GeriSeyahat Salsacılar uçuşa hazır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Salsacılar uçuşa hazır

Salsacılar uçuşa hazır

Dünyanın en güçlü kokain mafyasına adını veren Cali, Latin Amerika’da salsanın müziğiyle, dansıyla en çok serpilip geliştiği şehirler arasında. Diğer adı “Dünyanın Salsa Başkenti.” Brezilya’nın Rio, Sao Paulo kentleri kadar iddialı. Gün boyunca Cali’nin kafelerinde, meydanlarında, otobüslerinde hayatın nabzı salsayla atıyor.

Akşam gece kulüplerinde salsa rüzgarı esiyor. Her ayın son cuması düzenlenen “Delirio”da şölen sokaklara taşıyor. Eylülde tüm dünyadan iddialı dansçılar Uluslararası Salsa Festivali için Cali’ye geliyor. Bu yıl festival 14 Eylül’de başlayacak. Yarışmanın yanı sıra dans atölyeleri, konserler, seminerler, kurslar düzenlenecek. Festival 20 Eylül’de büyük finalle sona erecek.

Tropikal ormanlar, şekerkamışı tarlalarıyla kaplı, yemyeşil bir vadiye kurulmuş Santiago de Cali. Çevresinden ve içinden dört büyük ırmak geçiyor. Sırtını dört bin metrelik Kordillera Sıradağları’na vermiş. Yılın en serin ayı eylül, ekimde bile sıcaklık 18 derecenin altına düşmüyor. Gün içinde ortalama sıcaklık 30 derece civarında. Sıcaklık halkına da yansımış, kıpır kıpır, canlı bir şehir yaratmış.
Cali, bir milyonluk nüfusuyla Kolombiya’nın üçüncü büyük kenti. Ülkede Afrika kökenlilerin en yoğun yaşadığı merkez. Avrupa, Afrika ve Latin temalarını buluşturan bir tür kültür potası. Bir zamanlar şeker ticaretinin merkeziydi. Şimdilerde tekstil ve gıda sektörüyle ön plana çıkıyor. Uluslararası Moda Fuarı, acımasız Cali Kokain kartelinin tüm dünyaya saldığı kötü namı ortadan kaldırmak üzere. 10 yıl önce, yılda 7 milyar dolar kazanan uyuşturucu mafyası, şehri alışveriş merkezleri, radyo ve TV istasyonlarıyla donatmış. Salsa da bu gelişmeden payını almış. 1980’lerde radyo DJ’lerinin kullandığı “dünyanın salsa başkenti” sloganı kabul görünce, tüm dünyaya yayılmış.

200 SALSA OKULU 80 ORKESTRA

Cali’de salsayı aramanıza gerek yok. O sizi buluyor. Otobüse bindiğinizde şoförün radyosundan, sokakta yürürken açık pencerelerden kaldırımlara taşan CD çalardan, kafe, restoran, barlardaki müzik sisteminden kulaklarınıza çalınıyor. Çevrenizde mutlaka ayağıyla ritm tutan birkaç kişi oluyor. İngiliz gazeteci Esme McAvoy, The Guardian’da yayımlanan yazısında “Bu şehri salsa yönetiyor” diyor.
Porto Riko’lu göçmenlerce 1960’ların sonunda New York’ta geliştirilen salsa, Cali’ye 1970’lerin başında ulaştı. Büyük Okyanus kıyısındaki Buenaventura limanına uğrayan Amerikalı denizcilerin salsa plakları radyolarda çalınmaya başladı. Gecekondu mahallelerinde salgına dönüştü. Kokain zenginliğiyle kurulan gece kulüplerine sıçradı. Orkestralar, dans okulları kuruldu. Bugün şehirde 80 salsa orkestrası, 200 salsa okulu bulunuyor. Ülkenin en iyi salsa dansçıları Cali’de yetişiyor. Uluslararası yarışmalarda madalyaları çoğunlukla onlar topluyor.

CALİ SALSASI KÜBA STİLİNDEN HIZLI VE EROTİK

Şehirde samba ritminin en güçlü hissedildiği semt, doğudaki Juanchito. Merkezdeki kulüpler sabaha karşı 02.00 civarında kapandığında dansa doyamayan gençler burada toplanıyor. Popüler barlar, gece kulüpleriyle çevrili semtteki en ünlü kulüp Chango. Duvarları kırmızı boyalı kulübün iki dans pisti, bar ve masalarla çevrili. Pistte uçarcasına dans edenlerin bacak hareketlerini algılamak için öncelikle Kolombiya’nın anasonlu yerel içeceği aguadiente’den yudumlamanızda fayda var. Rakıyı çağrıştıran, susuz içilen aguadiente’nin bir kadehi bile sizi piste doğru itecek kadar etkili.

Eğer bacaklarınız birbirine karıştıysa, teknik yardım almanızda yarar var... San Antonio yakınlarındaki Sondeluz Akademisi’nde en yeteneksiz turistleri bile birkaç derste ortalama salsa dansçısına dönüştüren şampiyonlar ders veriyor. Yeter ki istekli olun, mahcubiyetinizi pist dışında bırakmayı başarın. Çünkü romantik Küba stiline hiç benzemiyor Cali salsası. Hızlı ayak hareketleri, dönüşler, erotizm dozu tangodan biraz daha yüksek figürler içeriyor. Eğer Cali’ye sevgiliniz ya da eşinizle gittiyseniz sorun yok. Birlikte öğrenir, Chango gibi popüler bir kulüpte uygularsınız. Yalnız gittiyseniz partnere ihtiyaç var demektir. Bunun için Guardian muhabiri Esme McAvoy’un bulduğu yol gayet akılcı. İnternet başına oturup, www.couchsurfing.com adresine girmiş. Dünyanın dört bir yanında gezginlere evini açan, hatta gönüllü olarak şehrini tanıtanları bir araya getiren siteden Cali’li bir genç bulmuş. Onun önerisiyle gittiği Blues Brothers adlı barda şehrin gençleriyle dans etmiş.

AKŞAMDAN KALANLARA KAYNATILMIŞ YUKKA

Salsa gecelerinin sabahlarında Cali’yi keşfe çıktığınızda öncelikle sokaklardaki meyve suyu satıcılarına uğramanızda yarar var. Ayaküstü şaşırtıcı lezzetler keşfedebilirsiniz. En popüler içecek bir tür palmiyenin meyvesi olan chontaduro, tadı kayısıya benziyor. Buzlu ananas, kaynatılmış yukka diğer egzotik seçenekler.

Şehrin tarihi merkezi San Antonio. Nehir kıyısında, yoğun trafikten uzakta, huzur içindeki semtin sokakları resim, seramik galerileri, hediyelik eşya mağazalarıyla dolu. Sömürge mimarisinin farklı örnekleri restore edilmiş, güzelliğini koruyor. Tepeye doğru yürüdüğünüzde San Antonio Parkı çıkıyor karşınıza. Buradan panoramik kent manzarasına doymak mümkün değil. Kentin gerçek merkezi ise Plaza de Caydezo. Meydan ismini 19.yy’ın bağımsızlık kahramanı Joaquin de Cayzedo y Cuero’dan almış. İş merkezleri, gökdelenler bu semtte. İddialı restoranlar San Fernando mahallesindeki, köpek heykelli parkın çevresinde toplanmış. Parque del Perro ismini, tam ortasına yerleştirilmiş köpek heykelinden alıyor. Cali Nehri kıyısındaki modern sanat müzesi sadece modern sanat müzesi La Tertulia değil, sakin atmosferi için de görülmeli. Kordillera Sıradağları’na yakın bölgede Farallones de Cali, yani Cali Ulusal Parkı yer alıyor. Bölge doğasını tanımak istiyorsanız uğramanızda yarar var. Eğer ağaçlara meraklıysanız, şehir merkezinin batı bölümündeki La Ceiba sizi bekliyor. Toprağın üstüne çıkan kökleri yelkeni çağrıştıran asırlık ağaç öylesine görkemli ki, zamanla anıta dönüşmüş.

SALSA TAKVİMİ

Delirio: Cali’de her ayın son cuma gecesi Cirque de Soleil’i kıskandıracak bir salsa etkinliği düzenleniyor. Yüzlerce dansçı, akrobat, müzikçi bir araya geliyor. (delirio.com.co)

Festival Mundial de Salsa: Şehrin en büyük uluslararası salsa yarışması ve şöleni. Her yıl farklı ülkelerden beş bin dansçı bir hafta boyunca yarışıyor. Finaller 14-20 Eylül haftasında kamuya açık yapılıyor. Şehri dolduran salsacılar geceleri kulüplerde yeteneklerini sergiliyor. Ayrıca seminerler, atölye çalışmaları düzenleniyor. (festivalsalsacali.com)

Feria de Cal: Cali’nin Rio Karnavalı’nı çağrıştıran en büyük salsa gösterileri 25-31 Aralık arasında gerçekleştiriliyor. Salsa okulları caddelerde geçitler düzenliyor. (feriadecali.com)

Salsa y Verano: Şehrin kuzeyindeki Parque de la Musica’da temmuz ayında düzenleniyor. Festival atmosferinde, kurslar, salsanın tarihiyle ilgili seminerler yapılıyor. (calideferia.com) Yılın 12 ayı Sondeluz Dans Akademisi’nde 12 saatlik kursla salsa öğrenebilirsiniz. Ücreti 200 dolar. (sondeluz.com)

KULÜPLER

Tin Tin Deo: Şehir turlarının uğrak yeri, en ünlü salsa kulübü. Duvarları geçmişteki salsa ustalarının fotoğraflarıyla (tintindeocali.com)
Zaperoco: Kendi küçük, şöhreti büyük kulüp. Özellikle gençler tercih ediyor. (zaperocobar.com) El Habanero: Küba üslubunda salsayı sevenlerin mekanı. Çarşamba ve perşembe geceleri romantik salsacılar burada buluşuyor. (elhabanerocali.com) Chango: Şehrin dış mahallelerinden Juanchito’daki kulüp, rengarenk atmosferi, iddialı gruplarıyla dikkat çekiyor.(chango.com.co)
False