GeriSeyahat Şarköy’ün bilinmeyen safari parkı SUFUNYA
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şarköy’ün bilinmeyen safari parkı SUFUNYA

Şarköy’ün bilinmeyen safari parkı SUFUNYA

Baharın tadını çıkarmak, gizli kalmış doğa cenneti keşfetmek isteyen yürüyüşçüler için ideal rotalardan biri Sufunya.

Yakup ÖNAL
 
Tekirdağ’ın Şarköy İlçesi’nde. İsmi su kaynağı anlamına geliyor. Doğa aşığı, emekli resim öğretmeni Hasan Geniş, çocukluğunda keşfettiği bu bölgeyi tanıtmak için yürüyüşler düzenliyor, gönüllü rehberlik yapıyor.

Hasan Geniş çocukluğunda, babasıyla hayvan otlatmaya gittiği yıllarda, bu bölgeye hayran olmuş. Öğretmen olarak ilçesinde göreve başladıktan sonra öğrencileriyle Sufunya’da yürüyüşler yapmış. İstanbul, Ankara, Edirne, Kırklareli, Bursa’dan meslektaşlarını ve öğrencilerini davet edip rehberliklerini üstlenmiş. Daha sonra Şarköy’ün Sesi Gazetesi’nin desteğiyle her yıl nisan - mayıs aylarında yürüyüşler yapılmasını sağlamış. Bu gezilere İstanbul’dan her yıl iki otobüs dolusu öğretmen ve öğrenci geliyor.
Bahar aylarında Sufunya’ya ilgi epeyce artıyor. Şarköy’e her yıl uluslararası gençlik kampı için gelen gençler bu parkuru yürümeden ülkelerine dönmüyor.

Sufunya, deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte. Ormanla vadi arasındaki bölgenin başlangıç noktası Şarköy merkezine 10 kilometre uzaklıkta. 35 kilometrelik parkurda doğal çeşmeler, küçük pınarlar yer alıyor. Bölgede sadece burada yetişen, endemik bir çok bitki bulunuyor.

MAYMUNDERE’YE TIRMANDIK

İlçe merkezinden yürüyüşe başladığınızda, önce üzüm bağları size eşlik eder. Bağ yapraklarının arasındaki salkımların nasıl üzüm olmak için pıtırcıklandığını görebilirsiniz. Şarköy ve Marmara Denizi manzarası siz yürüdükçe geride kalır. Önünüze hayvan çiftlikleri çıkar. Yavaş yavaş ormanlık alan belirir.
Kuş sesleri içinde, ormanlık alana girersiniz. Yankı Vadisi’nde bağırdığınızda, karşıdan berrak bir şekilde kendi sesinizi duyarsınız. Vadiye yokuş aşağı dikkatlice indikten sonra, sizi Olukbaşı Deresi karşılayacaktır. Yolunuz bir süre dereyi takip eder. Sonra şelaleye varırsınız. Güneşin altında parlayan suyu öylesine çekicidir ki, altına girip ıslanmaktan kendinizi alıkoyamazsınız. Şelaleden sonra yeniden tırmanışa geçilir. Ardından, karşınıza çıkacak düzlük sazlık içindedir. Yorulanlar için yumuşak bir koltuğa, şezlonga dönüşür bu sazlar.
Molanın ardından yola çıktığınızda sizi yeni bir sürpriz bekler: Maymundere. Buraya ancak maymunların tırmanabileceği düşünülerek isim verilmiş. Tırmanmak için rehberin atacağı kemente ihtiyaç var. Tırmanışın ardından, Maymundere çatağı, mini kanyona dönüşür. Akan suların içinden geçer, bir çok farklı çiçek ve bitki görürsünüz. Zaman zaman keçi sürülerine rastlarsınız. Çobanlar konuşkandır, sohbet edebilirsiniz. Sonra yüksek bir tepede bulursunuz kendinizi. Tırmanırken dikenlerin gazabına uğrayan ellerinizi ovuşturursunuz. İşte en güzel anlardan biridir bu. Yaklaşık 100 metre aşağıya, kumullaşmış toprak yapısından oturarak kaymanız gerekmektedir.

Sufunya yürüyüş alanında, gezi yapanlar bir zamanlar buranın deniz olduğunu rahatlıkla düşünebilir, mola verdikleri kimi yerlerde, kırmızı, killi toprak yapısı, deniz kabukları görenleri şaşırtır. Dağların yumuşak kumul yapısına, birçok yürüyüşçü adını kazımıştır.

Yürüyüş rotası hakkında Şarköy’ün Sesi Gazetesi’nden (www.sarkoyunsesi.com) ve Şarköy Belediyesi’nden de ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

HASAN GENİŞ
Her yürüyüşte doğayı değişmiş bulursunuz

Sufunya, Şarköy arazisinin en yoğun su ve rüzgar erozyonu tehdidi altında olan bölgesi. Her kuvvetli yağmurda coğrafyası toprak kaymaları nedeniyle değişir. Yepyeni bir manzarayla karşılaşırsınız. Sizi büyüler. Bir daha kopamazsınız. Dört mevsim harikadır. Apayrı bir dünyadır. Bazı yerlerde kendinizi Ay’da, bazı yerlerde Mars’ta, bazı yerlerde ise Arizona’da zannedersiniz. Bu duygu o kadar yoğundur ki, orada çocukluk arkadaşlarımızla bir çok kez Tom Miks ve Teksas çizgi romanlarını bir de bizler canlandırırdık. Heyelan toprağındaki renklere, hele yağmurdan hemen sonra gidebilirseniz hayran kalırsınız. Birkaç metrekare içinde her renk toprağı bulabilirsiniz. Daha yukarılarda peş peşe sıralanmış şelaleleri tırmanırken yaşadığınız korku ve heyecanı anlatacak kelimeleri zor bulursunuz. Ama bu duygu mutlaka yaşanmalı. Sufunya’da hiç tahmin edemediğiniz şeylerle karşılaşabilirsiniz: Mineraller, milyonlarca yıllık fosiller, midye kabukları... Eğer oraları tam anlamıyla gezmeyi düşünürseniz, ki mutlaka düşünün, doyurucu bir parkurla karşılaşacaksınız. Dağ yürüyüşü, tırmanmayı sevenler için ideal. Toplam uzunluğu 35 kilometre. Ama inanın ki o kadar yolu nasıl yürüdüğünüzu fark etmeyecek, zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksanız. Kendinize güveniniz gelecek. Sufunya’da bir kez yürüdüyseniz, hapı yuttunuz demektir. İflah olmazsınız. Fena halde alışkanlık yapar. Ben bu hapı 50 yıl önce yuttum.
 

False