Sadece kiralar uçuyor
Osmanbey-Şişli hattı eski pırıltısını çoktan kaybetti, ama kiralar hala çok yüksek. Dükkanlar bir açılıp bir kapanıyor. Metro bile esnafı heyecanlandıramıyor.
Metro şimdilik Osmanbey-Şişli hattına yani Halaskargazi Caddesi'ne hareket getirmedi. Bu caddede eski şaşaa yok ama hala çok sayıda mağaza var. Ancak esnaf, işlerinin her gün biraz daha kötüye gittiğini söylüyor.
15 yıl önce Taksim-Mecidiyeköy hattında açılan tercihli yol işleri azalttı. 1993'te başlayan metro inşaatı durumu zorlaştırdı, alışveriş merkezlerinin de açılmasıyla Osmanbey tümüyle çöktü. Buradaki birçok sinema, tiyatro da artık yok. Tan, Site, İnci, Konak sinemaları, Şan Tiyatrosu farklı nedenlerle kapandı. Sinema seyircisini de alışveriş merkezlerindeki sinemalar kaptı.
Kiralar çok yüksek
15 yılda buradaki mağazalar için çok şey değişti. Çoğu kapandı, yerine yenileri açıldı. Yenilerin çoğu tutunamadı, Osmanbey'i terketti. Ancak dükkanların kirası hiç düşmedi. Bu bölgedeki en küçük dükkanın kirası 1000-1500 dolar arasında değişiyor.
Halaskargazi Caddesi'nde bir dükkanın sahibi şunları söylüyor: ‘‘Kiracım hem perakendeci hem üreticiydi. Fakat buradaki krize dayanamadı. Kimse dayanamıyor. Esnaf gelip yerleşiyor 2-3 yıl ancak dayanıyor. Metronun bize hiçbir faydası olmaz, duraklar kötü yerde. Yaşlıların kullanması çok zor. Üstelik gördüğüm kadarıyla metronun çok kullanıcısı da yok.’’
12 yıldır Halaskargazi Caddesi üzerinde mağaza işleten Güvenç Ticaret'in sahibi Ceki Levi: ‘‘Buranın durumunu metronun düzeltmesi mümkün görünmüyor. Başka şeyler düşünmek gerek. Örneğin Beyoğlu gibi Ortaköy gibi trafiğe kapatılmalı, alanda düzenlemeler yapılmalı.’’
Pilavcı Pasajı bir zamanlar kartaldı
Halaskargazi üzerindeki ünlü Pilavcı Pasajı bölgenin halini çok iyi özetliyor. Bir zamanlar bu pasaj sadece İstanbul'da değil tüm Türkiye'de tanınırdı. Fakat artık durum farklı. Pasajda çok sayıda boş dükkan var üstelik talibi de yok. 38 yıllık pasajda, kıdemli esnaf eski günleri özlemle anıyor.
Çaycı Celal Yılmaz:
İlk açıldığı günden beri çaycılık yapıyorum. Elbette her şey bozulur. Eskiden Türk parası vardı şimdi dükkan sahipleri dolar, mark konuşuyor. Esnaf ne satsın da o parayı kazansın. Eskiden bu pasaj gibi bir yer daha yoktu. Dükkanlar için kavga çıkardı.
Saffet Mesudiyeli
(Pasajın en eskisi, hala eskisi gibi piyasada bulunmayan ithal ürünler satıyor)
Burası Avrupa'da bile bilinirdi. Buradan hala aynı insanlar alışveriş yapar. Otopark yok, insanlar arabalarını park edemiyor. Müşteri aldığı maldan çok emindir. Taklit satılmaz.
Nurcan Rüzgar
(Pasajın yenisi, 1 yıl önce dükkan açtı)
Bu caddeye mutlaka bir şey yapmak lazım. Ne yapacaklarsa lütfen hızla yapsınlar. İnsanlar burada rahatça gezip dolaşabilsin.
NE DİYORLAR?
Turyap-Halkla İlişkiler Müdürü Başak Soner: Geçende 500 metrekare içi dekore edilmiş bir mağaza için 12 bin dolar kira istendi, fakat 8 bin dolara verildi. Satılık değeri 1 milyon 200 bin dolar olarak düşünüldü, 1 milyon dolara kadar teklif geldi. Tercihli yolun olduğu bölgede 100 metrekarelik bir dükkanların kirası yaklaşık 3 bin, satılık fiyatı ise 350 bin dolar civarında. Cami sırası ve diğer kısımlarda 200 metrekarelik bir dükkanı 2 bin dolara kiralamak 300 bin dolara satın almak mümkün. Bu bölgede dükkanlarda el değişimi sık yaşanıyor. Benetton, Beymen, Derimod gibi büyük markaların bölgeden uzaklaştı. Metronun bu bölgedeki emlak fiyatlarına etkisinden söz etmek için henüz erken. Yine de uzun vadede pozitif etkiler bekleniyor.
Cen Emlak: En ufak dükkanın kirası 1000-1500 dolar arasında değişiyor. Şu anda talep yok. Bu caddenin Şişli tarafı hareketli, burada boş dükkan yok. Metro bu bölgeye olan talepte bir değişiklik yapmadı.
Gazi Sineması Müdürü Ali Salihoğlu: Metronun bize faydası olmadı. Biz bilet fiyatlarını indirdik bu sayede işler arttı. Müşterimizi Akmerkez ardından da Profilo alışveriş merkezindeki sinema böldü. Bizim dışımızdaki esnaf çok sıkıntıda. Bir atari salonu var esnaf orada vakit geçiriyor.
Kent Sineması gişe memuru: Metro bizi etkilemedi. Çünkü biz iki durak arasında kalıyoruz. Biz zaten kalabalık bir sinemayız müşterimizde bir artış ya da düşüş olmadı.
Zafer Color- Mesut Tosun: Ben 1.5 yıl önce dükkan açtım. Kiralar anormal. Esnaf bu kiralar ile tutunamıyor. Düşünsenize, 16 metrekare bir dükkana talip oldum, 3 bin dolar kira istediler. Elbette vazgeçtim.
Atalar Muhasebe Müdürü Cengiz Gürsoy: Osmanbey mağazamızı üç yıl önce taşındık. Çünkü alışveriş potansiyeli düştü. Akmerkez ile birlikte bu bölgenin müşterisi azaldı. Zaten tercihli yol ile birlikte otopark problemi yaşamaya başlamıştık. Bir de metro çalışmaları başlayınca bölgenin potansiyeli iyice düştü. Arka sokaklar imalathanelerle doldu. İnsanlar taşındılar. Caddede konut kalmadı.