Son Güncelleme:
Mürekkebi Kurumadan
Çikolatanın Gerçek Tarihi Sophie D. Coe/ Michael D. CoeÇev: AyÅŸe ÖztekAyrıntı YayınlarıTarihi; Mayaların ataları olan Olmeklere kadar uzanıyor çikolatanın. Kakao bitkisi Yeni Dünya’nın keÅŸfiyle Kolomb tarafından getiriliyor Avrupa’ya. Tanrıların, soyluların bu kutsal yiyeceÄŸini -ya da ilk önceleri sıvı olarak tüketildiÄŸinden içeceÄŸini- üretmek için köleler taşınıyor Afrika’dan. Çikolatanın her ülkede farklı bir macerası var. Bunlardan en ilginci kuÅŸkusuz, günümüzde de çikolatanın en önemli üreticisi olan Ä°sviçre’deki serüveni. Hasta annesi için eczaneden çikolata almaya giden Philippe Fucher, ilk yatırımcısı bu iÅŸin. Az bir çikolataya, bir işçinin üç günlük ücreti tutarında bir para verince, kafasına koyuyor bu iÅŸi yapmayı. Yine sütlü çikolatanın da mucidi süt tozunu bulan Ä°sviçreli Henri Nestle oluyor. EÅŸinin ölümüyle yarım kalan kitabı tamamlayan Michael D. Coe, kakaonun serüvenini baÅŸlangıcından günümüze anlatırken, pek çok farklı tarifini de aktarıyor. Bir de tüyo vereyim size, en kalitesiz çikolatada yüzde 15, en kalitelisinde de yüzde 70 oranında kakao maddesi olması gerekiyormuÅŸ. Kısacası tadı damağınızda kalacak bir tarih çalışması.Pazar SeviÅŸgenleri 3Metin ÃœstündaÄŸSel YayıncılıkÄ°liÅŸkiler kardiyoloÄŸu Metin Ãœstündağ’ın Pazar SeviÅŸgenleri’nin üçüncü cildi bu. Hiç merak etmeyin bu seri test edilip onaylandı. Yani gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz. SeviÅŸgenler’in birinci cildi hakkında Küçükleri Muzır NeÅŸriyattan Koruma Kanunu’na göre açılan davalar beraatle sonuçlanmıştı. Kadın erkek iliÅŸkilerini hınzırca masaya, pardon yataÄŸa yatıran bir mizahçı ÃœstündaÄŸ. En çok da söylenmeyeni, ama hep akıllardan geçeni söyleyen biri. İçi boÅŸ konuÅŸma balonlarını süzgeçten geçirip aÄŸzımızdan çıkanları yazmıyor, ilk ve en doÄŸal hallerini sıralıyor. Kitabını ‘aÅŸkın en ekşın halleri burada’ diye sunuyor Metüst. Ekşınına bir ÅŸey diyemem ama, en gerçek hali burada denebilir rahatlıkla. Â