GeriSeyahat Palandöken bu kış yeniden doğdu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Palandöken bu kış yeniden doğdu

Palandöken bu kış yeniden doğdu

Erzurum’un güneyini bir yay gibi kuşatan Palandöken Dağları, el ele tutuşan Dadaşların bar oynamasına benzetilir. 27 Ocak ile 6 Şubat arasında 25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapmak, Palandöken’in uluslararası düzeyde ciddi bir sınavdan geçmesini sağladı. Yapılan 700 milyon liralık yatırımla adeta ikinci baharını yaşayan Palandöken, 52 ülkenin katıldığı oyunlarda elde ettiği başarının ardından şimdi kış olimpiyatlarına kilitlendi.

1950’li yıllarda Palandöken sadece bol karlı bir dağ olarak bilinirdi.
Çok kar yağdığı dönemde tahta kayaklarla kaymak isteyenler, Cumhuriyet Caddesi’nden başlayıp Taşmağazalar, Gürcükapı gibi kentin büyük bir bölümünü dolaşırdı. Bugünkü kayakla atlama kulelerinin yakınında eskiden tahtadan yapılma kayakla atlama tramplenin olması, yine gençlerin caddelerle paten kaymaları, karla barışık yaşamanın ve bu sporlara olan halkın ilgisini gösteriyor.
Kışın kar Erzurum’da günlük hayatın ayrılmaz parçası. Türkülere girdi: “Kar yağar bardan bardan/ Yollar kapandı kardan/ Ne gelen var ne giden/ Haber gelmedi yardan...” Fıkraya dönüştü: Bir yaz sabahı Erzurumlu kadın, komşusunun kapısını tıklatıp, Palandöken’e kar yağdığını haber verir. Komşusu cevap verir: “Ne olacak anam, sahipsiz memleket. Yazın bile kar yağıyor...” Atasözü olmur: “Ne zaman para eder, o zaman da kar yağmaz.”
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün 1930’dan bu yana elde ettiği verilere göre, Erzurum’a en fazla kar ocak ve şubatta yağıyor. Uzun yıllar ortalamasına göre, ocak- şubatta metrekareye 20 kilogram yağış düşüyor. Kent merkezine şimdiye kadar en çok kar 24 Şubat 2004’te yağdı. Erzurum’da o gün kar kalınlığı 110 santimetreye ulaştı. Yine yapılan tespitlere göre, Erzurum’a yağan karın ortalama iki katı kadarı da Palandöken’e düşer. Son 23 yılın ortalamasına göre Erzurum’da karlı gün sayısı 101.

SUNİ KARLA SEZON ALTI AYA UZATILDI

Ama son yıllarda bırakın apartman boyunu, pistler bile kara hasret kaldı.
Kuraklık ve küresel ısınma dikkate alınarak geçen yıl Palandöken’e iki gölet yaptırıldı. Ancak, göletlerin inşaatı aralık sonlarında bittiği için su toplanmadı. Bu yüzden Kış Oyunları öncesinde Palandöken’e kamyonlarla kar, tankerlerle su taşındı. Yine geçen yaz mevsiminde ilk olarak Palandöken Dağı’nın pistlerine her biri 40 bin Euro’dan 71’i sabit, 3’ü seyyar kar püskürtme sistemi yerleştirildi ve bunlar Kış Oyunları’nda “can simidi” oldu. Tankerlerle getirilerek göletlere boşaltılan suyla pistlere 24 saat suni kar yağdırıldı.
Kar yağdırma sistemi, önümüzdeki yıllarda Palandöken için önemli bir ayrıcalık olacak. Göletler, kışın yağan karla dolacak. Önümüzdeki yıl sistemin işlemesi sayesinde kayak sezonu kasımda başlayacak. Böylece Palandöken’in uzun ve doğal pistlerinde yaklaşık 6 ay süreyle kayak yapma olanağı doğacak.

UÇAKTAN İNDİKTEN 15 DAKİKA SONRA KAYAK

Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescillenmiş iki kayak pisti, Palandöken’in madalyaları arasında önemli bir yer tutuyor. Toz karı, yakıcı güneşi ile ünlü Palandöken’in en büyük özelliği kent merkezine ve havalimanına çok yakın oluşu gösteriliyor. Yani uçaktan indikten 15 dakika sonra Palandöken’e çıkar ve kaymaya başlarsınız. Palandöken’in doruğundaki Ejder Zirvesi’nde TRT’ye ait TV kulesinin altından kaymaya başlayanlar, adeta kendilerini bulutların üzerinde hisseder.

30 TL’YE TÜM GÜN TELESİYEJ KULLANIN
 
Ejder Zirvesi, deniz seviyesinden 3 bin 176 metre yükseklikte. Erzurum merkezine karayoluyla 5 kilometre uzaklıktaki Palandöken’e çıkanlar, otomobillerini parka çekerek 2 bin 200 metreden itibaren mekanik tesislerden yararlanır. Dörder kişilik kabinli gondol lift ve sandalyeli 7 telesiyej, 3 bin 125 metre yüksekliğe kadar kayakçıları taşır. Türkiye Kayak Federasyonu’nca işletilen gondol lift ile telesiyejlerin günlük sınırsız kullanım ücreti bu yıl 30 TL. Tesis saat 08.00’den 16.30’a kadar açık. Palandöken’deki otellerin müşterileri ise tek kuruş ödemeden tüm mekanik tesislerin hizmetlerinden yararlanıyor. Kış Oyunları sayesinde Palandöken’deki mekanik tesislerin uzunluğu 9 kilometreye, saatte taşıma kapasitesi 8 bin 180 kişiye ulaştı. Genişliği 60 metreyi bulan pistlerde yaklaşık 10 bin kişi aynı anda kayabiliyor. Snowboardcular ise Kış Oyunları nedeniyle yaptırılan biri atlama diğeri rampalı iki özel pistten yararlanıyor.

MADALYALI PİSTLER

Palandöken’in 3 bin 125 metresindeki Cafe Ejder’e çıkanlar, çoğunlukla profesyonel kayakçılar. TV kulesinin yakınından 2 bin 500 metredeki Cafe Panonama’ya uzanan 3 kilometrelik uluslararası “Ejder Pisti” özgüveni olanlara hitap ediyor. Benzer özelliklere sahip kuzey pisti, 2 bin 900 rakımdan başlıyor, 4 kilometre uzunluğunda. Orta düzeyde kayanlara hitap eden güney pisti 2 bin 930 rakımda. Buradan eski Tekman yoluna geçip, parkuru alt istasyona kadar, yani 7 kilometreye uzatmak mümkün. En basit parkur “Vadi Pisti”ni tercih edenler de 2 bin 650 rakımdan 2 kilometre kadar kayma olanağı buluyor. Uzun parkur arayanlar Ejder’den başlayan alt istasyona kadar 8 kilometreyi bulan “Safari Pisti”ni tercih ediyor.
Palandöken Kayak Merkezi, Hollanda, Rusya, Ukrayna, İran, Almanya’dan turist çekiyor. Yurt içinden daha çok İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Trabzon’dan kayakçılar bu bölgeye ilgi gösteriyor. Palandöken geceleri de şenlikli. Oteller meşaleli kayak gösterileri düzenliyor. Konuklarına mangalda sucuk, sıcak şarap ikram ediyor.

PATEN VE KAPLICA SEFASI

Palandöken dorukları, bazen çok rüzgar alır, karı savurur. Ya da kar yağar, tipi yolları, pistleri kapatır. O dönemlerde mekanik tesisler güvenlik nedeniyle çalıştırılmaz. İşte o zaman tatilcilere iki alternatif sunulur: Kent merkezindeki Kış Oyunları için yaptırılan paten salonları ya da Pasinler ve Aziziye ilçelerindeki termal kaplıcalarda havuz sefası.

GÜVENLİK KOMİSYONU HER GÜN İŞ BAŞINDA

Geçmiş yıllarda birkaç kez çığ olayı yaşanan Palandöken Kayak Merkezi’nde iş artık şansa bırakılmıyor. Valilik kararıyla bir komisyon kuruldu. Bu komisyon her sabah pistleri inceleyip, güvenli olup olmadığına karar veriyor. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden iki jeoloji mühendisi, Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden bir teknisyen, Türkiye Kayak Federasyonu’ndan lift teknisyeni, her sabah erken saatlerde pistlerin ve mekanik tesislerin durumunu yerinde inceliyor. Kar, rüzgar, hava sıcaklığı gibi detayları değerlendirip karar alıyor. Bunu otellere ve kayak için gelenlere duyuruyor. Eğer çığ riski varsa, ağ gererek, pisti kapatıp uyarı levhaları asarak önlem alıyor.

19 KAMERAYLA İZLENİYOR

Öte yandan Kayak Federasyonu’ndan Ebubekir Urhan’ın söylediğine göre, Palandöken 9’u sabit, 10 hareketli toplam 19 kamerayla kesintisiz izleniyor. Sistem fiber optik kablolar döşenerek kuruldu. Bu sistem sayesinde internet üzerinden Ankara’daki federasyon yetkilileri pistleri izliyor, sorun yaşandığında müdahale ediyor. Önümüzdeki günlerde bu görüntülerin internette herkese açık hale getirilmesi planlanıyor.

OTELLER İNDİRİME GİRDİ

DEDEMAN’DA ERKEN REZARVASYON AVANTAJI
Palandöken Dağı’nın adeta kalbinde, Erzurum’un ilk turistik oteli Dedeman bulunuyor. 2 bin 465 rakımdaki Dedeman, 5 yıldızlı, 187 odalı. Gece müşterilerin kayak yapma olanakları var. Odalardan, kafeden Ejder Doruğu dahil pistlerde kayanları çıplak gözle izlemek mümkün. Konuklar animasyon, disko, Türk hamamı, sauna ve oyun salonlarından ücretsiz yararlanabiliyor. Otelin standart odalarında çift kişi tam pansiyon konaklama ücreti 378 TL. 21 gün önce rezervasyon yaptıranlara yüzde 21, 14 gün önce rezervasyon yaptıranlara yüzde 14 ücret indirimi uygulanıyor. Ücreti 6 taksitte ödemek mümkün. (Tel: 0442 316 24 14)

POLAT, YÜZDE 25 İNDİRİMDE
2 bin 300 rakımdaki beş yıldızlı Polat Renaissance Hotel’i 234 odalı. Önündeki çam ormanında üç pist ve otele ait 1097, 1800 ve 2 bin 300 metre uzunluğunda üç telesiyej var. Çift sandalyeli telesiyejle ücretsiz ortak Palandöken Kayak Merkezi’ndeki diğer pistlere geçiş yapılıyor. Türklerin yanı sıra otelde Rus, Ukrayna ve İran’dan gelen konuklar kalıyor. Geceleri Şale Cafe ve türkü barda canlı müzik yapılıyor. Diskosu gece 02.00’ye kadar açık. Konuklar, spor kulübü, Türk hamamı, sauna ve yüzme havuzundan ücretsiz yararlanıyor. Kablosuz internet erişimi var. Fiyatlarında yüzde 25 oranında indirim yapan Polat’ta bu hafta konaklama ücreti her şey dahil çift kişi 411 TL. 1 Mart - 3 Nisan arasında yine her şey dahil çift kişi 342 TL. (Tel: 0442 232 00 10)

KAR ÜZERİNDE PALAN ZİYAFETİ
2 bin 350 rakımdaki beş yıldızlı Palan Oteli 158 odalı. Çamlık alanda otele ait acemi pisti bulunuyor. Müşterileri Rus, Ukrayna, İran ve Türk olan otelin animasyon gösterisi, gece kayağı, Türk hamamı ve saunası ilgi görüyor. Otelin standart odalarında bu hafta çift kişi kahvaltı dahil konaklama ücreti 240 TL. Her şey dahil çift kişi fiyatı 500 TL. Damak tadına düşkün müşterilere kar üzerinde kuzu tandır ikram ediliyor. Yöreye has ayran ya da kesme çorbası, su böreği, ekşili dolma, iç pilavlı kuzu tandır, kırmızı benekli alabalık, kadayıf dolmasını içeren çift kişilik yemeğin ücreti 250 TL. (Tel: 0442 317 07 07)

BUTİK OTEL DEDEMAN SKI
Palandöken’in tek butik oteli Dedeman Ski Lodge üç yıldızlı, 66 odalı. Kent merkezine yakınlığı oteli cazip kılıyor. Şömine restoranda, Türk ve dünya mutfaklarından lezzetleri servis ediliyor. A la carte restoranında, pazar hariç her gün saat 19.30 - 23.00 arasında canlı müzik var. Panoramik Palandöken manzarasına sahip Gondol restoranında yemekler açıkbüfe. Şömineli lobide, saat 17.00 - 19.00 arasında piyanistin müziği eşliğinde snack menü, sıcak ve soğuk içecekler servis ediliyor. Otel sağlık merkezine sahip. 31 Mart’a kadar standart odada çift kişi konaklama ücreti 378 TL’den başlıyor. Havalimanından transfer, öğle ve akşam yemeklerinde sınırsız bira ve şarap servisi bu ücrete dahil. (Tel: 0442 317 05 00)

KAYAKEVİ’NDE ÇİFT KİŞİ TAM PANSİYON 162 TL.
Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne ait kayakevi 160 yataklı. Ayrıca Kiremitliktepe’deki kayakla atlama kulelerinde de 76 yataklı bir tesis var. Her ikisinde çift kişi tam pansiyon 162 TL. Sporcu kafilelerinde ise tek kişiden tam pansiyon için 26,5 TL. ücret alınıyor. (Tel: 0442 317 08 04)

GÜNLÜĞÜ 65 TL’YE KAYAK TAKIMI
Dedeman Oteli’ndeki Slalom Sport’ta kayak takımının günlük kirası 35 TL, snowboard 40 TL. Firmadaki kayak takımlarının fiyatları ise 690 - 1000 TL arasında. Orta düzeyde malzemelerin fiyatı 2 bin TL’yi, profesyonel takımların 4-5 bin TL’yi buluyor. (Tel: 0 442 316 87 70) Palandöken’deki kayak öğretmenleri tek kişiye bir saat özel ders için 100 TL ücret talep ediyor. Dört kişilik gruplarda ücret 50 TL’ye düşüyor. 33 yıl Uludağ’da kayak öğretmenliği yaptıktan sonra üç yıldan bu yana Palandöken’de mesleğini sürdüren Hüseyin Köktaşlı, “İki saat ders alan kayak üzerinde durmayı ve kaymayı öğreniyor. Kayak öğrenmek için yüzde 70 cesaret, yüzde 30 da kabiliyet gerekli. 4-5 saat ders alanlar, piste yalnız çıkabiliyor. Kayağı en kolay, çabuk Ruslar öğreniyor. Çünkü kış sporlarına çok yatkın ve cesurlar” diyor.

KONAKLI KAYAK MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ
Palandöken Dağları’nın batısında kalan Konaklı Köyü, alp disiplini yarışları için önemli bir merkeze dönüştü. Çanak biçimindeki dağlara kurulan tesisler ve doğal pistler, ilk kez bu yıl Kış Oyunları’nda profesyonel kayakçıları ağırladı. Erzurum’a 25 kilometre uzaklıktaki köyün çevresindeki dağlara 8.5 kilometre uzunluğunda mekanik tesisler kuruldu. Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintımar, “Alp disiplini, büyük slalom, Süpen G branşları için hazırlanan pistler, uluslararası yarışlarda beğenildi. Konaklı, Palandöken’in 2011 model kardeşi. Köyün önündeki meydana dokuz turistik otel yapılacak. Konaklı, önümüzdeki yıllarda Türk turizminde adından çok söz ettirecek” diyor.

False