Terliyken klimanın karşısına oturmayın
Yaz aylarında yüz felci riski artıyor. Terliyken, duş sonrası klimanın önünde oturmak bu soruna davetiye çıkarmak anlamına geliyor. Yine bilhassa terliyken arabanın klimasına ya da açık camından rüzgâra maruz kalmak da benzer etkiyi yapıyor.
Her yaşta ve mevsimde görülebilen yüz felcinde, sinir liflerinin etkilenmesi sonucu, yüzün mimik kaslarında hareket kaybı oluşuyor. Kişi kaşını kaldıramıyor, gözünü kapatamıyor ve ağzını hareket ettiremiyor. Bu belirtiler yüzün yalnızca bir tarafından ortaya çıkıyor. Mimik kaybı, yüzde ağrı, baş ağrısı ve baş dönmesi, kulak ağrısı ve çınlaması, sese karşı hassasiyet, konuşma zorluğu, salyayı tutamama gibi sorunlar da yaşatıyor. Memorial Şişli Hastanesi nöroloji uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, yazın yüz felcinden korunmak için şu hatırlatmaları yapıyor:
Arabada veya ofiste, terliyken klima ve rüzgâra direkt maruz kalmayın. Ani sıcak değişimleri, yüz sinirinde ödem oluşumu ve yüz felcine neden olabiliyor.
Duş aldıktan sonra klimalı bir ortama girecekseniz, saçlarınızı ve yüzünüzü iyice kurutun.
Islak saçla dışarıya çıkmayın.
Duş aldıktan sonra arabaya binecekseniz camlarını kapalı tutun.
Arabada klima kullanılacaksanız, önce dolaylı soğutma yapın. Yani klimayı çalıştırmadan önce kapıları ve camlarını bir süre açık tutun. Ortamı böylece soğuttuktan sonra klimayı devreye sokun.
Klimanın esintisi direkt yüz bölgenize vurmasın.
Ani ısı değişimlerine dikkat edin. Aşırı sıcak bir ortamdan aşırı serin bir ortama girerken önlem almak, yüz felcinden en önemli korunma yolu.
Yüzde 90’ı ilk ayda iyileşiyor
Doç. Dr. Özkardeş’in verdiği bilgiye göre, aniden oluşan yüz felcinde hastaya, ilk günlerde yüksek doz kortizon tedavisi uygulanıyor. Daha sonra kortizonun dozu yavaş yavaş azaltılarak tedavi tamamlanıyor. İlaç tedavisi, yüzdeki sinirin hasar durumuna göre belirleniyor. Yüz felcinin oluşumuna, enfeksiyon ve travma gibi nedenler yol açmışsa, tedavi şekli değişiyor. Hastanın, diyabet gibi kronik bir hastalığı bulunuyorsa yine bu hasta grubuna özel tedavi programı uygulanıyor. Yüz felci vakalarının yüzde 90’ı bir ay içinde iyileşiyor. Sinir hasarı fazla olan ve erken dönemde teşhis edilmemiş hastalarda bu süre uzayabiliyor. Hiç iyileşmeme durumu, toplumda yüzde 1-2 oranında görülebiliyor. Eğer hasta altı ay içinde iyileşmezse, estetik operasyonlar devreye girebiliyor.