GeriSeyahat Türk bayraklı yüzen saraylarda bir haftanın bedeli 90 bin dolar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türk bayraklı yüzen saraylarda bir haftanın bedeli 90 bin dolar

Türk bayraklı yüzen saraylarda bir haftanın bedeli 90 bin dolar

Tuzla'da yaklaşık 12 milyon dolar harcanarak yapılan Türk bayraklı 3 lüks yat, dünya denizlerinde zengin müşterileri için yelken açıyor. Bu yatlarda tatil yapmak için sadece tekne kirası olarak haftalık 42 ile 90 bin dolar arasında para ödemek gerekiyor.

Bu paralara yemek ve ekstralar dahil değil. Yatlarda kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için günlük 60 dolar, teknenin jet-skisini kullanmak için günde 400 dolar isteniyor. Turlarda her şey dahil diye bir uygulama da var. Her şey dahilin günlüğü tekne kirası hariç kişi başına bin dolar. Müşterilerin yüzde 20'si Türk.

Süheyla Sultan, Prenses Zeynep ve Prenses Esra. Birbirinden lüks ve görkemli üç yelkenli yat. Türk bayrağı taşıyorlar ve 12 ay boyunca dünyanın tüm denizlerinde yelken basıp en ünlü adaların, tatil kentlerinin limanlarına demir atıyorlar. Bazen Karayipler’de, bazen Maldiv Adaları'nda bazen de Venezüella sahillerinde dolaşıyorlar.

Süheyla Sultan 15, Prenses Zeynep 12 ve Prenses Esra 10 yıl önce Tuzla tersanelerinde inşa edildi. Dekorasyonları her yıl yenileniyor. Hedef yurtdışındaki zengin turist olduğu için yatlar her yıl biraz daha lüks hale getiriliyor. Mürettebatın tamamı Türk ve hepsi birkaç yabancı dil konuşabiliyor.

Üçü de savaştan sonra Irak'ta ilk enerji santralini kuran Karadeniz Holding'in bünyesindeki Karadeniz Yatçılık ve Turizm şirketine ait. Karadeniz Yatçılık ve Turizm A.Ş'nin başında Fransız Genel Müdür Philippe Gajero var. Gajero mimarlık eğitimi almış bir eski kaptan. Lüks yatlarda 20 yıl kaptanlık yapmış. Bu sürenin dokuz yılını da Monaco Prensesi Grace Kelly'nin Moonbeam adlı yatının kaptanlığını yaparak geçirmiş. Şimdi üç Türk yatına bütün dünyadan müşteri bulmakta görevli.

Genel müdür Gajero'ya göre yatlar başarıyla pazarlanıyor. Bunda Türk bayrağı taşımalarının da rolü olduğunu düşünüyor. ‘‘Çünkü’’ diyor, ‘‘Türk yat sektörü dünya pazarında Hollanda ve İtalya ile boy ölçüşür hale geldi. Yatlarımızın lüks olmaları nedeniyle belli bir müşteri potansiyeli var. 2004 sezonu teknelerimizin haftalık ücretleri şöyle: Prenses Zeynep mevsime göre 70-90 bin dolar, Süheyla Sultan 49-65 bin dolar, Prenses Esra da 42-58 bin dolar arasında değişiyor. Bu fiyatlar sadece teknenin bir haftalık kirası. Kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri için günlük 60 dolar ödemek gerekiyor. Jet-ski ile dolaşmaya çıktığınız her gün için ayrıca 400 dolar ödeyeceksiniz. Bu paraları vermelerinden de anlaşıldığı gibi müşterilerimiz tatil yaparken pek ortalıkta gözükmek istemeyen zengin ve ünlü kişiler. Bu nedenle kalite ve lüks ön planda. Ancak isteyenlere her şey dahil haftalık kişi başına bin dolarlık paketlerimiz de var. Tabii her şey dahil derken, tekne kirası hariç...’’

YÜZDE 20 TÜRK MÜŞTERİ

Şirketin sorumlu müdürü Urcun Canel, tekneleri kiralamak için bir sezon öncesinden rezervasyon yapmak gerektiğini ve müşterilerinin yüzde 20'sinin Türkler olduğunu söylüyor. Bir şirket politikası olarak genellikle yaz aylarında doğu Avrupa limanlarını tercih eden müşterilerinin isimlerini açıklamıyor.

‘‘Satışlarımızı uluslararası yat acenteleri ve internet üzerinden yapıyoruz. Müşterileri istediği limandan alıp istediği yere bırakıyoruz. Örnek olarak bizim tekne Kanarya Adaları'nda çalışırken müşteri Jamaika'daki bir organizasyon için kesinlikle o teknemizi istiyorsa okyanus aşılıyor.’

PRENSES STEPHANIE, JOHN LE CARRE, SEZEN AKSU MÜŞTERİLERİ ARASINDA

Monaco Prensesi Stephanie'nin geçtiğimiz yıllarda Süheyla Sultan ile denize açıldığı, İngiliz Gizli Servisi MI-6 adına casusluk yaptığını açıklayan ünlü casus romanı yazarı John Le Carre'nin aynı yatın sürekli müşterisi olduğu, Sezen Aksu'nun geçtiğimiz yıllarda boğazda düzenlediği bir doğum günü partisinde bu tekneyi kiraladığı biliniyor.

Teknelerin özellikleri

Süheyla Sultan 40 metre boyunda 6,5 metre eninde. 6 süit kamarasında 14 kişi ağırlanabiliyor.

Prenses Esra 36 metre boyunda 7,5 metre eninde 5 süit kamarasında 12 kişi konaklıyor.

Prenses Zeynep 50 metre uzunluğunda, 7,5 metre eninde. 10 süit kamarası var. 27 kişi kapasiteli.

Her üç tekne de sıradışı tasarıma ve iç dekora sahip. Süitlerde yataklar, kanapeler, makyaj masaları, giysi dolapları, müzik setleri, video eğlence sistemleri, mini barlar mevcut. Yemek yerken yıldızları ve yelkenleri görebilmek için salonun tavanı camla kaplı. Üst bölümde jakuzi ve güneşin geldiği yöne çevrilen otomatik güneşlenme terası var. Teknelerde jet-ski, su kayağı, dalış cihazları, balıkçılık malzemeleri ve Amerikan bar bulunuyor.
False