GeriSeyahat MİDYE: Denizlerin kurufasulyesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
MİDYE: Denizlerin kurufasulyesi

MİDYE: Denizlerin kurufasulyesi

Ellerimizi kesikler içinde bırakarak topladığımız midyeler, gün boyu acıkan midelerimiz için bir ziyafet sofrasıydı. Lodosun getirdiği tahta parçalarıyla yaktığımız ateşin, bulursak paslı bir teneke kapağın üstüne dizer, başına çömelmiş, elimizde fırından aldığımız ekmeklerle kendi suyuyla haşlanıp, pişmesini beklerdik. Taşan sularından yayılan koku sabırsızlığımızı daha da azdırırdı. İyice turuncuya dönüp, büzülmesini bekler, aynı zamanda tabak görevini yapan kabuklarından elimiz yana yana tutarak aç midelerimize yollardık.

Doyan karınlarımızın çoşkusuyla, içi boşalmış kabukları durgun bulduğumuz bir su birikintisinde küçük kayıklar halinde yüzdürür, gelen en küçük dalgayla süzüle süzüle suyun derinliklerine doğru kayboluşunu seyrederdik.

Akşam üstü güneş ufuk çizgisine yaklaştığında ise ya midyeli pilav, ya midyeli çorba, ya midye pilaki ya da midye dolma olmak üzere kalanları toplar, yırtık bir poşetin içinde sallaya sallaya evin yolunu tutardık. Eve ekmeği denizden kazandığı parayla getiren uzakyol denizcisi babamızın uyarılarıyla (asla ve asla kum ve iskelelerin demir ayakları üzerinde toplanmışa dokunmaz, akıntının en yoğun olduğu kaya üstlerinden boyları altı ile yedi santimi geçmeyenler seçilirdi) topladığımız midyeleri evin girişindeki çeşmenin altında temizler, küçük çakılarımız ile annemize pişirmesi için ayıklardık.

O bizim evin kurufasulyesiydi yani, denizlerin kurufasulyesi...

GÜNDE 4 BİN MİDYE

Arkadaşları eğer ayıksa, günde dört bin midye ayıkladığını söylüyor. Beylerbeyi'nde küçük bir mendireği mesken tutmuş hayatını sabah denizden topladığı midyeleri ayıklayıp satarak kazanan bir balıkçı. İsmini vermedi ama onu oralarda tanımayan yok gibi. Ellerinin hızına bakılırsa bize verdiği rakam hiç de abartılı değil...

Midye Dolması

Büyükçe bir tencerede altı adet doğranmış soğan, bir bardak zeytin yağında, bir kaşık tuz ve yer fıstığı ilave edilerek pembeleşene kadar kavrulur. Ayıklanmış midyeler içine atılır. Midyeler, suyu çekmeye yakın, bir bardak pirinçle 15 dakika daha kavrulur. Bundan sonra iki bardak su, biraz kuş üzümü, biraz şeker ilave edilip, kısık ateşte, suyu çekinceye kadar pişmeye bırakılır. Üzerine karabiber, yeni bahar ve isteğe göre biraz tarçın serpilir. Soğumasını bekledikten sonra temizlenmiş midye kabuklarınının içine doldurarak servise hazırlanır.

Mavi Bayrak

Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından verilen ve temiz denizin simgesi olan ‘‘mavi bayrak’’lı marinalarımızın sayısı bu yıl 11'e çıktı.

Marinalara mavi bayrak, çevre eğitimi, su kalitesi, yönetim, can güvenliği donanımı ve verdiği hizmetlere bakılarak veriliyor. Bir yıl için verilen mavi bayrak, marinanın zorunlu kriterlere uymaması durumunda geri alınıyor.

Mavi bayrak sahibi marinalar ise şöyle:

Ataköy Marina

Setur Çeşme Marina

Setur Ayvalık Marina

Setur Kuşadası Marina

Karada Marina Bodrum

Netsel Marmaris Marina

Albatros Marina (Marmaris)

Marmaris Martı Marina

Setur Finike Marina (Antalya)

Kemer Antalya Marina

Setur Antalya Marina

DENİZDE BU HAFTA

Yelken

Optimist ve Laser sınıfında yapılacak olan il birinciliği yarışları bugün İstanbul'da başlıyor, yarın sona erecek.

Bütün sınıflar arasında yapılacak olan İstanbul Yelken Klübü (İYK) kupası, bugün ve yarın İstanbul Yelken Klübü'nde.

Spring Cup- Eurolymp, 3 Haziran'da Danimarka'da başladı. Yarış yarın sona eriyor.

3 Haziran'da başlayan Avrupa Şampiyonası devam ediyor, 11 Haziran'da sona erecek.

Açıkdeniz Yat Yarışları

TAYK (Türkiye Açık Deniz Yarış Klübü) Kupası, bugün ve yarın yapılacak yarışlar sonucu sahibini bulacak.

Deniz konulu senaryo

İki yıldır düzenlenen bir senaryo yarışması var. Geçen yıl konusu ‘‘Su’’ydu, bu yıl ‘‘deniz’’. FİMA Kültürlerarası Medya ve Sanat Çalışmalarını Destekleme Derneği ‘‘Ulusal Çevre Senaryo ve Yapım Ödülleri’’ kapsamında her yıl çevre ile ilgili başka bir temayı ele alıyor. Bu yıl denizi seçtiler, çünkü: ‘‘Denizlerimiz kirleniyor, denizlerimizde yaşayan canlı türleri yok oluyor, denizlerimzde kanuni olmayan yollarla balık avlanması bazı balık türlerini ortadan kaldırdı, denizlerimizi ulaşım için yeterince kullanmıyoruz; denizlerimiz ölüyor, denizlerimizi biz öldürüyoruz....’’ diyorlar.

Yarışmaya katılmak isteyenlerin eserlerini en geç 21 Haziran tarihine kadar göndermeleri gerekiyor. Fiat ve Vehbi Koç Vakfı tarafından desteklenen yarışma hakkında daha ayrıntılı bilgi için 0216 370 81 75'i arayabilirsiniz.

False