GeriSeyahat Petroldeki istikrar Rus piyasalarını canlandırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Petroldeki istikrar Rus piyasalarını canlandırıyor

Petroldeki istikrar Rus piyasalarını canlandırıyor

Petrol fiyatlarının son dönemde istikrarlı bir seyir izlemesi, piyasası petrolle paralel hareket eden Rusya'yı yatırımcıların gözdesi haline getiriyor.

Financial Times’ta yayımlanan bir analizde, Rusya’nın para birimi rublenin diğer gelişmekte olan piyasaların para birimlerine göre daha ucuz olmasının ve ülkedeki borsanın kazandırma potansiyelinin yüksek olması Rusya’yı yatırımcılar için çekici hale getirdiğine dikkat çekildi.

 

Rus borsalarındaki hisselerin fiyatları diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla yüzde 20 ile 30 arasında daha ucuz seviyede bulunuyor. Bununla birlikte ülkenin büyük bir büyüme potansiyeli var ve Batı Avrupa’nın elinde olan mal ve hizmetlere kolay bir şekilde ulaşabilecek güçte.

 

YATIRIMCILARIN YÜZÜ GÜLECEK
Analizde ülkenin sahip avantajları kendi lehine çevirebilecek şirketlerin, yatırımlarından büyük kazançlar elde edebileceğine dikkat çekildi.
 

Örneğin Rusya şu anda cep telefonu aboneliği, bira tüketimi ve beyaz eşya ticareti açısından Avrupa’nın en büyük pazarlarından birine sahip. Diğer yandan, dünyanın en geniş doğal kaynak rezervi Rusya’da ve ülkedeki şirketler diğer ülkelerde operasyon yürüten şirketlere kıyasla, çok sayıdaki emtiayı çok daha ucuza kullanmanın avantajına da sahip.

 

Bütün bunlara ek olarak ülke, yatırımcıların Rusya’da elde ettiği öz kaynak kazancı da yüksek. Yatırımcılar ülkeye aktardıkları paradan kriz öncesinde yüzde 20 oranında kâr edebiliyordu. Kriz sürecinde de çok fazla bir şey değişmedi. Şirketlerin bu dönemde Rusya’daki öz kaynak kazançlarının oranı yüzde 16 oldu.

 
BORCUNUN AZ OLMASI AVANTAJ

Rusya’yı çekici kılan bir diğer özellik ise borcunun oldukça düşük seviyede olması. Ülkede, hem devlet borcu hem de hane halkı borcu gayrisafi milli hâsılanın (GSYİH) yüzde 10’nundan daha düşük seviyede bulunuyor. Bankaların verdiği kredilerinin GSYİH’ye oranı ise yüzde 36 düzeyinde bulunuyor.


DiÄŸer yandan ülkede enflasyon Sovyetler BirliÄŸi’nin dağılmasından bu yana ilk kez tek haneli rakamlara gerilemiÅŸ durumda. 2008 yılında yüzde 13 olan enflasyon, 2009’da yüzde 9’a düştü ve ÅŸu anda yüzde 6 oranında yer alıyor. Ekonomistler bu seviyenin yılsonuna kadar devam edeceÄŸini öngörüyor.Â
 
Ancak haber analizde yatırımcıların bütün bu olumlu ekonomik verilere rağmen, petrol fiyatları ve rubleyle ilgilendiği ve şirketlerin kârlılıklarının bu iki temel faktöre bağlı olduğu belirtildi.
  Â

False