Son Güncelleme:
Singapur’da alışverişin kalbi Orchard Road
Singapur küçük bir ada devleti. Buna rağmen güçlü ekonomisi, Uzakdoğu turizmindeki stratejik konumu ve alışveriş zenginliği açısından, turistlerin çok sevdiği bir ülke. Zengin tarihi, değişik mutfak seçenekleri, gezilecek yerleriyle tatilcilere pek çok seçenek sunuyor. Singapur aynı zamanda önemli bir alışveriş merkezi. Sömestr tatilinde yolu düşecekler için profesyonel rehber Özge Ersu özel bir rehber hazırladı.
En modern ürünlerden etnik eşyalara, hediyelik aksesuarlardan son moda giysilere kadar, her zevke seslenen bir çeşitlilik sunuyor Singapur. Yalnız ülkemizin ve dünyanın geri kalanının aksine, iklimin de getirdiği zorunlulukla, mağazaların çoğunun sabah geç açıldığını, buna karşın gece geç saatlere kadar hizmet verdiğini hatırlatalım. Bir de yerel bayram ve kutlama varsa, bu süre gece yarısına kadar uzayabiliyor.
BÜYÜK İNDİRİM MAYISTA BAŞLIYOR
Bu ülkede alışverişin adeta bayrama dönüştüğü çok özel bir dönem de var. GSS adı verilen Great Singapore Sale (Büyük Singapur Alışverişi) tam yıl ortasında. 2011 için, 27 Mayıs - 27 Temmuz arasında yapılan bu günlerde tüm fiyatlar neredeyse yarıya düşüyor. Aslında Singapur gezinizi bu aylara denk getiremeseniz de üzülmeyin, çünkü yılın her döneminde bazı indirimler var. Bir de üzerine küçük mağazalarda yüzde 25 ile 30 arasında değişen pazarlık payını ekleyin, fazla bir kaybınız olmadığını göreceksiniz.
Tüm büyük mağazalar kredi kartlarını kabul ediyor, yalnız nakit alışverişte Singapur Doları şart. Çoğu esnaf Amerikan Doları ve Euro almak istemiyor, zincir mağazalar ise ya yabancı dövizi kabul etmiyor ya da kasada çok düşük kurlar uyguluyor.
LİMAN BÖLGESİNE BİR GÜN AYIRMANIZ GEREKİR
Orchard Road’dan sonra ikinci önemli alışveriş bölgesi, Singapur çıkışlı gezi gemilerinin kalktığı ya da günübirlik uğradığı liman bölgesi Singapore Cruise Center. Telok Blangah’da bulunan HarbourFront Center ve VivoCity, birbirine bağlanmış iki dev alışveriş cenneti. HarbourFront, eski adı ile World Trade Centre, ülkenin en büyük alışveriş merkezi ve elektronikten giyim eşyasına, hediyelik eşyalardan aksesuarlara kadar hemen her şeyi bulmak olası. 2003’te yenilenen binanın üç katında mağazalar var ve bu katlar, hemen yanındaki VivoCity alışveriş merkezine açılıyor. VivoCity ise 335 mağazasıyla 139 bin metrekare alana ve beş kata yayılan bir diğer alışveriş merkezi. Japon mimar Toyo Ito’nun tasarımı gerçekten görmeye değer. HarbourFront ve VivoCity için, hızlı bir tempo ile en az bir yarım gün, rahat bir alışveriş yapmak isterseniz tam bir gün gerekiyor.
ÇİN MAHALLESİ KIŞIN GEZİLMELİ
Şehirde birkaç gün geçirecekseniz mutlaka Çin Mahallesi’ne de uğramalısınız. Rengarenk evleri, farklı kültürü ve aslında Singapur’un çoğunluğunu oluşturan nüfus yapısı ve dokusu ile bu bölge ilginizi çekecek. Çin mahallesi içindeki South Bridge Road üzerinde yer alan Singapur’un en eski Hindu Tanınağı “Sri Mariamman” ise rengarenk heykelleriyle sizi büyüleyecek. Bir de uygun saatlerde ilginç törenleri yakalarsanız, adeta bir kartpostalın içinde hissedeceksiniz kendinizi.
Bu tapınağın hemen yanındaki otantik mağazalarda “Made in China” ucuz giyim eşyalarının yanı sıra ilginç ürünlere de rastlamak olası: Denizcilikle ilgili antika eşyalar, tablolar, doğal ürünler, iyileştirici bitkiler, çaylar, ağaç kökleri ve benzerleri dolduruyor kaldırımları.
Ama bir kaç adım daha yürür ve Pagoda Street, Trengganu Street, Sago Lane, Smith Street ve Temple Street gibi arka sokaklara girerseniz, beyaz tenteleriyle adeta sokağa taşmış harika bir pazarla karşılaşırsınız. Resim, tişört, Çin ipeği, ev eşyaları gibi aklınıza gelen her türlü ürünün satıldığı bu alışveriş cenneti, neredeyse yarım gününüzü alacaktır. Her birinde farklı fiyatların sizi karşıladığı tezgahlarda pazarlık yapmak bile eğlenceli. Saat 11.00’de açılan mağazalar, 23.00’e kadar alışveriş meraklılarını bekliyor. Özellikle ocak ve şubat aylarında bu sokaklar çok daha çekici.
6 KATLI ELEKTRONİK ÜRÜNLER SARAYI
Little India, adı gibi adeta Küçük Hindistan. Günün ilk saatlerinden gün batımına kadar, Serangoon Road üzerinde baharat, kumaş, çiçek, takı ve gümüş mağazaları kapılarını açık tutuyor. Aralarda dolaşan falcılar da bu karışıklığa adeta renk katıyor. Little India bölgesine, ekimde yapılan Işık Festivali Diwali sırasında giderseniz, her yeri kaplayan süsler ve Hint dansları eşliğinde inanılmaz manzaralar karşılar sizi. Hazır buradan söz etmişken, Mustafa Centre’ı unutmamalı. En düşük fiyatlarla akla gelebilecek her ürünün satıldığı bu plaza gece gündüz açık. Yakınlardaki diğer bir yer de Sim Lim Square ve Computer Centre. Kamera, bilgisayar, yazılım ve her türlü elektronik ürünün satıldığı 6 katlı bir saray. Elbette tüm mağazaları gezip fiyatları karşılaştırmak ve sıkı bir pazarlık yapmak gerekiyor.
GEYLANG PAZARINDA RENK CÜMBÜŞÜ
Adadaki diğer büyük etnik topluluk olan Malezyalıların bulunduğu bölgedeki mağazalar, genelde Müslüman kesime yönelik ürünler satıyor. Halı, müzik aletleri, antika ve mobilya satılan Geylang Serai’de turist olarak alınacak pek bir şey olmasa da, o harika etnik çeşitliliği görmek ilginizi çekebilir. “Değirmen” anlamına gelen bu yer, özellikle ramazan döneminde görmeye değer.
(Özge Ersu’nun diğer gezi yazılarını www.ersu.net’ten okuyabilirsiniz)
BEŞ BİN MAĞAZA BİR ARADA
Singapur dediğimizde neredeyse akla ilk gelen yer Orchard Road, Orkide Caddesi. Bir cadde olmanın çok ötesinde, adeta turistik bir marka. Bu tek yönlü cadde Orchard Hotel’den başlayıp, Güneydoğu yönüne uzanarak Handy Road sapağına kadar devam ediyor. Cafe, restoran, dev alışveriş merkezleri ve prestijli otellerle süslü bu bölge, 2009 yılında 40 milyon dolar harcanarak yenilendi ve yeni sokak lambaları, çiçek düzenlemeleriyle eskisinden çok daha çekici hale büründü.
Caddelerinde dolaşarak vitrin alışverişi yapmanın bile adeta törensel bir zevk olduğu Orchard Road’da neredeyse aradığınız her şeyi bulmak olası. Arzu ederseniz çok katlı alışveriş merkezlerinde saatler geçirebilir, küçük butiklere veya pasajların içine girerek tüm gününüzü (ve paranızı) harcayabilirsiniz.
Yaklaşık 5 bin mağazayı barındıran ünlü çok katlı alışveriş merkezleri arasında 313@Somerset, Forum, cadde üzerindeki otelin içinde yer alan Hilton Shopping Gallery, inanılmaz mimarisi ile Ion Orchard, Knightsbridge, yılların eskitemediği Lucky Plaza, Mandarin Gallery, Ngee Ann City, Orchard Central, Palais Renaissance, Paragon, Plaza Singapura, Shaw House, Tanglin Mall, The Centerpoint, The Heeren, Triple One Somerset, özel cam mimarisi ile Wheelock Place ve Wisma Atria ilk akla gelen isimler. Bu mağazaların bir bölümü içinde bağımsız butikleri barındırıyor. Bazıları da kat kat ayrılmış, parfüm, kozmetik, giyim, banyo mutfak eksesuarları, elektrik elektronik gibi bölümleri içeriyor.
24 SAATTE ELBİSE DİKİYORLAR
Özellikle marka ürünler, giyim eşyaları ve ayakkabılar, Avrupa’ya oranla daha ucuz. Taklit ürün olmasa da, zaman zaman dikkatli olmak gerekiyor elbette. Elektronik alışverişlerinde ise, ülkeler arasındaki format uyumsuzluklarına, voltaj farklılıklarına, garanti türlerine ve sözü geçen ürünün gerçekten son teknoloji olup olmadığına da göz atılmalı. Bir zamanlar elektronik alışverişin cenneti olan bu ada ülke, son yıllarda Türkiye’de kredi kartına taksit olanağının yaygınlaşması, Türkçe menü, Türkçe klavye gibi özelliklerin ön plana çıkması ile, bu alandaki çekiciliğini yitirmeye başladı. Yine de, bazı sürpriz ürünlerde inanılmaz indirimlerle karşılaşmak olası.
Özellikle Hintli terziler de yol boyunca sık sık karşınıza çıkacaktır. Günümüzde artık unutulmaya yüz tutan “terziye elbise diktirmek” için en uygun yer burası. Yarım saat kumaş seçme ve ayrıntıları konuşma, yarım saat ölçü alma derken, bir gün sonra takım elbiseleriniz, size özel gömlekleriniz ya da kataloglardan beğendiğiniz her model hazır ediliyor. Fiyatlar da oldukça uygun.
Aslında ilginç bir dönüşüm içerisinde Orchard Road. Bir kaç eski otel binası alışveriş merkezlerine çevrilmek üzere yıkılırken, bazı alışveriş merkezleri de otel yapılmak üzere dünyaca ünlü zincirler tarafından satın alınıyor.
Aralara serpiştirilmiş cafe ve restoranlar da ayrı bir renk katıyor bu hareketliliğe. Günün her saatinde dolu, yoğun ve hareketli, Orchard Road. Kamera ile aralıksız izlenen bu bulvarda sakız çiğnememeye, kazara çiğniyorsanız yere atmamaya son derece özen göstermeli, karşıya yaya yolları veya alt geçitlerden geçmelisiniz. Aksi halde, ceza ödemeye hazır olun.
YÜZDE 7 VERGİ İADESİ ALABİLİRSİNİZ
Singapur’da turistler, tek fatura üzerinde yaptıkları 100 Singapur Doları üzerindeki alışverişler için yüzde 7 GST (mal, servis vergisi) iadesi alabiliyor. Bu iadeye hak kazanabilmek için, vergi iadesi uygulayan bir mağazadan, vergi iadesi için geçerli olan bir ürünü satın alırken özel GST faturası istemek gerekiyor. Bu tutar, Singapur’dan ayrılırken ya havaalanında nakit olarak iade ediliyor ya da kredi kartına yollanıyor.
GÜNÜBİRLİK MALEZYA
Singapur’da bir haftadan uzun süre kalacaksanız, karayolu ve bağlantılı köprü ile yaklaşık bir saat uzaklıktaki Malezya’nın en yakın şehri Johor Bahru’ya gidebilirsiniz. Alışveriş olanakları Singapur kadar zengin değil. Fakat günübirlik bir gezide deniz kıyısındaki güzel camiyi ve batik üreten küçük mağazaları gezebilirsiniz. Alışverişte Singapur ile yarışacak tek yer City Square Plaza, ancak fiyatların yüksekliği, çeşitlerin azlığı ve kredi kartı haricinde özellikle Malezya’nın yerel para birimi Ringgit kullanma zorunluluğu, bu yakın komşudaki alışveriş olanağını neredeyse olanaksız kılıyor. Malezyalıların da alışveriş için Singapur’a gelmesinin en önemli nedeni, adada çeşit bolluğu ve ucuzluk.ş
BÜYÜK İNDİRİM MAYISTA BAŞLIYOR
Bu ülkede alışverişin adeta bayrama dönüştüğü çok özel bir dönem de var. GSS adı verilen Great Singapore Sale (Büyük Singapur Alışverişi) tam yıl ortasında. 2011 için, 27 Mayıs - 27 Temmuz arasında yapılan bu günlerde tüm fiyatlar neredeyse yarıya düşüyor. Aslında Singapur gezinizi bu aylara denk getiremeseniz de üzülmeyin, çünkü yılın her döneminde bazı indirimler var. Bir de üzerine küçük mağazalarda yüzde 25 ile 30 arasında değişen pazarlık payını ekleyin, fazla bir kaybınız olmadığını göreceksiniz.
Tüm büyük mağazalar kredi kartlarını kabul ediyor, yalnız nakit alışverişte Singapur Doları şart. Çoğu esnaf Amerikan Doları ve Euro almak istemiyor, zincir mağazalar ise ya yabancı dövizi kabul etmiyor ya da kasada çok düşük kurlar uyguluyor.
LİMAN BÖLGESİNE BİR GÜN AYIRMANIZ GEREKİR
Orchard Road’dan sonra ikinci önemli alışveriş bölgesi, Singapur çıkışlı gezi gemilerinin kalktığı ya da günübirlik uğradığı liman bölgesi Singapore Cruise Center. Telok Blangah’da bulunan HarbourFront Center ve VivoCity, birbirine bağlanmış iki dev alışveriş cenneti. HarbourFront, eski adı ile World Trade Centre, ülkenin en büyük alışveriş merkezi ve elektronikten giyim eşyasına, hediyelik eşyalardan aksesuarlara kadar hemen her şeyi bulmak olası. 2003’te yenilenen binanın üç katında mağazalar var ve bu katlar, hemen yanındaki VivoCity alışveriş merkezine açılıyor. VivoCity ise 335 mağazasıyla 139 bin metrekare alana ve beş kata yayılan bir diğer alışveriş merkezi. Japon mimar Toyo Ito’nun tasarımı gerçekten görmeye değer. HarbourFront ve VivoCity için, hızlı bir tempo ile en az bir yarım gün, rahat bir alışveriş yapmak isterseniz tam bir gün gerekiyor.
ÇİN MAHALLESİ KIŞIN GEZİLMELİ
Şehirde birkaç gün geçirecekseniz mutlaka Çin Mahallesi’ne de uğramalısınız. Rengarenk evleri, farklı kültürü ve aslında Singapur’un çoğunluğunu oluşturan nüfus yapısı ve dokusu ile bu bölge ilginizi çekecek. Çin mahallesi içindeki South Bridge Road üzerinde yer alan Singapur’un en eski Hindu Tanınağı “Sri Mariamman” ise rengarenk heykelleriyle sizi büyüleyecek. Bir de uygun saatlerde ilginç törenleri yakalarsanız, adeta bir kartpostalın içinde hissedeceksiniz kendinizi.
Bu tapınağın hemen yanındaki otantik mağazalarda “Made in China” ucuz giyim eşyalarının yanı sıra ilginç ürünlere de rastlamak olası: Denizcilikle ilgili antika eşyalar, tablolar, doğal ürünler, iyileştirici bitkiler, çaylar, ağaç kökleri ve benzerleri dolduruyor kaldırımları.
Ama bir kaç adım daha yürür ve Pagoda Street, Trengganu Street, Sago Lane, Smith Street ve Temple Street gibi arka sokaklara girerseniz, beyaz tenteleriyle adeta sokağa taşmış harika bir pazarla karşılaşırsınız. Resim, tişört, Çin ipeği, ev eşyaları gibi aklınıza gelen her türlü ürünün satıldığı bu alışveriş cenneti, neredeyse yarım gününüzü alacaktır. Her birinde farklı fiyatların sizi karşıladığı tezgahlarda pazarlık yapmak bile eğlenceli. Saat 11.00’de açılan mağazalar, 23.00’e kadar alışveriş meraklılarını bekliyor. Özellikle ocak ve şubat aylarında bu sokaklar çok daha çekici.
6 KATLI ELEKTRONİK ÜRÜNLER SARAYI
Little India, adı gibi adeta Küçük Hindistan. Günün ilk saatlerinden gün batımına kadar, Serangoon Road üzerinde baharat, kumaş, çiçek, takı ve gümüş mağazaları kapılarını açık tutuyor. Aralarda dolaşan falcılar da bu karışıklığa adeta renk katıyor. Little India bölgesine, ekimde yapılan Işık Festivali Diwali sırasında giderseniz, her yeri kaplayan süsler ve Hint dansları eşliğinde inanılmaz manzaralar karşılar sizi. Hazır buradan söz etmişken, Mustafa Centre’ı unutmamalı. En düşük fiyatlarla akla gelebilecek her ürünün satıldığı bu plaza gece gündüz açık. Yakınlardaki diğer bir yer de Sim Lim Square ve Computer Centre. Kamera, bilgisayar, yazılım ve her türlü elektronik ürünün satıldığı 6 katlı bir saray. Elbette tüm mağazaları gezip fiyatları karşılaştırmak ve sıkı bir pazarlık yapmak gerekiyor.
GEYLANG PAZARINDA RENK CÜMBÜŞÜ
Adadaki diğer büyük etnik topluluk olan Malezyalıların bulunduğu bölgedeki mağazalar, genelde Müslüman kesime yönelik ürünler satıyor. Halı, müzik aletleri, antika ve mobilya satılan Geylang Serai’de turist olarak alınacak pek bir şey olmasa da, o harika etnik çeşitliliği görmek ilginizi çekebilir. “Değirmen” anlamına gelen bu yer, özellikle ramazan döneminde görmeye değer.
(Özge Ersu’nun diğer gezi yazılarını www.ersu.net’ten okuyabilirsiniz)
BEŞ BİN MAĞAZA BİR ARADA
Singapur dediğimizde neredeyse akla ilk gelen yer Orchard Road, Orkide Caddesi. Bir cadde olmanın çok ötesinde, adeta turistik bir marka. Bu tek yönlü cadde Orchard Hotel’den başlayıp, Güneydoğu yönüne uzanarak Handy Road sapağına kadar devam ediyor. Cafe, restoran, dev alışveriş merkezleri ve prestijli otellerle süslü bu bölge, 2009 yılında 40 milyon dolar harcanarak yenilendi ve yeni sokak lambaları, çiçek düzenlemeleriyle eskisinden çok daha çekici hale büründü.
Caddelerinde dolaşarak vitrin alışverişi yapmanın bile adeta törensel bir zevk olduğu Orchard Road’da neredeyse aradığınız her şeyi bulmak olası. Arzu ederseniz çok katlı alışveriş merkezlerinde saatler geçirebilir, küçük butiklere veya pasajların içine girerek tüm gününüzü (ve paranızı) harcayabilirsiniz.
Yaklaşık 5 bin mağazayı barındıran ünlü çok katlı alışveriş merkezleri arasında 313@Somerset, Forum, cadde üzerindeki otelin içinde yer alan Hilton Shopping Gallery, inanılmaz mimarisi ile Ion Orchard, Knightsbridge, yılların eskitemediği Lucky Plaza, Mandarin Gallery, Ngee Ann City, Orchard Central, Palais Renaissance, Paragon, Plaza Singapura, Shaw House, Tanglin Mall, The Centerpoint, The Heeren, Triple One Somerset, özel cam mimarisi ile Wheelock Place ve Wisma Atria ilk akla gelen isimler. Bu mağazaların bir bölümü içinde bağımsız butikleri barındırıyor. Bazıları da kat kat ayrılmış, parfüm, kozmetik, giyim, banyo mutfak eksesuarları, elektrik elektronik gibi bölümleri içeriyor.
24 SAATTE ELBİSE DİKİYORLAR
Özellikle marka ürünler, giyim eşyaları ve ayakkabılar, Avrupa’ya oranla daha ucuz. Taklit ürün olmasa da, zaman zaman dikkatli olmak gerekiyor elbette. Elektronik alışverişlerinde ise, ülkeler arasındaki format uyumsuzluklarına, voltaj farklılıklarına, garanti türlerine ve sözü geçen ürünün gerçekten son teknoloji olup olmadığına da göz atılmalı. Bir zamanlar elektronik alışverişin cenneti olan bu ada ülke, son yıllarda Türkiye’de kredi kartına taksit olanağının yaygınlaşması, Türkçe menü, Türkçe klavye gibi özelliklerin ön plana çıkması ile, bu alandaki çekiciliğini yitirmeye başladı. Yine de, bazı sürpriz ürünlerde inanılmaz indirimlerle karşılaşmak olası.
Özellikle Hintli terziler de yol boyunca sık sık karşınıza çıkacaktır. Günümüzde artık unutulmaya yüz tutan “terziye elbise diktirmek” için en uygun yer burası. Yarım saat kumaş seçme ve ayrıntıları konuşma, yarım saat ölçü alma derken, bir gün sonra takım elbiseleriniz, size özel gömlekleriniz ya da kataloglardan beğendiğiniz her model hazır ediliyor. Fiyatlar da oldukça uygun.
Aslında ilginç bir dönüşüm içerisinde Orchard Road. Bir kaç eski otel binası alışveriş merkezlerine çevrilmek üzere yıkılırken, bazı alışveriş merkezleri de otel yapılmak üzere dünyaca ünlü zincirler tarafından satın alınıyor.
Aralara serpiştirilmiş cafe ve restoranlar da ayrı bir renk katıyor bu hareketliliğe. Günün her saatinde dolu, yoğun ve hareketli, Orchard Road. Kamera ile aralıksız izlenen bu bulvarda sakız çiğnememeye, kazara çiğniyorsanız yere atmamaya son derece özen göstermeli, karşıya yaya yolları veya alt geçitlerden geçmelisiniz. Aksi halde, ceza ödemeye hazır olun.
YÜZDE 7 VERGİ İADESİ ALABİLİRSİNİZ
Singapur’da turistler, tek fatura üzerinde yaptıkları 100 Singapur Doları üzerindeki alışverişler için yüzde 7 GST (mal, servis vergisi) iadesi alabiliyor. Bu iadeye hak kazanabilmek için, vergi iadesi uygulayan bir mağazadan, vergi iadesi için geçerli olan bir ürünü satın alırken özel GST faturası istemek gerekiyor. Bu tutar, Singapur’dan ayrılırken ya havaalanında nakit olarak iade ediliyor ya da kredi kartına yollanıyor.
GÜNÜBİRLİK MALEZYA
Singapur’da bir haftadan uzun süre kalacaksanız, karayolu ve bağlantılı köprü ile yaklaşık bir saat uzaklıktaki Malezya’nın en yakın şehri Johor Bahru’ya gidebilirsiniz. Alışveriş olanakları Singapur kadar zengin değil. Fakat günübirlik bir gezide deniz kıyısındaki güzel camiyi ve batik üreten küçük mağazaları gezebilirsiniz. Alışverişte Singapur ile yarışacak tek yer City Square Plaza, ancak fiyatların yüksekliği, çeşitlerin azlığı ve kredi kartı haricinde özellikle Malezya’nın yerel para birimi Ringgit kullanma zorunluluğu, bu yakın komşudaki alışveriş olanağını neredeyse olanaksız kılıyor. Malezyalıların da alışveriş için Singapur’a gelmesinin en önemli nedeni, adada çeşit bolluğu ve ucuzluk.ş