GeriSeyahat Romantizmin başkenti: Fransa
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Romantizmin başkenti: Fransa

Romantizmin başkenti: Fransa

Fransa, romantizmin başkenti olarak da kabul edilen başkenti Paris olmak üzere, Avrupa'nın ve dünyanın başta gelen tarihi ve turistik ülkelerinden biridir. Şimdi, Fransa'nın gezilecek yerlerinden bazılarını tanıyalım...

Fransa, kuzeyde Manş Denizi ve Kuzey Denizi, güneyde Akdeniz, doğuda Ren Nehri ve batıda Atlas Okyanusu’na kadar yayılır. Ülke nüfusu 65 milyondur ve her yıl ülkeyi 82 milyon aşkın turist ziyaret eder. Fransa deyince hepimizin aklına Paris gelir fakat, Fransa bundan çok daha fazlasıdır. 427 şehrin bulunduğu ülkede, 32 farklı yer UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Fransa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerlerinden bazılarını haberimizde bulabilirsiniz…

EYFEL KULESİ

Eyfel Kulesi, Gustave Eiffel tarafından tasarlamıştır. Paris'in simgesi durumundaki kule dünyadaki en turistik yapılar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Eyfel Kulesi’ni her yıl ortalama 6-8 milyon arası turist ziyaret ediyor. Eyfel Kulesi, 1887 ve 1889 yılları arasında Fransız Devrimi'nin yüzüncü yıl kutlamaları anısına Dünya Fuarı için yapılmıştır. Aslen 1888 fuarı için Barcelona'ya yapılması planlanan kule, bu fikir reddedilince Paris'te Seine Nehri'nin kıyısında Champ de Mars'da yapılmasına karar verilmiştir. Kule ismini, tasarımını yapan Gustave Eiffel'den almıştır. Emile Naugier, Maurice Koechlin ve Stephen Sauvestre kulenin yapımında katkısı olan mimarlardır. 31 Mart 1889’da törenle açılışı yapılan Eyfel Kulesi, 6 Mayısta faaliyete geçmiştir. 300 işçinin bir araya getirdiği 18,038 parça demirden oluşturulan kule, Koechlin'in yaptığı dizaynla iki buçuk milyon perçinle birleştirilmiştir. Çalışmalar sırasında alınan güvenlik önlemlerine rağmen yapımı sırasında bir kişi hayatını kaybetmiştir. 24 metre yüksekliğindeki televizyon anteni ile birlikte kulenin yüksekliği 324 metredir. Eyfel Kulesi, ağırlığı 10 bin tondan fazla olan ve seyir terasları, Cineiffel isimli müze, kulenin mühendisi Gustave Eiffel'in büstü, hidrolik asansör mekanizması, kış aylarında açılan buz pisti, bar ve restoranlar gibi ziyaret edilecek pek çok noktası bulunan yapı aslında 3 bölümden oluşuyor.

Romantizmin başkenti: Fransa

LOUVRE MÜZESİ

1789 Fransız Devrimi’nden sonra hizmete açılan ilk devlet müzesi olarak 1793 yılında faaliyete başlamıştır. Paris’de yer alır. Dünyada en fazla ziyaretçi çeken sanat müzesi konumundadır. Yalnızca 2007 yılında yaklaşık 9.700.000 ziyaretçi çekmiştir. Müze binasının yapım tarihi 13. yüzyıllara dayanmaktadır. Kurumda Eski Mısır ve Yunanlılara ait eserler, heykel ve çizimler sergilenmektedir. Arkeolojik kalıntıların da sunulduğu müzede MÖ 2000’li yıllara dayanan Yunan eserleri büyük ilgi görmektedir. Çok geniş koleksiyonlara sahip olan Louvre Müzesi sanat, tarih ve antika tutkunlarını bünyesine çekmektedir.

Romantizmin başkenti: Fransa

NOTRE DAME KATEDRALİ

Meryem Ana’ya atfedilen Katolik katedrali ve Paris’in en önemli manevi yapılarından biridir. 1163 ve 1345 yılları arasında inşa edilen katedral, Fransız Gotik mimarisinin en eşsiz örneğidir. Pierre de Montreuil, Jean-Baptiste-Antoine Lassus, Jean de Chelles gibi ünlü mimarlar tarafından tasarlanan ve yapımı 170 yıl süren Notre Dame Katedrali, 37 şapel, 75 dev sütundan oluşan 130 metre genişliği ile aynı anda 9 bin kişinin ibadet edebilmesine de olanak sağlıyor. Adı Fransızca'da “Kutsal Bakire” veya “Meryem Anamız” anlamına gelmektedir. Kilise, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunmaktadır. Mimarisinin dışında Notre Dame'ı ilginç kılan başka özellikleri de bulunuyor. 7.800 borusu ile dünyanın en büyük orglarından bir tanesi burada bulunmaktadır. Notre Dame'ın en büyük çanının adı Emmanuel'dir ve ağırlığı 12.700 kilogramdır. Yapıyı yılda ortalama 13 milyon turist ziyaret etmektedir.

Romantizmin başkenti: Fransa

ZAFER TAKI

Zafer Takı, Eyfel Kulesi’nden sonra Paris’teki en ünlü yapılardan birisidir. Charles de Gaulle Meydanı’nın ortasında, Şanzelize Caddesi’nin batı kısmında yer almaktadır. Bu anıtın yapımına Napolyon'un emriyle 1806'da başlanıyor ve anıtın tamamlanıp açılması ancak otuz yıl sonra 1836'da mümkün oluyor. 50 metre yüksekliğe sahip olan Zafer Takı, 45 metre boya ve 22 metre ene sahiptir. Zafer Takı Paris’te tam bir anıt haline dönüşmüştür. 30 yıllık bir inşaat sürecinden sonra Temmuz Devrimi'nin altıncı yıldönümüne denk gelen günde büyük kutlamalar eşliğinde açılmıştır. Bundan on yıl sonra da Napolyon'un cenazesi yine bu takın altından geçirilmiştir. Zafer Takı'nın altında birinci Dünya Savaşı'nda ölen Fransız askerlerini temsilen, kim olduğu bilinmeyen meçhul asker mezarı vardır. Mezarın üstünde bir alev hiç sönmeden yanar. Savaş gazileri, dernekler ve halk bu alevin hiç sönmemesini sağlamaktadırlar. Bilinen, her gece saat 18:30'da alevin tazelendiğidir öyle ki Paris işgal altına alındığı gün dahi bu alevin sönmesi engellenmiştir. Zafer Takı'nın üzerinde 4 büyük heykel bulunur. Bu heykeller Gidiş, Zafer, Direniş ve Zaferdir. Bu büyük heykellerin simgeledikleri anlamlar ve işçilikleri oldukça ünlüdür. Zafer Takı'nın üzerinde yazıtlar ve 660 kişinin ismi işlidir.

Romantizmin başkenti: Fransa

III. ALEXANDRE KÖPRÜSÜ

Seine Nehri üzerinde bulunan köprü 1896 ile 1900 yılları arasında evrensel sergi için açılmış ve adını 1896 yılında temelini atan Rus Çarı III. Alexandre’dan almıştır. Paris’in en önemli ve en güzel köprülerinden biridir ve 160 metre uzunluğa sahiptir. Köprü, heykeller ve çeşitli süslemelerle dekore edilmiştir. Su perileri, çörtler ve aynı zamanda güzel lambaları görmeye dikkat edin. Fames’i gösteren dört heybetli heykel de var: Sanatın Şöhreti, Bilimin Şöhreti, Ticaretin Şöhreti ve Endüstrinin Şöhreti. Alexandre Köprüsü, Paris’te gün batımının en güzel seyredildiği yerlerden biri olarak kabul ediliyor.

Romantizmin başkenti: Fransa

VERSAY SARAYI VE BAHÇELERİ

Fransız Barok ve çağdaş mimarisinin en eşsiz şaheserlerinden biri olan Versay Sarayı, 1682 yılında inşa edilmiştir. Louis Le Vau, Jules Hardouin-Mansart, Philibert Le Roy, Ange-Jacques Gabriel, Robert de Cotte, Jacques Gabriel gibi ünlü mimarların tasarladığı ve 7 hektarlık alana konuşlandırılan saray şu anda müze olarak faaliyet göstermektedir. Saray UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır.Bu saray siyasi açıdan da önemlidir. I. Dünya Savaşı'ndan sonra İtilaf Devletleri ile tek tek imzalanan anlaşmalardan biri de Almanya ile bu sarayda imzalanmış ve adına Versay Barış Antlaşması denilmiştir. 800 hektarlık bir alanı kapsayan Versay Bahçeleri İSE, Andre Le Notre tarafından klasik Fransız Bahçe tarzlı peyzajlı şekilde oluşturulmuştur. Bu mükemmel alan, her yıl 5-6 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 1979 yılından bu yana UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan Versay Bahçeleri bölge turizmine büyük oranda katkı sağlamaktadır.

Romantizmin başkenti: Fransa

False