GeriSeyahat Tasarımıyla öne çıkan oteller
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tasarımıyla öne çıkan oteller

Tasarımıyla öne çıkan oteller

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen, Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, gezgin yazar Mehmet Yaşin ve turizmci, gezi yazarı Sevan Nişanyan bu hafta sizler için "tasarımıyla öne çıkan oteller"i seçtiler.

CONCORDE RESORT & SPA

Concorde uçağı şeklinde
/images/100/0x0/55ea0b49f018fbb8f8669b12

Antalya’nın en güzel kumsallarına sahip Lara beldesinde yer alan 5 yıldızlı Concorde Resort & Spa, toplam 401 odasıyla Mayıs 2005’ten beri hizmet veriyor. Uzmanlık dalı turizm yatırımları projelendirmesi olan mimar Hasan Sökmen tarafından tasarlanan uçak şeklindeki otel, adını dünyanın tek süpersonik yolcu uçağı Concorde’dan almış. 2000 yılındaki trajik kaza sonrası uçuştan kaldırılan Concorde uçaklarının anısına yapılan otelin en göz alıcı kısımlarından biri, kokpite yerleştirilen kral dairesi. Otelin dekorasyonunu Türk ve İtalyan dekoratörlerden oluşan özel bir grup gerçekleştirmiş. Otele uçağın şeklinin verilebilmesi için, Türkiye’de ilk kez çatı yerine beyaz püskürtme membran kullanılmış. 62 bin metrekarelik alana kurulu olan otelde, tenis kortları, jakuzili havuzlar, su kaydırakları, bowling ve bilardo salonu, internet, Carpe Diem adı verilen SPA, gün boyu devam eden animasyon programları, akşamları canlı müzik ve gün aşırı özel gösteriler var. Dünya mutfaklarından farklı lezzetler sunan altı restoran, Vista Lobby Bar’da akşamları piano resitalleri, Vinario Şarap Bar, Küba purolarını deneyebileceğiniz Habana Puro Bar ve dünyanın her yerinden çay ve kahveleri tadabileceğiniz Cafe Mundo da cabası. Antalya’nın doğusundaki Lara plajında yer alan otel şehir merkezine 16, Antalya Havaalanı’na 10 km. uzaklıkta. (0 242 352 26 26)

MEHMET ALİ AĞA KONAĞI

Başka bir çağı yaşamak için

Yöre halkı tarafından "Kocaev" olarak adlandırılan Mehmet Ali Ağa Konağı 1800’lü yılların başlarında, Mehmet Ali Ağa’nın babası Mehmet Halil Ağa tarafından yaptırılmış. Akdeniz bölgesinde günümüze ulaşan en eski sivil mimari örneklerinden biri olan konak, Mehmet Pir ve ailesi tarafından "en az müdahale en iyi restorasyondur" anlayışıyla tarihi dokusu en ince ayrıntılarına kadar korunarak restore edilmiş. Müze otel olarak tasarlanan yapının başodasında sergilenen barok süslemeciliğiyle minyatür sanatını buluşturan kalemişleri, samanla doldurulmuş yer sedirleri, özel koleksiyon parçaları, konakla aynı tarihi paylaşıyor. Ayrıca her odada bulunan külahlı şömineler, pirinç yatak başları, antika vantilatörler ve telefonlar, misafirleri bambaşka bir çağa götürüyor. Özenli bir peyzaj mimarisinin ürünü olan beş buçuk dönümlük bahçe, badem, zeytin ve limon ağaçları, ahşap köprüler, kaskatlar, antik çeşmelerle süslenmiş. Otelin tarih, sanat ve kültür kitaplarından oluşan kütüphanesinin yanı sıra, badem kırma, zeytin hasadı, atla safari, kazı alanları gezileri, Datça manileri geceleri, sanat tarihi, felsefe ve şiir toplantıları gibi etkinlikleri de var. Datça Yarımadası’nın Reşadiye Mahallesi’nin tepesine kurulu otele Bodrum’dan iki saatlik feribot yolculuğuyla ulaşabiliyor. Marmarise yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki otel, 17 odası ve Akdeniz ve Osmanlı mutfağından değişik lezzetlerin servis edildiği restoranıyla hizmet veriyor. (0 252 712 92 57)

4 REASONS

Doğayla barışık ama şehrin konforundan da uzak değil

Zeytin ve mandalina ağaçlarının arasından Yalıkavak Koyu’nu tepeden seyreden 4reasons, farklı ihtiyaçlara cevap veren 17 odalı butik bir otel. Doğayla barışık otel, şehrin hiçbir konforundan da geri kalmıyor. Tasarımın amacı,
/images/100/0x0/55ea0b49f018fbb8f8669b14
misafirlere belirli bir tasarım dayatması yapmak yerine, kendi hayal güçlerini kullanabilecekleri rahat ortamlar yaratmak. 4reasons (Dört neden) ismi ise huzurlu bir doğal ortam, eğlenceli tasarımlar, kaliteli servis ve güleryüzlü hizmet anlayışından doğmuş. Otelde farklı ruh hallerine ve kişi sayısına göre yapılandırılan dört farklı oda tasarımı var. Harman tuğla ve ahşap kullanımının dikkat çektiği odalardan bazılarında misafirler yatak çevrelerindeki çakıl taşlarına yalınayak basarak güne başlıyorlar. Amatör bir sinema salonu, kütüphanesi, oyun odası, büyük bir terası ve havuzu bulunan otelin alt bahçesinde toprakla uğraşabilir, dalından kopartacağınız otlarla kendinize salata yaptırabilirsiniz. Bodrum Yalıkavak’a iki kilometre uzaklıktaki otel, Bodrum Havaalanı’na 18 kilometre uzaklıkta. (0 252 385 32 12)

YUNAK EVLERİ

Özel bahçeli altı kaya ev

Ürgüp’ün merkezinde, aynı avluya bakan, 5 ve 6. yüzyıldan kalma altı kaya ev ve bir 19. yüzyıl Rum konağından oluşan Yunak Evleri, dünyanın en eski mağara otellerinden biri. Otelin restorasyonunda, odaların geçmişlerinin izi sürülmüş ve otel odasına dönüştürülen ahır, mutfak veya oturma odalarının ayrıntıları mümkün olduğunca korunmuş. Yunak Evleri bir otelden çok ev havasında. Otele gelen misafirler öncelikle küçük bir otel gezisi yapıyor ve kaya evlerin tarihi ve restorasyon aşamalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi ediniyorlar. 19. yüzyıldan kalma konak, tüm misafirlerin ortak kullanımına sunuluyor; alt katta birinde gramofonda taş plak dinleyebileceğiniz iki salon, üst katta ise şık bir toplantı salonu ve bir home-theatre salonu bulunuyor. Otelin restoranında Türk ve Osmanlı mutfağından örnekler sunuluyor, mutfak ise tüm misafirlerin kullanımına açık. Her birinin özel bir bahçesi bulunan altı kaya evde toplam 29 oda var. Kaya evlerin en önemli özelliklerinden biri ise yazın soğuk, kışın sıcak olması. Arzu ederseniz Kapadokya turu ve balon gezisi de organize ediliyor. (0 384 341 69 20)

THE SOFA

Sanat galerisi-otel

The Sofa Hotel, İstanbul Nişantaşı’nda. Lobideki kafeden odalara kadar bir sanat galerisi gibi tasarlanan otel, Canan Tolon, Erdağ Aksel, Osman Dinç, Seçkin Pirim, Mübin Orhon ve daha pek çok çağdaş Türk sanatçısıyla çağdaş sanatın iki uluslararası ismi Sam Francis ve Sigmar Polke’nin eserlerini biraraya getirmiş. Otelin teras katındaki çağdaş sanat mekanı Art 8’in tasarımını ise Wallpaper dergisinin 2005 tasarım ödülü sahibi Autoban Design Office yapmış. Otelin tasarımını üstlenen mimar Sinan Kafadar odalardaki ve ortak mekanlardaki mobilyaların tamamını ve aksesuarların bir kısmını da kendi tasarlamış. 82 odalı otelin tüm odaları en yeni teknolojik olanaklara sahip, en küçük oda ise 40 metrekare. Otelin Akdeniz mutfağından çeşitli lezzetleri deneyebileceğiniz Tuus adlı restoranının yanı sıra Cafe Sofa’da pazar günleri brunch yapabilirsiniz. Havuz, sauna, buhar hamamı ve fitness center’dan oluşan sağlık merkezini beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli yönetiyor. (0 212 368 18 18)

KEMPİNSKİ HOTEL THE DOME

Selçuklu dönemini yansıtıyor

Antalya Belek’te bulunan Kempinski Hotel Dome, Akdeniz ve Toros dağlarının doğal güzellikleri arasında yaklaşık
/images/100/0x0/55ea0b49f018fbb8f8669b16
40 bin metrekarelik alan üzerine kurulu. Selçuklu dönemi mimarisini yansıtan otelin giriş kapısı Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan Eşrefoğlu Camii kapısından kopyalanmış. Lobi sehpalarını oluşturan kapılar, en yenisi 150 yıllık olmak üzere, Konya ve civarındaki eski yapılardan toplanmış. Lobideki Vitray Kubbe 1251 yılında Konya’da inşa edilen Karatay Medresesi’nin kubbesindeki desenlerden alıntı yapılarak yorumlanmış. Binadaki kartal figürü Selçuklu hükümdarlık simgesi, otelin amblemi ise Sivas Gök Medresesi’nin Taç Kapısı’ndan bir ayrıntı. 3600 metrekarelik SPA, Thalasso terapi ve güzellik merkezleri, profesyonel golf ve tenis sahaları, biri kapalı olmak üzere iki havuzu bulunan otelin yedi restoranında Türk, İtalyan ve Asya mutfaklarından lezzetler var. 175 odayla hizmet veren otel, Belek’e beş, Antalya merkeze 35 kilometre uzaklıkta. (0 242 710 13 00)

DİVAN HOTEL BODRUM PALMİRA

Yerel mimarinin çağdaş yorumu

Bodrum Türkbükü’ndeki otelin çevresiyle uyum içinde olmasına özen gösterilmiş. Yanındaki küçük dere ıslah edilerek ahşap bir köprüyle sahile bağlanmış. Otelin tasarımı, yerel mimarinin çağdaş bir yorumu. İç mekanların deniz ve çevresiyle buluşmalarına olanak veren sokak ve meydanın belirlediği yerleşme planı, doğal hava hareketlerinin de akışını sağlıyor. Sahilde bulunan Taşev restore edilirken doğal kaya siluetinin korunmasına dikkat edilmiş. Sanat galerisi olarak kullanılan binada bulunan mücevher ve takı mağazası ilginç tasarımıyla dikkat çekiyor. 2005 yılı mayıs ayında hizmete giren otel, 2005’in en iyi butik oteli ve 2006 Conde Nast Johansens kategorisinde en büyüleyici otel seçilmişti. Açık havuzu, bu yıl hizmete giren SPA ve fitness merkezi, havuz başında bir barı, bir pastanesi ve bir de ana restoranı bulunuyor. Otel Bodrum merkeze 18, havaalanına 45 kilometre uzaklıkta. (0 252 377 56 01)

RİVA DİVA EXCLUSİVE OTEL

Yaldızlı kuleleri Galata Kulesi’nden esinlendi

Riva Diva, Antalya Lara-Kundu bölgesinde. Yaldızlı kuleleri Galata Kulesi’nden esinlenerek inşa edilmiş. Bu
/images/100/0x0/55ea0b49f018fbb8f8669b18
kulelerde teleskopla yıldızları izleyebilirsiniz. Binanın doğu ve batı kanatları arasında meltemlerin önünü kesmemek için boşluk bırakılmış. Özellikle çocuklu aileler düşünülerek inşa edilen tesisin palmiyelerle süslü üç bin metrekarelik havuz alanında yedi su kaydırağı bulunuyor. Denizi de mavi bayraklı. Özel animasyon ekibi gün boyu çeşitli gösteriler yapıyor. Antalya şehir merkezine 15, havaalanına 18 kilometre uzaklıktaki otel 390 oda, sekiz bar ve dünya mutfaklarından farklı lezzetlerin sunulduğu yedi restoranıyla misafirlerini ağırlıyor. Hamam, sauna, SPA, buhar odaları ve jimnastik salonu gibi sağlık ve güzellik merkezlerinin bulunduğu otelde ayrıca mini kulüp, sinema, play station, oyun kulübü, internet kafe ve gece kulübü var. (0 242 352 03 52)

HİLLSİDE SU

Kapıdan girer girmez ışık oyunları

Antalya Konyaaltı’nda bulunan Hillside Su Otel’in tasarımında, kapıdan girer girmez ışık oyunları ön plana çıkıyor. Lounge’unda devasa altı disko topu yer alıyor. Özel olarak tasarlanmış, ambians ışıklandırmalı 294 odası var. Tüm mekanlarında hakim olan yalın Akdeniz mimarisi, havuz ve plaj tasarımında da kendini gösteriyor. Suyun altında yapılan müzik yayını ve havuzun içindeki renk değiştiren aydınlatmalar, tasarımın önemli bir parçası. Hillside Su’nun mavi bayraklı plajında bulunan Şamdan On The Beach’de 24 saat açık hava partileri veriliyor. Otelin dört restoran-bar’ı farklı damak zevklerine hitap ediyor. Su parkı, SPA, kapalı havuz, su sporları merkezi de bulunan otelin havaalanına uzaklığı 15 dakika. (0 242 249 07 00)

THE MARMARA BODRUM

Rüya otel seçilmişti
/images/100/0x0/55ea0b49f018fbb8f8669b1a


Bodrum Kalesi’ni ve tüm Bodrum’u gören manzarasıyla sekiz dönümlük bir araziye kurulu The Marmara Bodrum’un odalarından lobisine kadar her yerinde Mevlüt Akyıldız, Bente Christensen, Ned Pamphilon gibi sanatçıların eserleri yer alıyor. 2005 yılında Conde Nast tarafından dünyanın en şık 10 oteli, Forbes dergisi tarafından Avrupa’nın en iyi 17 oteli ve Avrupa’da 101 rüya otel arasında gösterilen otel, Bodrum Marina’ya beş dakika uzaklıkta. Bodrum-Milas Havaalanı’na uzaklığı ise 30 kilometre. 96 odalı tesisin Akdeniz mutfağından çeşitli lezzetler sunan restoranının yanı sıra havuzbaşında da bir barı bulunuyor. Biri yarı olimpik iki havuzu, SPA ve fitness merkezi, squash ve tennis kortları da var. Evcil hayvanlar da kabul ediliyor. (0 252 313 81 30)
False