Merkür'e yolculuk için geri sayım başladı!
Merkür hakkında çok az bilgiye sahibiz. Ancak artık bu durum değişecek. BepiColomco uzay aracı, Güneş’e en yakın gezegenin sırlarını keşfetmek için yola çıkmaya hazırlanıyor.
BepiColombo’nun 2018 yılında, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japon Uzay Ajansı’nın (JAXA) ortak projesi kapsamında uzaya gönderilmesi planlanıyor. Uzay aracı, “Mercury Planetary Orbiter” (MPO) ve “Mercury Magnetospheric Orbiter” (MMO) adı verilen iki uydudan oluşuyor.
Araç, 2024 yılından itibaren Merkür’ü farklı mesafelerden incelemeyece başlayacak. Deutche Welle’nin haberine göre şu ana dek Merkür yakınlarına iki uzay aracı gönderildi.
Sonuncusu NASA’nın Messenger uzay aracıydı. Messenger, gezegen etrafında 4 bin tur attı ve 250 binden fazla fotoğraf gönderdi. 2015 yılında ise yakıtı bittiği için planlandığı gibi gezegen yüzeyine çarptı.
Ortalama 88 dünya gününe eşit yörünge süresine sahip olan Merkür; Güneş Sistemi'mizde yer alan diğer gezegenlere göre en hızlısı. Hatta Dünya’dan bakıldığında, kendi yörüngesi etrafında 116 günde hareket ettiği gözlemlenmiş.
Yüzey sıcaklığı, diğer gezegenlere nazaran daha çok değişen Merkür’ün sıcaklığı; geceleri – 173 dereceye, gündüzleri ise 427 dereceye kadar yükselip alçalabiliyor.