GeriSeyahat Paris’in orta yeri çarşı, mağaza
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Paris’in orta yeri çarşı, mağaza

Paris’in orta yeri çarşı, mağaza

Kurban Bayramı tatili bu yıl Paris’in ne yaz ne de kış indirimine denk geliyor. Endişeye gerek yok! Alışveriş cenneti Paris’te geçireceğiniz birkaç günde görebileceğiniz o kadar çok alışveriş merkezi ve birbirinden ilginç butik var ki!

Paris denince Eyfel Kulesi’nden sonra akla gelen ilk şey alışveriş galiba. Her ne kadar moda deyince insanın aklına Milano, New York, Londra gibi şehirler gelse de, Paris’in alışveriş konusundaki yeri başka... Öyle ki bazıları, Paris’e geldiğinde mağaza gezmekten Eyfel’e çıkmaya vakit bulamıyor... Hele bir de tatil günleri indirim dönemine denk geliyorsa!
Her yıl Paris’te ve Fransa genelinde resmi olarak uygulanan indirim günleri mevcut. Yaz ve kış sonunda alışverişi canlandırmak için, mağazalara devlet eliyle, zorunlu olarak uygulattırılan indirimler öncesinde Parisliler gidecekleri mağazaların listelerini yapmakla meşgul oluyor. Sonuncusu 22 haziran - 26 temmuz arasında gerçekleştirilen 2011 yaz indirim döneminden esnaf hiç memnun değildi. Ülkedeki genel ekonomik kriz havasından indirimler de nasibini fazlasıyla aldı. Örneğin tekstil sektörü geçen yıla göre yüzde 5’lik gerileme gösterdi. Müşterilerin geçen yıllara göre çok daha organize ve iyi düşünerek yola çıktığını söyleyen mağaza sahipleri şikayetçi. Gazetelerde yazanlara bakılırsa, bu yıl sonbaharda giyime ayrılan bütçe bahar dönemine göre hafif bir düşüş gösterdi. Bu arada belirtelim, ortalama bir Fransız aile, bütçesinin yüzde 4’ünü giyime ayırıyor. Yani tekstil sektörü açısından turizmin önemi büyük.
2011 indirimleri bitti bitmesine ama biz 2012 turistlerine şimdiden haber verelim: Beş hafta sürecek 2012 kış indirimi 11 Ocak’ta başlıyor, yine beş hafta sürecek yaz indiriminin başlangıç tarihiyse 31 Temmuz.
Her ne kadar Kurban Bayramı günleri Paris ve Fransa’daki yaz ve kış indirimlerine denk gelmiyorsa da, Paris’te ve çevresinde gerek mekan olarak, gerekse ürünleriyle göreni büyüleyen o kadar çok adres var ki.. Üstelik bazen kimi mağazalar, kendi inisiyatifleriyle etiket üzerinden indirim uygulayabiliyor.

LÜKSÜN VAZGEÇİLMEZ DURAKLARI

- Galeries Lafayette: Alışverişin tapınağı diyorlar bu merkez için... Geçen yıl 1 milyar Euro’luk cirosuyla adından hayli söz ettiren Lafayette, günde ortalama 100 bin kişiyi ağırlıyor. Haussmann Bulvarı’nda, 70 bin metrekarelik alana kurulu. Rengarenk, muhteşem kubbesi altında yer alan yüzlerce büyük markayla yerli yabancı herkesin adresi. 1912’den beri Boulevard Haussmann’daki görkemli binasında hizmet veriyor. Ayakkabıdan çantaya, parfümden saate, tekstile aklınıza gelebilecek her türlü ürünü sunuyor. 16 Kasım’da başlayacak Noel süslemeleri, Lafayette’in bir başka iddiası. Vitrin süslerini görmeye Paris’in dışından gelen o kadar çok Fransız var ki! (www.galerieslafayette.com)
- Printemps: Kuşkusuz Galeries Lafayette’in en büyük rakibi. Onun gibi Paris’in en şık caddelerinden Boulevard Haussmann’da. Moda ve lüks denince akla gelen en büyük markaları çatısı altında topluyor. Şu günlerin yeniliği, mağaza içinde açılan parfümerisi. La Belle Parfumerie’de başka yerlerde bulamayacağınız, birbirinden çarpıcı parfümler reyonları süslüyor. (www.printemps.com)
- Moda Pazarı: Paris’in bohem olduğu kadar şık mahallesi Marais’de, mağazalar arasına sıkışmış bir outlet var. Bazar de la Mode’un (Moda Pazarı) 400 metrekarelik depovari mağazasında, Calvin Klein, Dolce Gabbana, Diesel, Donna Karan NY gibi markaların ürünlerini yüzde 50-70 daha ucuza bulacaksınız. (www.bazardelamode.com/fr)

KELEPİR DEYİNCE

- Les Halles: Kentin ortasındaki Les Halles, İstanbul Eminönü’ndeki altgeçit misali, yan yana dizili, uygun fiyatlı mağazalarıyla ünlü. Turistler pek bilmediğinden genellikle Fransız gençlerinin akın ettiği bu alışveriş merkezi metro-tren istasyonunun içinde. Les Halles’de her alışveriş merkezinde olduğu gibi kafe-restoran ve sinema mevcut. H§M, Zara, Esprit, Swatch, Minelli akla gelen ilk markalar. Les Halles Alışveriş Merkezi’ne, 1-4 ve 14 numaralı metro hatlarının geçtiği Chatelet ya da Les Halles istasyonlarından kolayca ulaşabilirsiniz. (www.forumdeshalles.com)
- Bit Pazarı: Hafta sonu ve pazartesi kalacaksanız bit pazarını kaçırmayın. Paris’in bu ilk antika ve ikinci el pazarı turistlerin de uğrak noktası. Resimden mobilyaya, elbiseden kitaba, ayakkabıdan çantaya yok yok! Bazısına ünlü Şanzelize Caddesi’ndeki mağazalarda 3-4 misli ödeyeceğiniz öyle çok ürün var ki burada! Pazarda yaklaşık 1000 zanaatkar ve satıcı tezgah ve dükkan açıyor. Metronun dördüncü hattında Porte de Clignancourt durağından ulaşabilirsiniz.
(http://marchesauxpuces.fr)

KENT DIŞINDAKİ OUTLET’LER

- Valle d’Europe: Agnes b., Diane von Furstenberg ya da Joseph gibi lüks markaları yüzde 33’e varan indirimlerle satan Vallee Village, 10 yıldır yerli yabancı herkesi çekiyor. İster klasik, ister şehirli, isterse haute-couture, tarzınız ne olursa olsun mutlaka bir şeyler buluyorsunuz burada. Giyimin yanı sıra ev aksesuvarları da satılıyor. L’Espace Vallee bölümünde birbirinden ilginç geçici sergiler açılıyor. Vallee Village’a gitmenin en kolay yolu saat 9.30 ve 12.30’da Paris’teki Cityrama’nın önünden kalkan Shopping Express otobüsüne binmek. 24 saat öncesinden rezervasyon yaptırmakta fayda var. (www.valdeurope.fr)
- Les Quatre Temps: Paris’in hemen yanıbaşındaki şık ve zengin banliyö La Defense da metro istasyonu içindeki çarşısıyla ünlü. Les Halles’de bulabileceğiniz markaların hemen hepsi burada. Biz özellikle dünyanın her yerinden ev mobilyası ve obje getiren mağaza Maisons du Monde’a uğramanızı öneriyoruz. 1 numaralı metro hattının son durağı La Defense’da indiğinizde “Les Quatre Temps-centre commercial” yazısını takip edin. (www.les4temps.com)
- Millenaire d’Aubervilliers: Kent merkezi yakınındaki Aubervilliers’de bu yıl nisanda açılan alışveriş merkezi, Valle d’Europe’tan sonra Fransa’nın en büyüğü. Yılda 10 milyon ziyaretçiyi hedefliyor. Zara, Toys R Us, H&M ve C&A gibi bilinen markaların yanı sıra Fransız piyasasına yeni giren isimleri de barındırıyor bünyesinde. İspanyol spor giyim markası Polinesia ile Portekiz’in dekorasyon, dizayn mağazası A loja do Gato Preto yeni isimler arasında... (www.lemillenaire.fr)

SIRADIŞI MAĞAZALAR

- Erotokritos: 2’nci Bölge’deki Rue d’Argout’ta, yani şehrin göbeğinde bir Yunanlı tasarımcının açtığı mağaza, özellikle rengarenk koleksiyonu, çiçekli Japon baskılarıyla dikkat çekiyor. Birbirinden ilginç ayakkabı modellerinin ve aksesuvarların da bulunduğu mağazada ana koleksiyonun dışında bir de Eros başlıklı bir seri var ki ana koleksiyondan ortalama yüzde 30 daha ucuz. (www.erotokritos.com)
- Noir Kennedy: İçine girmeseniz bile dışarıdan bakmak için uğrayabileceğimiz çılgın bir gotik giyim mağazası. Vitrini insanın kanını donduruyor: Tuzağında asılı kalmış birkaç sıçan, bir tabut ve birkaç haç! Alışverişlerini Londra’da yapmaktan usanmış iki Fransız genci açmış. İkinci el ayakkabı, bot ve rengarenk iskarpinlerle, Ramones, Sex Pistoles baskılı tişörtleri ve kotları Londra’daki gotik mağazaları aratmıyor. Müşterileri pek de öyle çılgın gençlik görüntüsü sergilemiyor, çoğu “iyi aile çocuğu” türünden... Rue du Roi de Sicile’e metroyla Saint-Paul’den ulaşabilirsiniz. (www.noirkennedy.fr)
- Colette: Zamanın ruhunu yakalayabilmiş bir anneyle kızının açtığı gerçek bir butik! Üstelik Paris’in en şık mağazalarının toplandığı St Honore Caddesi’nde! Tokyolu mimar Katayama’nın tasarladığı bodrum katı, öğle yemeklerinde sanatçılara rastlayabileceğiniz bir bar aynı zamanda. Zemin kat ise tamamen sokak kültürüne ayrılmış: CD’ler, kitaplar hep burada. Üst katın Luella, Proenza, Rodarte gibi imzalarla giyime ayrıldığı “gardırob”, bakım ürünleri ve aksesuvarlarla tamamlanıyor. Aslında Colette, üründen çok bir çeşit yaşama sanatı mağazası! (www.colette.fr)

False