GeriSeyahat Serdar Devrim’s Daily Corcern
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Serdar Devrim’s Daily Corcern

Serdar Devrim’s Daily Corcern

/images/100/0x0/55eb4184f018fbb8f8b561c8

Üç ayda bir çıkan dergi ‘yayınevleri tarafından geri çevrilen öyküleri’ derliyor. Yazarların emrine ‘yer, konu ve stil sınırlaması olmaksızın’ tahsis edilmiş beyaz sayfalar... (Derginin kapakları da efsanevidir. Yanda son sayısı...)
 

Derginin adının (Timothy McSweeney’s Quarterly Concern) hikayesi de ilginç. Editör Dave Eggers çocukken, evine, ailenin uzaktan bir akrabası olduğu söylenen Timothy McSweeney isimli birinden mektuplar gelirmiş. McSweeney ‘insanı huzursuz eden’ mektuplarına genelde tren ve uçak tarifeleri ekler ve her seferinde ‘çok yakında ziyaretlerine geleceğini’ söylermiş.

 

Eggers ‘edebiyat dünyasını huzursuz etmeyi’ hedefleyen edebiyat dergisine işte bu hatırasına binaen Timothy McSweeney’s Quarterly Concern adını vermiş.

 

Birinci sayısında sadece ‘kimsenin beğenmediği öyküler’e yer veren Eggers, derginin büyük sükse yapması üzerine, ikinci sayıdan itibaren ‘dergiye özel’ öyküleri de yayımlamaya başlamış.

 

Kısa sürede Rick Moody, Jonathan Lethem, William T.Vollman yahut Zadie Smith gibi ‘genç neslin parlak kalemleri’ yazar kadrosuna katılmış...

 

Üslup hakkında bir fikir vermek için, bakın Dave Egeers’in (dergide yayımlanmış en çılgın öyküleri bir araya toplayan kitabın önsözüne) yazdıklarına:

 

“Öykü denilen edebi türü seveceksiniz. Yoksa insanlarınızın tepesine bomba atarız, kıyılarınıza çıkarma yaparız, direnişçilerinizle savaşmak üzere paralı askerlerimizi salarız. Dostlarımıza yaptığımızın bir dini sefer olduğunu söyleriz. Dünyanın geri kalanına da, hedefimizin sizi özgür kılmak olduğunu söyleriz...”

 

Niye bu dergiden bahsettiğimi de söyleyeyim:

 

Kaç sattığını bilmiyorum, çok değil sanırım ama derginin prestiji inanılır gibi değil. Ama Dave Eggers diyor ki:

 

“McSweeney’s olarak, akşam evimize çağırabileceğimizden daha çok insana ulaşabiliyorsak, bu bizim için ciddi bir okur kitlesi demektir...”

 

Serdar Devrim’s Daily Corcern de aynen böyle düşünüyor!

 

 

False