria’yı denemelisiniz
Moda'nın ilk dondurmacısı olan Ali Usta otuz üç yıldır dimdik ayakta. Yaz mevsiminde 40 çeşit dondurma bulabilirsiniz. Naneli, romlu, bademli, cevizli, fıstıklı gibi çeşitlerin yanı sıra özellikle Santa Maria'yı denemelisiniz. Ali Usta bu dondurmanın içeriğini bir sır gibi saklıyor. Çünkü Santa Maria'yı bir yiyen bir daha vazgeçemiyor. Kilo almaktan korkup, dondurma yemekten kaçıyorsanız, Ali Usta'da dört çeşit diyet dondurma da var. Kilosu 12 milyon, bir topu 750 bin lira. Moda Cad. No: 264/A Moda, (0216) 414 18 80.
GÜNEŞ
Sabah dörde kadar açık
1975'te kurulan Güneş Dondurma'da 18 çeşit dondurma bulunuyor. Karadut, limon ve çikolatalısı çok özel. Şevval Sam, Şebnem Dönmez, İlker Mengi gibi isimlerin sık sık uğradığı Güneş Dondurma, her gün sabah 10.00'dan ertesi sabah 04.00'e kadar açık. Dondurmanın kilosu 12 milyon, bir topu 750 bin lira. Cevdet Paşa cad. No: 58 Bebek, (0212) 263 27 70.
YAŞAR PASTANESİ MADO
Maraş’ın ma’sı dondurmanın do’su
İsmini Maraş ve dondurma kelimelerinin ilk hecelerinden alıyor. Türkiye'nin birçok noktasında franchising yöntemiyle satılan Mado Dondurmaları Maraş'ta üretilerek -40 derecede satış noktalarına sevk ediliyor. Mado'nun ilk üretim yeri olan Yaşar Pastanesi 300 yıllık, dört kuşaklık bir geleneğin simgesi. Mado yaklaşık 75 çeşit dondurma üretiyor. Elmalı, hurmalı, narlı, incirli, havuçlu, kabaklı, baharatlı gibi ilginç çeşitleri var. Trabzon Bulvarı No: 2/E Kahramanmaraş Tel: (0344) 225 08 08.
MİNİ
Adı küçük ama kendi büyük
1968'den bu yana, Bebek'teki minicik dükkanda hizmet veren dükkanın içine iki kişi zor sığıyor. 18 çeşit dondurmadan en çok kestane, karamel, fıstık ve kavunlusu beğeniliyor. Kilosu 12 milyon, bir topu 750 bin lira. Nejat Alp, Selçuk, Hakan Ural gibi isimlerin müdavimi olduğu Mini Dondurma haftanın her günü gece üçe kadar açık. Cevdetpaşa Cad. No: 107 Bebek, Tel: (0212) 257 10 70.
ÇEŞME APO’NUN YERİ (Dondurmacı Veli Usta)
Sakızlı dondurmanın üstadı
İzmir'de şubesi olan Apo'nun Yeri deyince akla sakızlı dondurma geliyor. Koyun ve keçi sütüyle yapılan sakızlı dondurmanın sakızı Yunanistan'dan getiriliyor. 30 çeşit dondurmanın bulunduğu Apo'nun Yeri'nde kavun, balbadem, karamel, nane, kestane kokteyli spesiyaller arasında. Günde ortalama bin kişi buradan dondurma yiyor. Apo bu mekanın ilk dondurma ustası, Veli ise şimdiki usta. Bu yüzden iki isimle de biliniyor. İki şube de 9.00 - 02.00 arası açık. Bir kilo dondurma 14 milyon, kornet 1.5 milyon. Şifne Cad. No: 81 C, Plaj Evleri, Çeşme Tel: (0232) 723 10 40.
REYHAN PASTANESİ
Karadutlar Tire’den geliyor
1966'dan beri dondurma üreten Reyhan Pastanesi'nde 15 çeşit dondurma bulunuyor. Piyasadaki en taze meyveleri kullanarak üretim yapan Reyhan Pastanesi'nin sade, cevizli karamelli, kahveli, bal bademli ve karadutlu dondurmaları çok beğeniliyor. Karadutlar İzmir'in Ödemiş ve Tire bölgesinden özel olarak toplanıyor. 07.00 - 24.00 arası açık. Dondurmanın kilosu 12 milyon. Üç top dondurmaya ise 1 milyon lira ödüyorsunuz. Mustafabey Cad. No: 24 Alsancak / İzmir, Tel: (0232) 422 28 02.
ZEYNEL
Fenerbahçeli futbolcular burada
1925'te kurulan Zeynel, sorbe yani sütsüz meyve özlü dondurmalarıyla tanınıyor. 13 çeşit dondurması olan Zeynel'in ünlü müdavimleri arasında Sakıp Sabancı, Bülent Ersoy, İlhan Şeşen ve Fenerbahçeli futbolcular var. Ankara'da da şubesi olan Zeynel'de iki çeşit diyet dondurma da bulunuyor. 24 saat açık ama servis gece 02.00'ye kadar. Dondurmanın kilosu 12 milyon, bir kaşığı 750 bin lira. Bağdat Cad. No: 302 Caddebostan, Tel: (0216) 411 45 86.
HAKİKİ ROMA
GS’li futbolcuların mekanı
Yeşilköy'de iki dükkanda hizmet veren, 33 yıllık Hakiki Roma Dondurmacısı, 20 çeşit dondurma üretiyor. Meyvelileri ve kastanelisi çok beğeniliyor. Dört çeşit diyabet dondurması var. Müdavimleri Tarık Akan, Yasemin Yalçın, Mithat Bereket, Cem Şaşmaz ve Galatasaraylı futbolcular. Gece 01.00'e kadar açık. Dondurmanın kilosu 12 milyon, bir topu 500 bin lira. İstanbul Cad. Kulüp Sk. No: 1 Yeşilyurt, (0212) 663 35 42
KANAAT LOKANTASI
Dondurmanın salebi Yozgat’tan
Üsküdar'daki ünlü lokantada dondurma mevsimi nisanda başlıyor, yaz sonuna kadar sürüyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan dondurmada kullanılan salep Yozgat'tan, koyun sütü İstanbul Çekmeköy'den getiriliyor. Meyveli dondurmalarda suyu alınmış meyveden başka malzeme kullanılmıyor. 10 çeşit dondurma var. Kanaat Lokantası her gün 10.00'dan, gece 23.00'e kadar açık. Dondurmanın kilosu 14 milyon, bir külahı 1 milyon lira. Selmanipak Caddesi No. 25 Üsküdar. (0216) 553 37 91.
İTALYAN TİPİ ROMA DONDURMACISI
Beşiktaşlıların gözdesi
1962'den beri üretim yapan İtalyan Tipi Roma Dondurmacısı'nda 10 çeşit dondurma bulunuyor. Fındık ezmeli ve tavukgöğüslü gibi ilginç çeşitlerin de bulunduğu mekanın ünlü müdavimleri arasında Ahmet Yıldırım ve Sergen Yalçın gibi Beşiktaşlı futbolcular var. İtalyan Tipi Roma Dondurmacısı, sabah 07.00'de açılıyor, ertesi sabah 03.00'te kapanıyor. Dondurmanın kilosu 10 milyon, bir topu 500 bin lira. Barbaros Bulvarı No: 1/A (0212) 260 34 65.
GURMELERDEN VE DONDURMA MERAKLILARINDAN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ
Ankaralı gurme
Oğul Türkkan
Gastronom
Zeynep Kazan
Yemek kültürü yazarı
Tuğrul Şavkay
Gazeteci
Ebru Çapa
Yemek kitabı yazarı
Engin Akın
İstanbul Life Dergisi Yayın Yönetmeni
Nur Çintay
İzmirli gurme
Ahmet Güzelyağdöken
Pasta uzmanı, aşçı
Senem Betil
Gastronom tasarımcı
Gönül Paksoy
Kahramanmaraş Belediye Başkanlık Danışmanı
Osman Sayın