Rekor Smithsonian Müzesi'nde
2009 yılı müze ziyaretçi rekoru, 30 milyonla Washington'daki Simithsonian Müzeleri'nde. Avrupa'nın lideri ise 8.5 milyon ziyaretçiyle Louvre. Türkiye'de bir numara ise 2.5 milyon kişinin gezdiği Ayasofya.
Kültür endüstrisinin bacaları oldukça yoğun tütüyor bu aralar. Kültür fabrikalarının önde geleni tabii ki müzeler. Dünya müzeleri birbiri ardına 2009 ziyaretçi sayılarını açıklamaya başladı. Bu müzeler içinde rekor, Washington’daki Simithsonian Müzelerine ait.
Radikal Gazetesinin haberine göre 1900’lerin ilk çeyreğinde dev müzelerini kurmaya başlayan ABD, aslına bakılırsa kültür endüstrisinde oyunu en iyi oynayanlardan. Nitekim, ünlü Smithsonian Müzeleri büyük bir rekora imza atarak 2009 yılı boyunca 30 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı. Simithsonian müzeleri içinde Afro-Amerika Tarihi ve Kültürü Müzesi, Amerikan Yerlileri Müzesi, Amerikan Tarihi Müzesi, Doğal Tarih Müzesi, Amerikan Sanatı Müzesi gibi başlıklarla oluşturulmuş 17 müze kompleksi bulunuyor. Bu kadar büyük bir izleyici kitlesine ulaşmasındaki en önemli faktör ise tabii ki tamamen ücretsiz olması. Simithsonian müzeleri içinde en büyük ilgiyi gören ise Ulusal Doğal Tarih Müzesi. Bu müze, 2009 yılı içinde 7.4 milyon ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmış. Amerikan Tarihi Müzesi ise 2009’da 4.4 milyon kişiyi ağırlamış.
  Â
Amerika’da durum bu şekilde ilerlerken Avrupa’nın en önemli müzelerinden biri olan Louvre Müzesi ise 2009 rakamlarında bayrak yarışındaki yerini koruyor. Dünya sanatının hazinelerinin toplandığı Louvre Müzesi, 2009 yılını 2008’e göre az farkla da olsa yeni bir rekorla kapadı. 2009 yılında 8.5 milyon ziyaretçiyi ağırlayan müze, ‘Mona Lisa’yla, önemli Rönesans yapıtları ve mumya koleksiyonuyla ziyaretçilerini etkilemeyi başarmış gözüküyor. Louvre Müzesi’nin organize ettiği ‘Avrupa Resmi’ isimli dünyayı dolaşan sergi ise, Japonya’nın başkenti Tokyo’da 1,5 milyon ziyaretçi ile gezici sergilerde ziyaretçi rekoru kırdı.
Avrupa’nın bir başka büyük müzesi ise İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Prado Müzesi. 2008’de 2.8 milyon kişiyi ağırlayan müzenin 2009’de 3.5 milyon ziyaretçiye ulaştığı tahmin ediliyor. Müzenin koleksiyonunda bulunan dünyaca ünlü Diego Velazquez, Francisco Goya, El Greco, Bartolome Murillo gibi büyük İspanyol ressamların yapıtları ve İtalyan Rönesanası ve Barok resim örnekleri müzeyi ziyaret eden sanatseverlerin ilgisini çeken özellikler arasında.
Londra’da bulunan National Portrait Gallery ise her yıl artarak devam eden ziyaretçi sayısıyla dünyanın önde gelen müzeleri arasında bulunuyor. 2009 yılında açtığı önemli sergilerle İngiliz ve yabancı sanatseverlerin ilgisini müzeye çekmeyi başaran müze yönetiminin ziyaretçi sayısının 1 milyon 980 bine ulaşmasında önemli bir rolü bulunuyor. Müze, ziyaretçi sayısını 2008 yılına göre yüzde sekiz, 2007 yılına göre ise yüzde 20 artırmış durumda.
Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi ise sadece bir sanatçıya ayrılan müze olmasına rağmen ender görülen bir ziyaretçi akınına ulaştı. Van Gogh’un hayatı boyunca yapmış olduğu 800’den fazla yağlıboya ve 1200’den fazla çizimin birçoğunun bu müzede olması, ziyaretçileri bu müzeye çekmesindeki yegane unsur. 2008’de 1.5 milyon kişiyi ağırlayan müze 2009 yılında biraz düşüş yaşayarak 1.45 milyon ziyaretçi çekmiş vaziyette.
TÃœRKÄ°YE TOPLAMI 23 MÄ°LYON
Yabancı ve yerli turistleri kendine çekecek potansiyele sahip müzelerimiz arasında her yıl olduğu gibi zirvede Topkapı Sarayı ve Ayasofya var. 2009’da Türkiye’de tüm müzelerin toplam ziyaretçi sayısı 23 milyona yaklaşıyor.
Her yıl ilk sırada olan Topkapı Sarayı, bu yıl yerini Ayasofya Müzesi’ne bıraktı. Ayasofya Müzesi’ni 2009 yılı içerisinde neredeyse 2.5 milyon kişi ziyaret etti. Topkapı Sarayı Müzesi ise 2.4 milyon ziyaretçiyi kabul etti. Konya’da bulunan Mevlana Müzesi’ni ise yaklaşık 1.5 milyon kişi ziyaret etti.
Türkiye’de en çok ziyaret edilen diğer yerler ise Efes, Pamukkale, Göreme gibi açıkhava müzeleri oldu. İstanbul’da bulunan Yerebatan Sarnıcı’nı 1.5 milyon, Miniatürk’ü 600 bin kişi ziyaret etti. Her ne kadar plastik sanatlar üzerine müzelerimiz ile kendimizi ifade etme konusunda halen zorlansak da gerçekleştirilmeyi bekleyen müze projeleriyle gelecek yıllarda bu alanda önemli adımlar atılacağını umalım.
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â