Tek başına yenmeyecek yemekler
Hülya Ekşigil, yeni çıkan ‘İyi Bir Yemek Tek Başına Yenmeyen Yemektir’ kitabında çiçeklerden sebzelere, av hayvanlarına kadar sofra zenginliklerinin hikâyesini anlatıyor. Ve onların her birini mis gibi bir tarifle taçlandırıyor. Afiyet olsun...
Yemek yazarı Hülya Ekşigil için çorbaların yeri ayrı ama çorbayı çok geç yaşta takdir ettiğini söylüyor “Halbuki çorba hem mideyi hem de ruhu ısıtır” diyor, çorbanın tarihine uzanıyor yeni kitabında. “Çorba sözcüğü Farsça tuzlu anlamındaki ‘şur’ ve aş anlamındaki ‘ba’nın birleşiminden geliyor. Komşu ülkelerde şorpa, ciorpa, culpa gibi adları var. İnsanoğlu ateşi icat ettiğinden beri içildiği sanılıyor. Tahıl ve su karışımıyla ya bir kaplumbağanın kabuğunda ya bir av hayvanının temizlenip tencereye dönüştürülmüş midesindeki suya, ateşte kızdırılmış taşları atıp kaynatarak, çorbanın atası sayılacak yiyecekler yapılıyordu.” Batı’daki ülkeler tarafından kullanılan suppa, soup, suppen gibi örneklerse, sıcak bir sıvının içindeki ekmek parçası anlamındaki sop’tan türemiş. Paris’te 18’inci yüzyılda, adınarestaurer denen (çorbanın insanı yenileyen, gücünü geri getiren bir yiyecek olduğuna inanılırdı) sokak satıcıları çorba satıyorlardı. 1765’te restaurant adı verilen ilk çorbacının açılmasıyla bugün tüm dünyada bilinen bu sözcük ilhamını çorbadan alarak hayata geçirmiş.
Hülya Ekşigil, lezzetin izini sürüyor, bir de üzerine mutfağınıza müthiş katkı sunacak tarifler veriyor. Bir çorba severseniz şu tarifi not alın derim.
Nar Çorbası (Ashe Anar)
İran mutfağından nefis bir çorba. Biraz el tutacak bir reçete ama tam bir ziyafet.
Malzemeler
İki kuzu kolu ya da 12 iri, yuvarlak köfte
Yarım bardak kırmızı mercimek
Dörde bölünmüş bir soğan
Çeyrek bardak kokulu pirinç
Bir orta boy soyulmuş, rendelenmiş pancar
1/3 bardak doğranmış maydanoz
Üç kaşık misket limonu (yeşil) suyu
Bir kaşık dolusu tozşeker
Pancarın ufak doğranmış sap ve yeşillikleri
Bir buçuk bardak doğranmış ıspanak
Bir bardak nar suyu
Bir bardak et suyu
İki kaşık doğranmış taze nane
Birer tutam tarçın ve karabiber
Yapılışı
Yedi bardak suyu, etleri, mercimeği ve soğanı büyük bir tencereyle ateşe koyun. En az 45 dakika kısık ateşte pişirin. Pirinç ve pancarı ekleyip yarım saat daha pişirin. Etleri çıkarıp ılıtın. Pirinç ve pancarı ekleyip yarım saat daha pişirin. Etleri çıkarıp ılıtın. Tencereye taze soğan, maydanoz, limon suyu, şeker, pancar yaprakları, ıspanak ve nar suyunu koyun. Etleri kemiklerinden ayırıp parçalara bölerek ekleyin. Et suyunu da katın ve 15 dakika daha kısık ateşte pişirin. Tabaklara koyun, nane, biber ve tarçın serperek servis edin. Et yerine köfteyle yapacaksanız, ilk aşama etsiz ve yarım saat olsun. Köfteleri pirinçle birlikte katıp gerisini tarifteki gibi tamamlayın.