Tatilde nereye gidelim ?
ANTALYA MÜZELERİ
1988 Avrupa Konseyi Özel Ödüllü Antalya Müzesi'ni gezerken binlerce yıllık geçmişe sahip Akdeniz medeniyetleriyle tanışabilirsiniz
ANTALYA yeni yıla huzurlu giriyor. Kentte gelen yerli ve yabancı turistlerin rahat bir tatil geçirmeleri için tüm önlemler alındı. Eğer bu huzur ortamında Antalya ve bölgesini gezmek isterseniz ilk uğrak yeriniz Antalya Müzesi olmalı. Buradaki kültürel değerleri gördükten sonra, Antalya bölgesinde ayak bastığınız, dokunduğunuz her yerin, soluduğunuz havanın binlerce uygarlığın ortak mirası olduğunu hissedeceksiniz. 1988 yılında Avrupa Konseyi Özel Ödülü'ne layık görülen Antalya Müzesi'nde binlerce yıllık geçmişe sahip Akdeniz medeniyetleriyle tanışabilirsiniz.
Perge Tiyatro Salonu
Antalya Müzesi'nin en yeni salonlarından olan bu bölümde Perge Tiyatrosu'nda gerçekleşen kazılarda ortaya çıkarılan eserler sergileniyor. Eserlerin tümü deprem sırasında yıkılan sahne binasının göçükleri arasında parçalanmış olarak bulundu. 2 yıllık bir onarım çalışmasından sonra ayağa kaldırılan eserlerin sergilendiği bu bölümde, en çarpıcı heykeller Büyük İskender, Herakles, Marsyas, Hermes ve Dionysos. Bu dev heykellerin yanı sıra salonda Hadrian, Antonin ve Severuslar dönemlerinin özelliklerini taşıyan çeşitli tanrı, tanrıça ve imparator heykelleri yer alıyor.
Tanrılar Salonu
Özellikle tarih tutkunlarının büyüleneceği güzelliklerle dolu Antalya Müzesi'nin Tanrılar ve Perge Tiyatrosu Salonları henüz yeni ziyarete açıldı. 1946 yılında İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. A. Müfit Mansel ve Prof.Dr. Jale İnan tarafından başlatılan ve halen Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu başkanlığında süren Perge kazılarında ortaya çıkan oldukça kıymetli dev heykeller burada sergileniyor. Tanrılar salonu'ndaki eserlerin tümü M.S.2 Yüzyıl'daki heykel sanatını yansıtıyor. Antik çağın baş tanrısı Zeus'un etrafında sıralanan Afrodit, Tyche, Athena, Apollon, Artemis, Nemesis, Hygeiea, Hermes ve Dioskurlar ve karşıda Mısırlı serapis, İsis ve oğulları Harpokrates bu salonun en kıymetli tanrı heykelleri. Eserler, Grek orjinallerinin M.S. 2. Yüzyıla ait kopyalarından oluşuyor.
Lahitler Salonu
Ölü gömme geleneği, insanların yerleşik düzene geçmesiyle başladı. Anadolu'nun Neolitik Çağ'da başlayan ‘‘Hocker’’ tarzı ana rahminde çocuk pozisyonundaki gömüt biçiminin en güzel örneği burada görülebilir. Ayrıca madalyonlu lahit, sütunlu lahitler, Herakles, Domitias Filiskas, Aurelia Botiane Demetria lahitleri en güzel örnekler arasında yer alıyor. Pamfilya lahitleri ise çok kıymetli eserler. Bunlar Prokonnessos (Marmara Adası)'ndan getirilip, Perge'de işlenen gömüt sanatının ilginç örnekleri.
Sikke ve Takı Salonları
M.Ö.6.Yüzyıl'dan günümüze kadar 2500 yıllık Anadolu para basma geleneğini bu salonda görebilirsiniz. kent sikkelerinina yanı sıra Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı sikkeleri koronolojik olarak sılanıyor. Ayrıca küçük vitrinlerde altın ve gümüş definelerle çeşitli takı örnekleri görülebilir.
Antalya Müzesi'ndeki salonlar:
Çocuk Bölümü Prehistorla Bölümü
Müze Kurtarma Kazıları Bölümü Küçük Eserler ve Sualtı Bölümü İmparatorlar Bölümü Tanrılar Bölümü Mozaik Bölümü İkona Bölümü
Sikke ve Takı Bölümü Etnografya Bölümü Perge Tiyatro Salonu Bölümü Ölü kültürleri(Lahitler) Bölümü Bahçe ve Açıkhava Galerisi