GeriSeyahat Restore edilen şehir Edirne
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Restore edilen şehir Edirne

Restore edilen şehir Edirne

Pek çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan Edirne, hálá tarihin izlerini taşıyor sokaklarında. Son yıllarda hızla restore edilen tarihi evler, 2004 Avrupa Konseyi Müze Ödüllü Sağlık Müzesi ve Mimar Sinan’ın muhteşem eseri Selimiye Camii, kentte görülmesi gerekenler listesinin başında geliyor.

Kırkpınar güreşlerinden tava ciğerine ve Kapalıçarşı’ya uzanan renkliliği ile Edirne, bu üç günlük tatili fırsat bilenler için harika bir gezi rotası olabilir. Üstelik son yıllarda açılan kafeleri, eğlence yerleri ile öğrenciler için git gide daha cazip bir kent olma yolunda ilerliyor. İster kendi aracınızla gidin, ister kültür turlarından birine katılın ama hayatınızda en az bir kere Edirne’ye mutlaka gidin. Bir gezi rotası oluşturmak için Edirne Turizm Danışma Müdürlüğü’nün kapısını rahatlıkla çalabilirsiniz.

Bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentliğini yapan Edirne, güneyinde Çanakkale, Ege Denizi; doğusunda Kırklareli, Tekirdağ; kuzeyinde Bulgaristan ve batısında Yunanistan ile çevrili, tarihimizin önemli dönemlerine tanıklık etmiş bir sınır kenti. İstanbul’a 225 km uzaklıkta bulunan şehir, hálá bütün görkemi ile sizi bekliyor. Dümdüz bir coğrafyanın üzerine kurulan kente girer girmez bir çok cami minaresi görüyorsunuz. Bütün heybeti ile sizi selamlayan Selimiye’ye kayıtsız kalmak çok zor.

Gezinize başlamadan önce bir yemek molası verseniz iyi olur. Edirne’nin ünlü ciğercilerinde verilecek bir mola, ilaç gibi gelebilir.

Geçtiğimiz yıllarda Edirne Valiliği’nin girişimleri ile restore edilen tarihi binaları ziyaret ederek başlıyoruz gezimize. Her biri çeşitli dernek ve kuruluşların ofisi olarak kullanılmaya başlayan bu tarihi yapılar şehrin dokusuna incelikle gizlenmiş. Bütün cadde ve kaldırımlarda tarihi bir kez daha yaşıyorsunuz. Televizyon dizilerine de set olan bu tarihi binaların en görkemlilerinden biri Eski Vali Konağı. Şimdilerde misafirhane olarak kullanılıyor. Restore edilen binalar arasında ünlü heykeltıraş İlhan Koman’ın doğup büyüdüğü ev de var. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu olarak hizmet veren evin komşularından biri de Kırkpınar Müzesi. Tarih ile bugünün kesiştiği sokaklarda yürürken dikkati çeken bir başka şey de, her köşe başında sanatla ilgili bir kuruluşun yer alması. Bu bazen bir sanat galerisi oluyor, bazen de bir fotoğrafçılık kursu.

KAPALIÇARŞI’DA ALIŞVERİŞ

Edirne’nin olmazsa olmazlarından biri de Kapalıçarşı. İçinde irili ufaklı bir çok dükkanı barındıran çarşı, turistlerin ziyaret etmeyi en çok sevdiği yerlerden. Kapalıçarşı sizi Edirne’nin en işlek caddesi Saraçlar’a çıkarıyor. Cadde üzerinde birçok kafe ve restoran kentin modern yüzü olarak karşınıza çıkacak. Barları, cafeleri ve diskoları ile bu cadde öğrenciler tarafından da en çok tercih edilen yerlerden.

Hemen hemen bütün camiler şehir meydanında bulunuyor. Sadece Muradiye Camii Sarayiçi bölgesinde bir tepede. II. Murat tarafından mimar Konyalı Hacı Alaaddin’e yaptırılan Üç Şerefeli Cami, şehre girdiğinizde uzaktan size ilk selam çakan cami aynı zamanda. Yapımında ilk kez kesme taş ve tuğlanın kullanıldığı, Çelebi Mehmet’in yaptırdığı Eski Cami, Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri, görkemli Selimiye’nin tam karşısında. Osmanlı-Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin baş yapıtlarından olan Selimiye Camii, mimari yönünün yanı sıra taş, mermer, çini, ahşap, sedef gibi süsleme özellikleri ile de son derece önemli. Mimar Sinan’ın Edirne’de yaptığı bir eseri de şimdi otel olarak hizmet veren Rüstem Paşa Kervansarayı. Restorasyonuyla 1980’de Ağa Han Mimarlık ödülü almış.

MERİÇ’E NAZIR AKŞAM YEMEĞİ

Bir sonraki ziyaret noktamız, şehir merkezine araç ile on beş dakika mesafedeki Sarayiçi Bölgesi. Tunca ırmağının iki kolu arasında yer alan bölge, piknik yeri olarak değerlendirildiği gibi her yıl geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşlerine de ev sahipliği yapıyor. Yakınlarında, adını burada bulunan bülbüllerin çokluğundan alan Bülbül Adası yer alıyor. Bir başka ziyaret edilecek yer ise zamanında padişahların av yeri olarak kullanılan Tavuk Ormanı.

Söğütlük, il merkezinin güneyinde, Karaağaç yolu üzerinde yer alan yüksek ağaçlarla kaplı bir mesire yeri. Kamping alanları, gazino, restoran, çocuk parkları ve çay bahçeleri var. Meriç Nehri ve köprüsü mola verilecek bir başka nokta. Burada nehir manzaralı akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Günümüze çok az bir bölümü ayakta kalan Yeni Saray, bölgenin tam ortasında. IV. Mehmet’in dinlenmek ve avlanmak üzere sıklıkla gittiği Yeni Saray, 1877-78 Rus Savaşı’nda Rusların eline geçmesin diye havaya uçurulmuş. Saraydan kalan kalıntıların en önemlilerinden biri Adalet Kasrı. Vaktiniz varsa tarihi Karaağaç Garı’nı, Lozan Anıtı ve Müzesi’ni Şükrü Paşa Anıtı ve Müzesi ile Balkan Savaşı Şehitliği’ni de rotanıza ekleyin.

TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIK MÜZESİ

Sarayiçi yakınlarında bulunan Sultan II. Bayezid Külliyesi bünyesinde darüşşifa , tıp medresesi, cami ve bir imarethane barındırıyor. Şu anda Trakya Üniversitesi tarafından kullanılan külliyede Avrupa Konseyi tarafından 2004 yılı Avrupa Müze Ödülünü alan Sağlık Müzesi bulunuyor. İlk zamanlarda her türlü hastanın tedavisinde kullanılan bu şifahane, daha sonraki yıllarda akıl ve ruh hastalarının müzik eşliğinde tedavi edildiği bir merkez haline gelmiş. Şifahane içinde oluşturulan Psikiyatri Tarihi Bölümü 2000’de hizmete açılmış. Tıp Medresesi içinde bir çağdaş resim ve heykel müzesi de var.

NASIL GİDİLİR

Edirne-İstanbul 235, Edirne-Ankara 688, Edirne-İzmir 534, Edirne-Tekirdağ 160 km. Gerek D-100 yolu, gerekse TEM otoyolu üzerinden İstanbul’a dolayısı ile Anadolu’ya ve D-550 devlet yolu ile Çanakkale’den Ege’ye bağlanan karayollarının üzerinde bulunan şehre, özel araçla otoyolu kullanarak bir buçuk, iki saatte ulaşabiliyorsunuz. Eğer daha ekonomik bir seçenek arıyorsanız trenle gidin. İstanbul’dan Kapıkule’ye her gün 08.30 ve 15.50’de iki tren var. Bilet fiyatları tam 8 milyon lira, öğrenci 6.5 milyon lira.

NEREDE KALINIR

Rüstempaşa Kervansaray Hotel: (284) 212 61 19

Otel: (284) 213 19 44

Otel: (284) 225 52 10

Park Otel: (284) 213 52 76

Otel: (284) 225 15 55

NE YENİR

Yörenin beyaz peyniriyle badem ezmesi pek meşhur ve şehir merkezinde bir çok noktadan temin edilebiliyor. Alipaşa Çarşısı bunlardan biri. Ayrıca Edirne’ye gidip de tava ciğeri yemeden geri dönmeyin. Ramazan pidesi içine Edirne’nin meşhur peynirlerinden bir sandviç yaptırabilirsiniz. Tadı damağınızda kalacak.

KÜLTÜR TURU DÜZENLEYEN FİRMALAR

Minka Turizm: (212) 274 50 74

Korur Turizm: (284) 213 12 44

Sedan Turizm: (284) 213 21 46

GEREKLİ TELEFONLAR

Valilik: (284) 213 04 88

Emniyet Müdürlüğü: (284) 213 92 40-41-42

İl Turizm Müdrülüğü: (284) 212 14 90

Turizm Danışma Müdürlüğü: (284) 213 92 08

Terminali: (284) 226 00 20

Turizm Rent A Car: (284) 213 26 07

Edirne Müze Müdürlüğü: (284) 225 11 20

Sağlık Müzesi: (284) 212 09 22
False