GeriSeyahat Lezzetli yemek sevgiyle yapılır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Lezzetli yemek sevgiyle yapılır

Lezzetli yemek sevgiyle yapılır

Yemek yazarı Sahrap Soysal, ramazan ayı boyunca hafta içi her gün Kanal D ekranlarında olacak; “Lezzetli Mutfaklar” programıyla hayatınıza lezzet katacak.

* Ramazanda yapılan yemek programlarını sizin için özel kılan nedir?        
 
- Ramazan ayı hem ibadetin hem de yeme içme eyleminin yoğun olduğu bir aydır. İftariyelik alışverişi günler öncesinden başlar, iftarlarda, sahurlarda ne yenileceğinin planları önceden yapılır. Konu komşuya, akrabalara kurulan iftar sofraları da insanları, özellikle büyük şehirlerde yaşayıp görüşemeyenleri bir araya getirir. Bütün bunları göz önünde bulundurursak, ramazan ayının bütün gün hiçbir şey yenmediği halde yemeğe vurgu yaptığını, bize gelenek göreneklerimizi hatırlattığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla yemeğin ön planda olduğu bir ayda yemek programı yapmak elbette bir yemekçi için önemlidir.

* “Lezzetli Mutfaklar”da kimleri ağırlıyor, onlarla hangi konularda sohbet ediyorsunuz?

- “Lezzetli Mutfaklar” hem gelenekçi hem de yenilikçi şeflerin konuk olduğu bir program. Bazen Türkiye’nin en önemli şeflerine konuk olduk, bazen de onları mutfağımızda ağırladık. Birlikte çok güzel yemekler yaptık, şeflerin mutfak sırlarını öğrendik. Biraz özel hayatları, aileleri hakkında sorular sorduk, biraz mutfaktaki sırlarından bahsettik.

* Halk arasında “el lezzeti” diye bir tabir vardır. Siz buna inanıyor musunuz, yoksa herkes lezzetli yemekler yapabilir mi?

- Gerçekten vardır o el lezzeti denen şey. Elbette ki lezzetli yemek yapmanın bazı püf noktaları vardır. İyi malzemeler seçmek, doğru pişirme tekniklerini kullanmak, yemeği doğru ateşte pişirmek gibi incelikleri bilmek gerçekten çok önemlidir. Ama yemeği severek, isteyerek ve üşenmeden yapmak, yemek yapmayı görev olarak değil serüven olarak görmek, yaptığınız yemeğin lezzetine lezzet katar. El lezzeti denen şey de birazcık budur işte.

* Lezzetli yemekler yapabilmek için ilk ve değişmez kural nedir?

- En lezzetli yemek, sevgiyle yapılan yemektir. Hangi işi yapıyor olursanız olun, yaparken oflayıp puflamak, işin kalitesini azaltır, çıkardığınız işin kötü olmasına yol açar. Çevrenizde çok lezzetli yemek yapanlara dikkat ederseniz hepsinin çoluğunu çocuğunu, ailesini, sevdiklerini doyurmayı seven insanlar olduğunu görürsünüz. Çok basit gibi görünen bir yemek bile bu insanların elinde şahesere dönüşebilir. Sunumun da bir o kadar önemli olduğunu unutmamakta fayda var tabii. Tatlı dille, güler yüzle sunulan bir yemek lezzetlidir.

BİZİM EVİN ŞEFİ BENİM

* Sizin evinizde yemekler sizden mi sorulur, yoksa bir yardımcınız var mı?


- Elbette ki bizim evin şefi benim. Bazen çok sıkıcı gelse bile “akşama ne pişirsem” diye düşünür, her güne yeni bir mönü tasarlarım. Çünkü bizim evde akşam yemekleri çok önemlidir. Çoluk çocuk bütün aile akşam yemeği sofrasında toplanır. Yıllardır birlikte çalıştığım Saadet de en önemli yardımcım. Yemek işini birlikte kotarır, her gün farklı bir mönüyle çıkarız işin içinden.

* Hangi yemekte iddialısınız?

- Çevremdekilerden aldığım tepkilere dayanarak bu soruya “balık yemekleri, makarna ve çorbalar” diye cevap verebilirim.

* Ramazan için sık tüketilmesini tavsiye ettiğiniz bir yemek var mı?

- Ramazan 11 ayın sultanıysa güllaç da 12 ayın sultanıdır bence. Ramazan yaz aylarına denk geldiğinde benim iftar soframda mutlaka yoğurtlu soğuk çorbalardan olur. Çeşit çeşit zeytinyağlı yemek, salatalar ve sütlü hafif tatlılar da soframızın vazgeçilmezleri arasındadır.

Yöreseli modernize ediyoruz

* Programınızda ağırlıklı olarak ne tür yemek tarifleri vereceksiniz?

- Ben TV programlarında hep yöreselden yola çıkarım. Çünkü bizim çok zengin yöresel mutfaklarımız var. Elbette ki yöreseli modernize edip değişen damak zevkimize uyduruyoruz ama temelde daima Anadolu halk mutfağı oluyor.

Türkler sağlıklı yemeğin mucidi

* Kalorisi düşük ve sağlıklı yemekler lezzetsiz olur gibi bir kanı var, bu düşünceye katılıyor musunuz? Yoksa hem lezzetli hem de hafif yemekler yapmak mümkün mü?

- Artık popüler olan sağlıklı beslenmek... Annelerimizden daha az yağ ve şeker kullanıyoruz. Onlar bile bizim sistemimize alıştı. Zeytinyağı da mutfak-larımızın baş köşesinde. Keki, pilavı, et yemeklerini bile zeytinyağı ya da sıvıyağla yapıyoruz artık. Ama tereyağının da yemeklere çok lezzet kattığını unutmamak gerek. Dolayısıyla tereyağından vazgeçemeyiz. Zaten biz Türkler dünyanın en sağlıklı yemekleri olan tencere yemeklerinin de mucidiyiz. Daha ne olsun...

False