Son Güncelleme:
SAFRANSARISI BÄ°R BAHAR YAZISI YeÅŸil, insanı çağırır bazen... Kanınızda bir ÅŸeyler alev alır. Ruhunuzda eski baharların en güzel hatıraları, içiniz kıpır
SAFRANSARISI BÄ°R BAHAR YAZISI YeÅŸil, insanı çağırır bazen... Kanınızda bir ÅŸeyler alev alır. Ruhunuzda eski baharların en güzel hatıraları, içiniz kıpır kıpır...Gitmeseniz olmaz. Damarlarınızda akıllı uslu akan kanın sakin ritmi bozulur, delirir... Delikanlı çağınızdan bir serseri rüzgar sizi yollara vurur. Bahar başını döndürür insanın, başına vurur, başını belaya sokar... Gençliktir öteki adı. Hiç yaÅŸlanmayacak sevdalıların aÅŸklarının mevsimidir o. Her mevsim bahardır aşıklara ve her aÅŸk mevsimi bahardır inadına.Ä°ÅŸte eriklerin çiçeklendiÄŸi o günlerden birinde kendimizi Safranbolu yollarında bulduk. Dedik ya, mazeretimiz var dedik ya mevsim bahar...Daha önce gitmemiÅŸseniz de duymuÅŸluÄŸunuz, resimlerini görmüşlüğünüz vardır. Günebakan çiçekleri gibi, baÅŸlarını güneÅŸe çevirip dizilen ÅŸirin evleri, tarihi eserleri ve mesire yerleri ile bir açık hava müzesi gibi Safranbolu. Åžimdi tam mevsimi safran renginin.Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, her devirden izler bulmak mümkün burada. Tavan, duvar, kapı, pencere süslemeleri ile ahÅŸap mimarinin en güzel örneklerini yansıtan evler görülmeye deÄŸer. Aydınlık güneÅŸ içindeki bu eski konakların çoÄŸu havuzlu, kuzeye bakan gölgeli bahçeleri ile tatlı bir rehavet içinde. En ünlüsü Çelik Gülersoy'un restore ettiÄŸi Asmazlar Konağı olmak üzere kalabileceÄŸiniz, Arasna, Tahsin Bey Konağı, AÅŸiyan, PaÅŸa, Zelfire konakları gibi yerler var. Tarihi camileri, çeÅŸmeleri, türbeleri, eski hükümet konağı ve arnavutkaldırımı yolları ile Safranbolu sokakları tarihi dokusunu korumaya çalışıyor.Ev baklavaları, safranlı zerde tatlısı, Safranbolu lokumu, cevizli yaprak helvası gitmiÅŸken mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetler. Ama, asıl kaçırılmaması mutlaka görülmesi ve kiremitte alabalığının tadına bakılması gereken bir yer var ki, oraya uÄŸramazsanız kendinizi Safranbolu'ya gitmiÅŸ saymayı: Kastamonu yolu üzerinde bir gizli cennet Çevikköprü bahçe evi... 500 kiÅŸilik açık, 200 kiÅŸilik kapalı alanı ile hem modernize edilmiÅŸ bir Safranbolu evini, hem inanılmaz doÄŸal güzelliklerini görme ÅŸansı bulabileceÄŸiniz bu muhteÅŸem atmosfer için bile Safranbolu'ya gidilir. Altınızdan Araç Çayı türküler söyleyerek geçiyor, üstünüzde serin aÄŸaçlar gölgeleri ruhunuzu dinlendiriyor. Çevikköprü tesisleri, bir defa gidince unutamayacağınız yerlerden. Garsonlar güleryüzlü, servis mükemmel. Kendinizi paranızla bir ÅŸeyler yemeÄŸe gitmiÅŸ gibi deÄŸil de, misafirlikte ağırlanıyormuÅŸsunuz gibi hissediyorsunuz. Kuyu kebabı buranın en ünlü lezzeti. Sabırla hazırlanan bir yemek, kuzu eti ile aranız iyiyse tavsiye edilir. Bizim tereyaÄŸlı alabalıkla aramız daha iyiydi, tadı hala damağımda. Gözleme ve pide çeÅŸitlerini de bulabileceÄŸiniz bahçe evinde, yemeÄŸi zerde tatlısı üstüne içilen orta ÅŸekerli bir Türk kahvesi ile bitirebilirsiniz. Åžimdiden afiyet olsun. (Adres: Çevikköprü Tesisleri, Kastamonu Yolu 6. km. Safranbolu; Tel: 0.370.737 24 61-737 21 19) Nasıl mı gidilir? Öyle uzun uzadıya yol tarif etmemi beklemeyin. Açın haritanızı önünüze, Kastamonu'nun yukarılarına parmağınızı kaydırın. Oralarda bir yerlerde Safranbolu'yu görürsünüz. Ankara veya Ä°stanbul'dan gideceksiniz iÅŸiniz kolay. Otoyola girdikten sonra Gerede'den Batı Karadeniz'e doÄŸru dönüverin aÅŸağı yukarı 90 kilometre sonra oradasınız. Yol zaman zaman bozuluyor, ÅŸimdiden söyleyeyim kulaklarımı çınlatmayın. Bir de gidersiniz beÄŸenmezsiniz, "bütün tantana burası için miymiÅŸ, bir ÅŸeye benzemiyor" dersiniz o da size kalmış, yine sorumluluk kabul edilmez haberiniz olsun. Zaten böyle düşünürseniz muhtemelen yanlış zamanda gitmiÅŸsinizdir ve mevsimlerden bahar deÄŸildir. Ah, tabii ya... Yanlış zaman mirim! Yanlış zaman...Mahinur DÄ°LDAR - 17 Mayıs 2000, ÇarÅŸamba Â