Okyanusun altındaki kayıp kıta: Mauritia
Doğu Afrika'nın incisi Mauritius'un bulunduğu yerde 3 milyar yıl önce bir kıta olduğunu biliyor muydunuz? Daha önceleri bilim adamları Hint Okyanusu'nun tabanında keşfedilen bir kara kütlesinin olduğunu söylüyorlardı. Sonunda bu tezler doğrulandı. İşte okyanusun altında bulunan kayıp kıta: Mauritia…
Güney Afrika’daki Johannesburg Witwatersrand Üniversitesi yerbilimcileri, Mauritius Adası’nın altındaki okyanus tabanının adadan çok daha eski olduğunu fark ettiler ve lavlarla kaplı mini Mauritia kıtasını bulduklarını duyurdular.
Bundan tam 200 milyon yıl önce dünyanın bir yüzünü dev bir maske gibi kaplayan Gondwana bize en yakın tarihte oluşan ‘Süper kıta’ olarak biliniyor ve 3,6 milyar yıllık kayaları içeriyor. Gondwana parçalanınca dünyanın eski çağlarından kalma bu kayalar kapanın elinde kaldı ve Amerika ile Asya’ya dağıldı...
Gondvana; Afrika, Güney Amerika, Antarktika, Hindistan ve Avustralya’ya ayrılmıştı. Profesör Lewis Ashwal, ayrılmanın ardından Hint Okyanusu’na dağılmış, çeşitli boyutlarda keşfedilmemiş bir dizi kıtanın daha bulunduğunu söylüyor.
Ashwal, "Bu bölünme, eski Gondvana süper kıtasının basit bir şekilde bölünmesini içermiyordu." diyor, ancak "Gelişen Hint Okyanusu havzasında kayan değişken büyüklükteki kıta kabuğunun parçalarıyla karmaşık bir parçalanma meydana geldi." diye ekliyor.
Yerbilimciler ise Mauritius Adası’nın altında sondaj yaptıkları zaman adadan çok daha eski olan bu kayaları buldular ve Gondwana’nın nasıl parçalandığını gösteren bilgisayar simülasyonlarından yola çıkarak bunların kayıp mini kıta Mauritia’ya ait olduğunu sapladılar.
Ayrıca ekip, volkanik patlamalar sırasında lavla pişen kayaçlarda bulunan zirkon mineralini analiz ederek keşiflerini ilerletti.
Kaynak: CNN, Gaia