GeriSeyahat Taksim Meydanı'nda kocaman kuşlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Taksim Meydanı'nda kocaman kuşlar

Taksim Meydanı'nda kocaman kuşlar

Günün her saatinde 'yaşayan' Taksim Meydanı bu akşam dünyanın en büyük kuşlarını ağırlayacak. 13. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamındaki ilk gösterisini iki gün önce yapan Fransız Plasticiens Volant Sokak Tiyatrosu bu akşam saat 20:00'den itibaren Kuşların Dili- Simurg adlı oyunla Taksim'de. Gösteri İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın 30'ncu yaşı için bir armağan niteliğinde.

İlginç kostümlü oyuncu ve kuklaları balonlara bağlayarak yaptıkları fantastik gösterilerle üne kavuşan Plasticiens Volants Sokak Tiyatrosu, Ortaköy Meydanı'ndan sonra şimdi de Taksim'de. 

24 yıllık geçmişi olan topluluk, ülkesi dışında dünya çapındaki ününü 1992 Barcelona Olimpiyatları´nın kapanış törenindeki gösterileriyle yaptı. Bunu 1993´te Agde´daki Akdeniz Oyunları izledi. 2000´de Sydney´de yapılan Olimpiyat Oyunlarının açılış törende de bir gösteri sundular.

Topluluğun oyuncularından Patrice Carpentier gösterilerinde yaptıklarını şöyle anlatıyor: "Gökyüzünü ya da meydanları, sokakları fantastik yaratıkların istedikleri gibi hareket ettikleri bir oyun alanına dönüştürüyoruz. Farklı bir tarih hayal ediyoruz, etkin katılımları ile gösterilerimizin bel kemiğini oluşturan izleyicilerle bir arada olduğumuz sokakların uzamsal özellikleri ile oynuyoruz. Bir kenti ele geçirdiğimizde orada garip şeyler olmaya başlıyor. Perilerin dünyasından fırlayan dekorlar bir köşede aniden önünüze çıkıveriyor, canavarlar, ejderhaler evlerin damlarında beliriveriyor. En sıradan gözüken yerlerde, bir büyücünün asası değmiş gibi aniden söylenceler canlanmaya başlıyor. Alışıldık dünya yerini duyguların egemen olduğu bir hayal ve kurmaca evrenine bırakıyor."

ASLINDA HERKES SİMURG

Plasticiens Volants'ın bu gösterisi aynı zamanda festivali düzenleyen, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı´nın 30'ncu yaşı için de bir armağan.

Bu kez bir Doğu masalını canlandıracak topluluk. 7'nci yüzyılda Feridüttin Attar´ın kaleme aldığı Simurg masalında dünyadaki bütün kuşlar birleşerek kralları Simurg´u ararlar. Denizleri ve dağları geçip Simurg´un sarayına vardıklarında Simurg´un kendileri olduğunu, hem topluluk olarak hepsinin hem de teker teker birey olarak birer Simurg olduklarını anlarlar.

Bu masalı bir yolda olma durumu olarak yorumlayan topluluk üyeleri kuşların uzun ve meşakkatli yolculuğunu canlandırıyorlar. Aralarında parlak renkli Anka kuşunun da bulunduğu kuşlar Çavuşkuşunun önderliğinde bir meydanda toplanarak yola çıkarlar. Yol boyunca önceden hazırlanan görüntülerle beslenen üç sabit sahnede duraklarlar. Bu yolculuk boyunca, aşk ve neşe dolu sahnelerin yanı sıra azrailin tetikte beklediği acı serüvenlerle de baş etmeye çalışırlar. Sonunda 20 metrelik Simurg onları karşılar ve kendi sarayına götürür.

Devasa balonlar, fantastik dekorlar, havai fişekler arasında yirmi oyuncunun katıldığı gösteride dört müzisyen kuş seslerini, tekno, klasik, rock ve egzotik melodilerle, bize tanıdık gelen şarkılarla birleştiriyor.

25 Mayıs
Taksim Parkı
Saat: 20:30

13. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ile ilgili ayrıntılı bilgi için:
http://dosya.hurriyetim.com.tr/tiyatrofestivali/

False