GeriSeyahat Nargilem buram buram
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nargilem buram buram

Nargilem buram buram

Dumanaltı bir tartışma yükseliyor nargile kafelerden: Kapalı alanlarda yasaklanmalı mı? Kafelerini gezdik, bağımlılarıyla konuştuk.

Çemberlitaş’taki Çorlulu Ali Paşa Medresesi içindeki nargileci... İçerisi genci yaşlısı, kadını erkeği hıncahınç dolu. Boş yer yok gibi. Kimisi nargile içerken arkadaşlarıyla muhabbet ediyor, kimisi i-Pad’den dergi okuyor, dizüstü bilgisayarında iş yapıyor. Müşteriler arada personele laf atıyor:
“Ne olmuş yasa?” Aynı soruyu 33 yıllık Erenler Nargilecisi çalışanlarına soruyoruz. “Devlete karşı bir şey yapamayız ama burada çalışan 50 kişi var. Yasa yürürlüğe girerse buradaki herkes işsiz kalır. Zararı var ama sigara kadar değil. Dumanın yarısı suya karışıyor. İkisi ayrı tutulmalı” diye cevaplıyor. “Nargileler eskiden beri kültürümüzde var. Nargile zaten muhabbet olayı.

Nargilem buram buram

Vanity Fair dergisinin Ekim 1869 tarihli sayısından nargile dumanı bol, sakalı gür bir Abdülaziz karikatürü.

ASIL AMAÇ GALATAPORT

Çay-kahveyi her yerde bulursunuz. Buraya günde 500-600 kişi geliyor.
Yarısı buranın esnafı diğer yarısı da turistler. Özellikle Arap ülkelerinin konsolosları konuklarını buraya getiriyor.”  
Nargile denince akla gelen bir diğer merkez Tophane. Buradaki Erzurum Çayevi’nin yöneticisi Ziya Tunç, 12 yıldır nargilecilik yapıyor. “Buraya gelenler zaten nargile için geliyor. Kimse onları zorla içeri sokmuyor” diyor ve ekliyor: “2008’den beri işler zaten kötü gidiyor. Eskiden milletvekilleri, yazarlar, sanatçılar gelirdi.”
Ancak nargilenin bağımlılık yaptığını inkâr etmiyor: “Sabah dükkâna gelir gelmez bir nargile içip öyle işlere başlıyoruz. Fazla kalabalık olunca burada göz gözü görmüyor ama işletmeleri de düşünmek gerekiyor. Çok yer kapanır.” Tophane’deki nargilecilerin kanunla ilgili şüpheleri de var: “Galataport yapılacak diye artık sadece bir senelik sözleşme yapıyorlar. Burayı her an boşaltabilirler. Kanunu, esnafı çıkarıp burayı boşaltmak için de çıkardıklarını düşünüyoruz.”  

Sadece İstanbul’da 3 bine yakın nargileci var.

Sigara kokar, nargile kokmaz

Sevcan Aksoy (20) Öğrenci

İstanbul Üniversitesi’nde okuyorum. Nargileyi fazlasıyla içerim. Hem muhabbetini hem de tadını seviyorum. Sigarayla aynı tutulmaması gerekiyor. Sigara pis kokar, nargileyse kokmaz. Nargile içmek istemeyen insan zaten nargile içilen kapalı mekâna girmez. Zararı kimseye dokunmuyor. Bağımlılık yaptığını da düşünmüyorum. Yasak nargileseverleri etkilemez. Soğuk da olsa dışarda içeriz. 

Havalandırmalar düzeltilsin

Mehmet Tunar (53) Mali müşavir

Sigara kullanmıyorum ama son beş yıldır haftada iki-üç defa nargile içerim. Kapalı alanda yasaklanmasından ziyade nargile kafelerin iyi bir havalandırma sistemine kavuşturulması zorunlu hale getirilmeli. ABD’deki içki yasağında içki bitmediyse nargile de bitmez, yeraltına iner. 

False