GeriSeyahat Saklıkent kayak potansiyelini artırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Saklıkent kayak potansiyelini artırıyor

Saklıkent kayak potansiyelini artırıyor

Antalya’da, Torosların zirvesindeki Saklıkent Kayak Merkezi, bu sezon karı erken gördü. 11 Aralık’ta beyaza boyanan bölgede şu anda kar yüksekliği yaklaşık 40 santimetre.

Sahile yakınlığı nedeniyle bir günde iki mevsimi birden yaşama imkanı sunan Saklıkent’e ikinci otel yapılıyor. Önümüzdeki sezona yetiştirilmek istenen 300 yatak kapasiteli bu otelin yanı sıra bölgede bir snowpark yapılması için de girişimlere başlandı.

Saklıkent, Torosların zirvesindeki Bakırlıdağ’ın kuzey yamacına kurulmuş, yaklaşık 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan bir kayak kompleksi. 1850’den başlayıp 2547 metre irtifaya uzanan Saklıkent Kayak Merkezi, Akdeniz sahiline en yakın kayak tesislerinden. Bölgede aralık sonundan nisanın ilk haftasına kadar ortalama 120 gün kayak yapma imkanı var. Burası ayrıca Antalya’ya yakınlığı nedeniyle bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender bölgelerden. Kışın ortalama kar kalınlığı 100 - 230 santimetre, zirvede bu miktar 5 metreye ulaşıyor. Kar kalınlığı geçen hafta sonunda yaklaşık 40 santimetreydi.
Saklıkent’e bu sezon ilk kar 11 Aralık’ta yağdı. Bölgede şu an tek bir işletme hizmet veriyor: Saklıkent Ski Resort Oteli.
Otelin müdürü Osman Özaydın, bu sezon yüzlerinin güldüğünü, merkeze ilginin yoğun olduğunu belirtiyor. Merkezi yerli turistlerin yanı sıra Rus ve ABD’li turistler de tercih ediyor. Günübirlik gelenler de oluyor. Bunların arasında özellikle öğrenciler, dağcılık kulüpleri oluyor. Tur şirketleri de bölgeye gruplar halinde gezi düzenliyor.
Saklıkent Ski Resort Oteli, 14 odalı, 70 yatak kapasiteli. Bazı odaları gruplar için hizmet veriyor. Bu odalarda 8-10 kişi kalabiliyor. Otelin fiyatları geçen seneyle aynı. Oda kahvaltı konaklamanın fiyatı hafta içi ve hafta sonu kişi başı 100 TL. Otelin 200 kişilik restoranı ve 300 kişilik Panorama adlı kafeteryası bulunuyor. Panorama Kafeterya’nın diğer adı Zirve Kafeterya. Burası, ışık kirliliğinin minimum seviyede olduğu Bakırlı Dağı’nın zirvesinde yer alan, içinde üç dev teleskop bulunan TÜBİTAK Gözlemevi’ne 150 metre uzaklıkta.
Bölgede 3 yıldızlı olması öngörülen ikinci bir otel inşa ediliyor. Önümüzdeki sezona yetiştirilmek istenen bu otel 300 yatak kapasiteli, 100 odalı olacak. Sauna, havuz, disco-bar, restoran, market, butik gibi bölümleriyle hizmet verecek.

YENİ BAŞLAYANA YEŞİL TECRÜBELİYE SİYAH PİST

Saklıkent Kayak Merkezi’ndeki Karakaya telesiyeji, deniz seviyesinden 1900 metre yükseklikten kayakçıları alarak yaklaşık 12 dakikada 2400 metre yüksekliğe çıkarıyor. Telesiyej saatte 800 kişiyi zirveye taşıyabiliyor. Kapasite, konaklayan tatilci sayısının üzerinde olduğu için sıra olmuyor. Telesiyejin diğer yanında 1890-2100 metre arasında sefer yapan, 645 metre uzunluğunda ve saatte 400 kişi taşıma kapasiteli Saklıbel Teleski’si bulunuyor. 200 metre uzunluğundaki babylift ise 1850-1900 metre arasında sefer yapıyor, saatte 100 kişi taşıma kapasitesi bulunuyor. Denizden 1850-2400 metre arası yüksekliklerde yer alan turuncu, yeşil, mavi, kırmızı ve siyah pistlerde kayak ve snowboard yapılabiliyor. Turuncu pist snowtubing için. Yeşil pist yeni başlayanlara, mavi amatörlere, kırmızı orta düzeydekilere, siyah usta kayakçılara hitap ediyor. Otelin kayak odasında kayak, ayakkabı, mont, kask, snowboard, snowboard ayakkabısı, baton, gözlük ve diğer her türlü malzemeyi bulabilir ve günübirlik kiralayabilirsiniz. 5 kişilik kayak ve snowboard eğitmen ekibi, kişiye özel veya grup halinde kayak ve snowboard eğitimi vermek için hazır bekliyor. Sert plastik ve metalden yapılmış 200’ün üzerinde kızak da, yetişkinler ve çocuklara hitap ediyor. Tesiste eğitmenler ve çalışanlar zaman zaman çeşitli akrobatik kayak ve snowboard gösterileri, yarışmalar animasyonlar ve aktiviteler düzenliyorlar.
Saklıkent Ski Resort Oteli’nin müdürü Osman Özaydın’dan aldığımız bilgiye göre bölgeye eğitmenler ve snowboard’çuların talebiyle bir snowpark yapma hazırlığı var. Özaydın, projeye destek vermek isteyen şirketlerle yapılan sponsorluk görüşmelerinden henüz bir sonuç alınamadığını ancak girişimlerinin devam edeceğini belirtiyor.
Saklıkent Kayak Merkezi’ne Antalya’nın Konyaaltı sahilinden, portakal ve nar bahçelerinin arasından geçerek, hoş manzaralı asfalt ancak dar bir yoldan, yaklaşık 65 dakikalık sürüş mesafesi ile ulaşıyorsunuz. Yol; binek oto, minibüs, midibüs ve otobüs ile ulaşıma elverişli. Ancak kış mevsiminde otomobille gidiyorsanız aracınızda mutlaka zincir bulundurmalı ayrıca yola çıkmadan önce Saklıkent Kayak Merkezi’ni arayarak yol durumu hakkında bilgi almalısınız.

KAYAK VE SNOWBOARD’UN GÜNLÜK KİRASI 50 TL

Kayakçılar için telesiyej kulübesinden temin edilebilen sezonluk sınırsız skipass 400, günlük sınırsız skipass 45 TL. 10 çıkışın bedeli 40, 5 çıkışın 20 TL. Manzarayı görüp, kar topu oynamak isteyenler için yaya çıkışı öğrenci 8, tam 10 TL. Kayak ve snowboard’un günlük kirası 50 TL. Pantolon ve mont olmak üzere kayak elbisesinin günlük kirası 25 TL. Ayrıca otelin kayak odasında bulunan butik mağazada eldiven, atkı, çorap gibi ufak tefek kayak malzemelerini satın almak mümkün. Kayak ve snowboard dersinin bir saati bir kişi için 90, iki kişi için 150 TL. 5 kişi ve üzeri gruplar için kişi başı 40 TL. Kızak kiralamak istiyorsanız saati 10 TL.

False