Sahil Yolu manzaraları
Bir pazar gününü Fenerbahçe'den Kartal'a kadar Sahil Yolu'nu dolaşarak geçirdik. Her geçen gün büyüyen çay ocakları bir yana, çimlerin üzerine son model otomobilini çeken piknikçilerden, bisiklet yoluna park edenlere kadar ne ararsanız var.
Anadolu Yakası Sahil Yolu, gün geçtikçe problem bölge halini alıyor. Okurlarımız sık sık Fenerbahçe'den Pendik'e kadar uzanan sahil şeridiyle ilgili sorunlarını anlatıyor. Kilometrelerce uzunluktaki bölgede 'Ben yaptım oldu' anlayışı hakim. Kimse birdenbire biten balıkçı barınaklarına, kulübe olarak başlayıp kebapçıya dönüşen çay ocaklarına, masa, sandalye ve mangal ile gelen piknikçilere ses çıkarmıyor. Bisiklet yolunda kesintisiz olarak yol almak imkansız. Lastiğiniz ya yola paralel uzanan mazgallara giriyor, ya da bira şişesi kırıları nedeniyle patlıyor. En iyi ihtimalle 100 metrede bir yola çıkmak zorundasınız, çünkü otomobiller bisiklet parkuruna park ediyor. Bir pazar günü Fenerbahçe'den Kartal'a kadar sahil şeridini dolaştık ve gördüğümüz aksaklıkları fotoğrafladık.
Fenerbahçe Atatürk Parkı'ndaki düzenleme çalışmaları aylardır bitmiyor. Taşlar bir döşeniyor, bir sökülüyor. Açılan hendeklerin arasında dolaşmak imkansız.
Sahil yolu inşa edilirken yapılan bir proje hatası, bisiklet sürücülerini zor durumda bırakıyor. Bisikletle aynı doğrultuda uzanan mazgal aralıklarına özellikle yarış bisikletlerinin lastikleri sıkışıyor.
Piknikçilerin arasında çevre sakinleri de var, uzak ilçelerden gelenler de. Çoğunluk her pazar düzenli olarak geliyor. Gelir gelmez yere kilimler halılar seriliyor, mangallar yakılıyor. Günün hangi saatinde olduğunuza bağlı olarak ya termostan çay içiliyor, ya da portatif buzlukta bekletilen meşrubat. Izgara et birasız gitmez diyenler de var. Rahatına düşkün olanlar portatif masa, sandalya ve şemsiye ile geliyor.
Kendin tut, kendin pişir, kendin ye. Gündüz tutulan balıklar, hemen gerideki yeşil alanda yakılan mangallarda ızgara yapılıyor.
Burası Küçükyalı sahili. Gördüğünüz kebap restoranı bundan bir süre önce kulübe görünümünde bir çay ocağıydı. Büyükşehir Belediyesi'nden çevresindeki yeşil alanı düzenlemek ve bakmak kaydıyla kiralanmıştı. Bu ve benzerleri geçtiğimiz kış içinde inanılmaz bir hızla büyüdüler. Önce etrafa plastik masa sandalyeler atıldı. Daha sonra yapılan ekler ile kebap servisi başladı, adı da restoran oldu. Palmiye isimli restoran dışında hiçbiri çevre düzenlemesi yapmadı, mevcut yeşil alana da sahip çıkmadı. Seçimler sırasında konuştuğumuz Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, tüm bu çalışmaların sözleşmeye aykırı olduğunu, konuyla ilgileneceklerini belirtti. Bu sözünün üzerinden aylar geçti.
Piknikçilerin en popüler mekanı Cevizli-Dragos Sahili. Çünkü buranın yeşil alanı diğer bölgelere göre daha geniş. Gündüz güneşinde bunalmak istemeyen piknikçiler, ancak akşam 18:00'den sonra geliyor. Saat 20:00'den sonra sahilde park edecek yer bulmak imkansız. Aynı saatlerde sahilden yoğun mangal dumanı ve kokusu yükseliyor. Mangal sefası geceyarısına kadar sürüyor. Müdavimler arasında, sadece gece 12'den sonra piknik yapmanın yasak olduğuna dair bir efsane yayılmış. Erken gelirseniz yer kapma avantajına sahipsiniz.
Rahmanlar sahili, saat 19:00. Henüz kalabalık yok. Ama akşam saat 20:00'yi geçirirseniz yer bulmanız imkansız.
Otomobillerinden ayrılamayan sahil piknikçileri denizin kenarına kadar arabalarıyla geliyor. Çimler yaya ve araç trafiği nedeniyle kelleşmeye başlamış.