Maas krizi
Ilce belediyelerinden buyuk bolumu calisanlarinin ucretini odemekte zorlaniyor
Butun ilce belediyeleri emlak vergisi oran ve gelirinin dusmesinden sikayetci. Cogunun herkese borcu var. Bazilarinda para krizi, memur ve iscilerinin ikramiyelerini, fazla mesailerini, hatta maaslarini odeyemeyecek kadar ciddi boyutlarda.
ISCISINE BORCLU OLANLAR
Adalar: Emlak vergilerindeki kriz en cok bizi etkiledi. Bu ay maaslari odedik. Bir tek Mayis ikramiyesini odeyemedik. Onumuzdeki ay ne olacagini bilemiyoruz.
Bahcelievler (Baskan Saffet Bulut):Su ana kadar bir problem yasanmadi. Isci ve memurlarimizin maas odemelerini muntazam olarak yaptik. Ikramiyelerin buyuk bir bolumu odendi bir kismi kaldi. Mesaileri simdilik odeyemedik ama yakinda odeyecegiz. Emlak vergilerinin mutlaka eski oranina yani binde 4'e getirilmesini istiyoruz. Eski kanun aynen uygulanmali. Yerel yonetim yasa tasarisi yasallasmadigi muddetce sorun cikacaktir. Bu iki sorun cozulemez ise Turkiye'de 3 bin 215 belediye mevcut, bunlarin herhalde 3 bini kapisina kilit vurur.
Beyoglu:Bes senedir ilk defa calisanlarimizin odemelerinde sikinti yasiyoruz. Iscilerimizin bir ikramiye alacaklari var.
Eminonu (Baskan Lutfi Kibiroglu): Goreve geldigimde 330 milyar lira maas borcu vardi. Hepsini odedik. Emlak vergileri imdadimiza yetisti. Bu vergiler olmasaydi siz bendeki feryadi gorurdunuz. Gelirlerimizin yuzde 65'i personel maaslarina gidiyor. Istanbul'un en kucuk belediyesi, en fazla personeli olan belediyesi. Bu celiskiyi yasiyor Eminonu. Otoparklarimizi devraldik. Hesap yaptik. Otopark gelirlerimizi yuzde 400 artirma imkani var. Isgaliye gelirlerini yeniden duzenleyecegiz. Gelirlerimiz birkac aya kadar onemli olcude artacak. Uc ay sonra hep birlikte 'oh' diyecegiz. Devlet belediyelerden alacaklarini bir kereye mahsus affetmeli. 1987'den bu yana devlete odenmeyen SSK ve Bagkur borclari var belediyelerin. 4 trilyonluk bir borc bu. 3.5 trilyonu faiz. Belediye bu yuku kaldiramaz.
Esenler.Krizi iscilerimize yansitmamaya calistik. Herkes maasini aldi. Ancak mesai odemelerinde kisitlamaya gittik.
Fatih (Baskan Yardimcisi Ali Gur):Maas borcumuz 300 milyar. Onceden belediye personel maaslarini odedigi halde kasasinda para kaliyordu. Simdi yetmiyor. Tasarruf tedbirleri aldik. Mesaileri kaldirdik. Bu sartlarda yatirim yapmak zaten mumkun degil. Gelir gider dengesini tutturmak ve iscilerimizin maaslarini odeme derdindeyiz.
Kartal (Baskan Mehmet Sekmen)Tasarruf yaparak personel maaslarini odeyebildik. Ikramiye ve vergi iadesini odeyemedik. 150 milyar lira personele borcumuz var. Bundan sonra maas odeme umidimiz yok. Mevzuat bosluklarinin kurbani olduk. Emlak gelirlerinde ciddi dususler yasandi.
Maltepe (Baskan Bahtiyar Uyanik): Korkunc bir kriz kapida. Maaslari gecen ay uc taksitte odedik, bu ay herhalde 4 taksitte oderiz.
Sile: 117 gecici isciyi isten cikarmak zorunda kaldik. Tasarruf Tesvik Paylarini odeyemedik. Borclarimiz da hesaba katildiginda onumuzdeki ay odeme yapamayiz.
Sisli (Baskan Yardimcisi Gufran Kurtboke):Gecmis donemki borclarimizla emlak vergilerindeki dusus birlesince ciddi bir mali krize girdik. Su anda iscilerimizin bir ikramiye alacaklari var. Durumun agirlasacagini dusunuyoruz.
Zeytinburnu: Ciddi bir maas odeme sikintisi icindeyiz. Bu ay maaslari odedik. Ama calisanlarimiza onceden kalan bir maas bir de ikramiye borcumuz var.
Kucukcekmece (Baskan Yardimcisi Sait Bozgan): Su anda personelimizin icerden alacagi yok. Ama vergi iadesi borcumuz var. Su anda tum belediyelerde oldugu gibi bizim de ekonomik olarak durumumuz kotuye gidiyor.
TUZU KURU BELEDIYELER
Avcilar (Baskan Mustafa Degirmenci): Bizden once personelimizin maas ve sosyal haklarindan 150 milyar liralik borc vardi. Personelimizin gecmise donuk tum maas ve sosyal haklarini odedim. Onumuzdeki ay da odeyecegim. Yonetime geldigimiz andan itibaren maaslari tam gununde oduyoruz. Benim icin oncelik personelimin evine goturdugu ekmektir.
Besiktas:Odemeleri yapabiliyor.
Bakirkoy:Hicbir sorun yasamiyoruz, bizde emlak limitleri cok yuksek. Borcumuz yok. Alacaklarimiz bile var.
Kadikoy:Sorun yok. Odemelerimizi yapiyoruz.
Sultanbeyli (Baskan Yahya Karakaya):Ciddi bir ekonomik sikintimiz yok. Iller Bankasi'ndan aldigimiz gelirler azaldi. 240 milyardan 92 milyara dustu. Ama tum belediyelerin aldigi para azaldi. Her ay 130 milyar lira isci maasi oduyoruz. Buna ragmen su anda buyuk bir sikintimiz yok.
Kagithane Beyediyesi (Baskan Arif Calban): Maaslar odeniyor. Onumuzdeki aylarda ne olur bilemiyoruz. SSK'ya, muteahhitlere borcumuz yok. Ama borcsuz belediyelere ekstra borclar cikartiliyor. 1994'de Kagithane Belediyesi'ne 450 milyon liralik katma deger vergisi borcu cikartilmis. Faiziyle birlikte 2 trilyona ulasmis. Devlet bizden simdi bu parayi istiyor.
Umraniye (Baskan Mehmet Bingol): Maas odemede en ufak bir problem yok. Rahatca oduyoruz. Belediyemizin ek gelirlerinden maaslari karsiliyoruz. Borclarimizi da rahatca odeyebiliyoruz.
KARAMSAR BELEDIYELER
Bagcilar (Baskan Yardimcisi Recep Calik): Maaslari gecikmeli olarak oduyoruz. Bazen ayin 25'ine sarkiyor. Ancak gecikme olmasina ragmen hic maas borcumuz yok. Muteahhit odemelerinde ve ticari giderlerde sikintilarimiz var. Devlete olan SSK ve Bagkur borclarimizi iki uc aydir odeyemiyoruz. Bu borclar katlanarak buyuyor. Iller Bankasindan aldigimiz para her gecen ay artacagina azaliyor.
Bayrampasa (Baskan Huseyin Burge): Genel krizden etkilenmemek mumkun degil. Isci ve memur maaslarina her ay 130 milyar lira oduyoruz. Iller Bankasi'ndan gelen para her ay degisiyor. Dogal olarak bazi sikintilara dusuyoruz, zorlaniyoruz. Ancak bazi onlemleri onceden aldigimiz icin kisa vadede belediyemizde bir sorun yok. Simdilik kendi yagimizla kavruluyoruz. Ancak gelecekten umitli degilim.
Beykoz (Baskan Alaattin Koseler): Maaslari gecen ay odedik ama bu ay ne yapacagimizi bilemiyoruz. Iller Bankasi'ndan aldigimiz paranin yarisi borclara kesilmektedir.
Pendik (Baskan Erol Kaya): Kit-kanaat maaslari odedik. Emlak vergileri olmasa bunu da yapamazdik. Bugune kadar Iller Bankasindan personel maasimizin iki kati kadar para aliyorduk. Bu rakam dibe vurdu. Simdi yarisini bile alamiyoruz. Belediyeler maas odeyemez duruma geldi. Tedbir alinmazsa bu sikintilar toplumsal huzuru bozacak. Endisem bu.
Tuzla: Butun belediyeler ne durumdaysa biz de ayni durumdayiz. Odemelerimizde sikinti ortaya cikabilir.
Buyukcekmece (Baskan Hasan Akgun): Maaslarimizi odedik ama yatirimlarimizi ve projelerimizi hayata gecirmek icin mecliste bekleyen yerel yonetimler yasa tasarisinin bir an once cikmasi gerekiyor. Personel borcumuz ve piyasa borcumuz yok ama bu yarin yarin olmayacagi anlamina gelmez.
Gungoren (Baskan Yahya Bas): Maaslarimizi oduyoruz. Memur-isci maas orantisizligi var. Memurun maasini oduyoruz ancak iscinin maaslarinin oderken zorlaniyoruz. Ikramiyeler gecikti. Devlete olan borclarimizi odemede sikintimiz var.
Sariyer:Su ana kadar bir sikintimiz olmadi. Ama bundan sonrasi icin birsey soylemek mumkun degil. Nakit akisimiz ve tahsilatlarimizin durumuna gore belirlenecektir. 700 kusur personelimizden hic birinin belediyemizden alacagi yok.
Silivri (Baskani Selami Degirmenci): Maaslarimiz bir iki ay kadar aksadi. Gec odeme yaptik. Simdi hepsini odedik. Personele hicbir borcumuz kalmadi. Bundan sonrasi ise karanlik goruluyor. Tahsilatlarda cok zorlaniyoruz. 800 milyar civarindaki alacagimizi tahsil edemiyoruz. Buna karsilik vergi ve sigorta olarak 100 milyar lira borcumuz var.
Uskudar : Maaslari odeyebiliyoruz o konuda bir sikinti yok. Personelin parasini oduyorum ama SSK ve Emekli Sandigi gibi kurumlara personelden kaynaklanan borclarimiz mevcut.
Catalca (Baskan Ismail Ip): 300 milyar belediyemizin borcu var. Bunun 165 milyari kamu borcu. Butun belediye kira gelirleri hacizde. Kamu borclarimiz faizini bile odemeye yetmiyor bu kira gelirleri. Ayrica Iller Bankasi'ndan gelen payimizin buyuk kismi borclarimiza kesiliyor. Personelimiz su ana kadar magdur olmus degil.