GeriSeyahat Nepal Guide
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nepal Guide

Nepal Guide

Nasıl gidilir?

Nepal’e, THY ile Hindistan üzerinden Delhi aktarmalı Royal Nepal Airlines, Air India veya Gulf Air’in Bahreyn aktarmalı seferiyle ulaşabilirsiniz. Farklı havayollarının 500-800 dolar arası fiyatlara biletleri mevcut. Delhi’ye uçuş süresi yaklaşık altı saat, oradan da iki saat uçuşla Katmandu’ya varabilirsiniz. Olağan gecikmelere kendinizi hazırlayın. Bu gecikmeler tüm seyahatinizde olacak. Zamanınız bolsa, seyyahların favorisi, ünlü İpek Yolu rotasını izleyerek, karayoluyla İstanbul-İran-Pakistan-Hindistan üzerinden iki üç haftada varabilirsiniz. Nepal vizesini İstanbul’dan ya da Katmandu havaalanında, herhangi bir sınır kapısından kolaylıkla 30 dolara alabilirsiniz.

ne zaman gidilir

Nepal’in turist mevsimi, muson yağmurlarının eylül sonunda bitmesiyle ekim-kasım aylarında başlıyor. Özellikle kasım, dağlardaki görüş açıklığının yüksek olması nedeniyle en popüler zaman. Aralıktan şubat sonuna kadar yüksek irtifalarda hava çok soğuk. Martla birlikte turistler yine Nepal’e akın ediyor.

mutlaka görün

DURBAR MEYDANI

Katmandu’nun Sultanahmet’i, ancak yerel halkın günlük hayatı hálá bu bölgede devam ediyor. Eski kraliyet sarayı Hanuman Dhoka, en gösterişli tapınaklar, Katmandu’nun adını aldığı zannedilen 12. yüzyıl yapıtı Kasthamandap burada. Ayrıca Budist Shakya soyundan gelen ergenlik çağına ulaşmamış kızlar arasından özel sınavdan geçirilerek ‘yaşayan tanrıça’ seçilen kız çocuğu ve ailesinin yaşadığı Kumari Chowk da.

PASHUPATİNATH

Nepal’in en önemli Hindu tapınağı. Hindistan’ın Ganj Nehri gibi kutsal olduğuna inanılan Bagmati Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Buraya Hindu olmayan giremiyor ancak ölülerin yakıldığı kutsal basamakları görebiliyorsunuz. Şubat-mart aylarında gerçekleştirilen ve yüzlerce Sadhu’nun katıldığı Shiva’nın doğum günü (Shivati), en önemli festivali.

BODNATH STUPA

14. yüzyılda inşa edildiği sanılan ve Nepal’in Tibetli azınlığının en önemli manastırı. Stupa’nın (kubbe) tabanı dünyayı sembolize eden bir dairenin üzerinde yer alıyor ve içinde Buda’nın kemiklerinin bulunduğuna inanılıyor.

SWAYAMBUNATH TAPINAĞI

Thamel’in iki kilometre batısında bulunan Katmandu vadisinin en önemli Budist tapınağı. Havanın açık olduğu günlerde vadiye enfes panoramik bakış imkanı sağlıyor. Tibetli Budist rahipler dev dua tekerleklerini döndürüyor ve tapınağı tavaf ediyorlar. Nepal’le özdeşleşmiş, vadiye bakan Buda gözleri, bu tapınağın üzerinde.

FREAK STREET VE THAMEL

1960’larda karayoluyla Nepal’e akın eden hippilerin kaldığı ve adını onlardan alan nostaljik sokak, Durbar meydanının güneyinde. Turistler arasında eski popülaritesini kaybetmiş olmasına rağmen, hálá birçok ucuz otelin bulunduğu ve sırt çantalı turistlerin tercih ettiği bir yer. Thamel ise Katmandu’da artan talebe cevap vermek için hızla gelişen, tamamı turistik dükkanlarla, lokantalarla, otellerle dolu sokakların olduğu merkez.

BHAKTAPURU

UNESCO tarafından koruma altına alınan bu görkemli şehir, Katmandu vadisinin üçüncü büyük şehri ve gerçek bir açıkhava müzesi. Bütün bir günü dar sokaklarında dolaşarak geçirmek, zamanda yolculuk hissi veriyor. Binalar 17. yüzyıldan kalma. Dattatraya meydanı şehrin en eski bölgesi. Şehir el yapımı kağıt ve seramik çeşitleriyle de ünlü.

PATAN

Katmandu’dan Bagmati Nehri’yle ayrılan vadinin ikinci büyük kenti. Diğer adı Lalitpur, ‘Güzellikler Şehri’ anlamına geliyor. Zanaatkárlar şehri olarak da biliniyor. En iyi metal işçiliği bu şehirde. Durbar meydanı Katmandu’daki gibi kraliyet sarayını barındırıyor ve üç katlı pagoda şeklindeki Altın Tapınak burada.

NAGARKOT VE SARANGKOT

1950 metrede bulunan Nagarkot, Kathmandu yakınlarında bir dağ köyü. Uzun bir trekkinge çıkmayı düşünmeyenler burada günlük yürüyüşler yapabilir ve Himayalar’a ve ufukta küçücük görünen Everest’e yaklaşmış olmanın tadına varabilir. Sarangot (1590 m) Pokhara’ya yürüyüş mesafesinde bir dağ köyü. Sabahın erken saatlerinde nefes kesen Himalaya panaroması tüm haşmetiyle karşınızda.

POKHARA

Katmandu’nun 200 kilometre batısında, Annapurna Dağları’nın eteklerinde, göl kenarında, huzurlu bir kasaba. Nepal’e Himalayalar’da trekking yapmak için gelen turistlerin çoğu, yürüyüşe deniz seviyesinden 800 metre yükseklikteki bu kasabadan başlıyor. Katmandu’dan karayoluyla enfes manzaralı bir yoldan sekiz saatte ulaşılabiliyor. Subtropik bir iklimi olan Pokhara’da muson dönemi başlayınca elektrik kesintileri artıyor. Özellikle sabahın erken saatlerinde, otellerin çoğunun teraslarından veya gölde kayıkla gezerken; arkada yükselen muhteşem Himalayalar sizi çağırıyor.

nerede yenir

Nepal ve Newari (Kathmandu Vadi’sinin yerlileri) yemeklerini denemek istiyorsanız Bhanchha Ghar (Kamaladi), Naachghar (Yak &Yeti otelinin içinde), Thamel House pahalı seçenekler. Las Kus (Kathmandu Guest House’ın içinde), adı pek iştah açıcı olmasa da daha uygun fiyatlara Newari spesiyalitelerini tadabileceğiniz bir yer.

Dağlarda yürüyüş, Nepalliler’in milli yemeği daal-bhaat (mercimekli pilav), momo (puf böreğinin Tibetlisi) ve Tibet ekmeği yanında, yüksekliğin yarattığı sıkıntılara birebir olduklarına inanmak zorunda bırakıldığınız sarmısak çorbası ve zencefil çayıyla geçtiği için, dönüşte Katmandu veya Pokhara’da ne yerseniz yiyin ziyafet tadında oluyor. Özellikle Katmandu’da medeniyetten uzakta geçirdiğiniz yürüyüş günleri sonrasında ironik bir şekilde Meksika’dan Japon mutfağına kadar ne ararsanız bulabiliyorsunuz. Nepal ve Newari mutfaklarını kısaca keşfettikten sonra kendinizi Helena’s’ta pizza yerken veya Everest Steak House’da buffalo biftekleri mideye indirirken bulursanız hiç şaşırmayın. Zira herkes öyle yapıyor. Rum Doodle, K.C.’s ve gençler için OR2K, sorunsuz yiyebileceğiniz yerler. Bir diğer Nepal klasiği ise kahvaltı için Hippilerden kalma eski Alman fırınlarına gitmek. Pumpernickel Backery, Mike’s Breakfast and Brezel Backery denemeye değer.

nerede kalınır

KATMANDU

Hyatt Regency Kathmandu:
Bodnath Stupa yolu üzerinde, Katmandu’nun on kilometre dışında, şehrin gürültüsünden uzak. Oda fiyatı 110 dolar. +977-1-4491234

Hotel Yak & Yeti: Bernardo Bertolucci’den Richard Geere’e birçok ünlüyü ağırlamış beş yıldızlı otel. Oda fiyatları 100 dolardan başlıyor.+977-1-4248999

Dwarika’s Hotel: Pashupatinath tapınağı yakınlarında bungalov stili odaları olan beş yıldızlı otel. Çift kişilik odalar 150 dolar civarında. +977-1-4470770

Hotel Mandap: Thamel’in tam ortasında çok uygun fiyatlı standart bir otel. 10-20 dolarlık odaları düzgün ama daha ucuzları da var. Lokantası da Thamel’de yiyebileceğiniz en uygun yerlerden. +977-1-413 321

Kathmandu Guest House: Thamel’de geniş bir müşteri yelpazesi olan, kaybolunca önünde buluşulan merkezi motel. Himalayalar’da trekkinge başlamadan önce burada dia gösterisi izleyip, değişik yürüyüş rotaları hakkında bilgi alabilirsiniz. Oda fiyatları 5-20 dolar. +977-1-413632

alışveriş

Nepal etnik alışveriş için bir derya. Katmandu sokakları beyin sulandırmaya yönelik renk cümbüşü mallar satan dükkanlarla dolu. Thamel’deki New Road’da çok uygun fiyatlara elektronik eşya bulabilirsiniz. Tibet Pazarı, göçebe Tibetlilerin getirdiği süslü çok hoş örtüler, kumaşlar, dua bayrakları ve tütsülerle dolu. Katmandu’nun envai çeşit garip görünüşlü müzik aleti alabileceğiniz dükkanları ve Singing Bowl gibi (Om sesi çıkaran metal çanaklar) etnik aksesuvarlar bulabileceğiniz dükkanlarını keşfetmek için dar sokaklarda bilinçli olarak kaybolmanız gerekiyor.

Trekking yapmaya hazırlanan turistlere her türlü amatör yürüyüş ve dağcılık malzemesi sunan dükkanlar çoğuklukta. Ancak size eksi 20 dereceye dayanıklı diye satılan uyku tulumu içinde daha eksi beş derecede donmaya başlayınca, bu malların neden ucuz olduğunu anlıyorsunuz. Bunların yanında Katmandu’da çok hoş kitapçılar var ve yine çoğu Thamel civarında. Mandala, Kailash ve Pilgrim’s Book House benim favorilerim.

Indrachowk ise Pashmina ve Sari stoklamak için gideceğiniz bölge. Bhaktapuru tarihi şehri, özellikle tahta oymacılığıyla ünlü. Bunun yanında sıkıştırılmış kağıttan maskeler, Nepal kuklaları ve yerel seramik çeşitlerini; çoğunun üretildiği yer olan Bhaktapuru’daki atölyelerden almakta fayda var. Patan ise bronz heykeller ve diğer metal süs eşyalarının çeşitlerini bulabileceğiniz küçük şehir.

YILLIK ORTALAMA HAVA SICAKLIKLARI

Ocak 15 4

Şubat 17 6

Mart 21 10

Nisan 25 13

Mayıs 26 17

Haziran 26 20

Temmuz 26 21

Ağustos 26 21

Eylül 25 19

Ekim 23 15

Kasım 20 9

Aralık 16 5
False