GeriSeyahat Kraliyet Düğünü'nde ziyafet sofrası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kraliyet Düğünü'nde ziyafet sofrası

Kraliyet Düğünü'nde ziyafet sofrası

İngiltere'de Prens William ve nişanlısı Kate Middleton'ın 29 Nisan'da düzenlenecek düğünü ardından davetliler bir resepsiyon ve ziyafet ile ağırlanacak.

Kraliyet Düğününde ziyafet sofrası

 

Kraliyet düğünleri, protokol kurallarının geleneklerle iç içe geçtiği, herkesin attığı her adımın dikkatle izlenip 'teamüle' ne derece uyduğunun tartışıldığı bir ortam.

 

Westminster Kilisesi'ndeki düğün törenine yaklaşık 1.900 kişinin davet edilmesi bekleniyor.

 

Ancak aslında hazırlanan üç tip davetiye var.

 

Sonuçta düğünün sahibi kraliyet ailesi bile olsa; tören sonrasındaki davetlere 'nikah' kısmında yer alanların ancak bir bölümünün katılması sağlanabiliyor.

 

Bu nedenle kilise çıkışında davetlilerin diplomatik bir üslupla ikiye ayrılması gerekiyor.

 

1.900 davetliden yaklaşık 650'si atlı faytonlar ve otobüslerle öğle saatlerindeki resepsiyona katılmak üzere Buckingham Sarayı'na götürülecek.

 

Bu resepsiyon daha çok kanapelerin servis edildiği bir açık büfe şeklinde düzenleniyor; bu nedenle sofra adabı konusunda fazla kaygılanmaya gerek yok.

 

En kıymetli davetliler ise bir değil üç davetiye alacak.

 

Yaklaşık 300 kişi akşam düzenlenecek danslı yemeğe de katılacak ve burada daha resmi bir sofra düzeni geçerli olacak.

 

Yemeğin menüsü henüz belli değil; ancak geleneksel olarak saray aşçıları genç çift için sevdikleri veya kendileri ile bağlantılı temalardan esinlenerek şereflerine hazırlanmış ve adlarını taşıyan özel yemekler servis ediyor.

 

Peki sofra adabı açısından nelere dikkat etmek gerekiyor?

 

Çatal bıçak setleri

Aslında kural gayet basit; en dıştakilerden başlayıp, yemek ilerleyip tabaklar değiştikçe içeriye doğru geçin.

 

Kraliyet Düğününde ziyafet sofrası

 

Yemek çorba ile başlıyorsa, çorba kaşığı her zaman en sağda olacaktır.

 

Çorba ikinci sırada servis edilecekse, kaşığınız da sağdan ikinci sırada olacak.

 

Tatlı için çatal bıçak tabağın yukarısına yerleştiriliyor. Çatal sağa, ilerisindeki kaşık sola bakıyor. (İngilizler pek çok tatlı için çataldansa kaşık tercih ediyor)

 

İçecekler

Bardaklar da kullanıldığı sıra ile diziliyor. Örneğin, sıra su, şampanya, beyaz şarap, kırmızı şarap, tatlı şarabı diye gidiyor.

 

Peçete tabağın üzerine ya da çatalların soluna yerleştirilebiliyor.

 

Yemekler

Bazı yemekler için izlenmesi gereken kurallar var.

 

Ekmek: Bıçakla kesmeyin, elinizle koparın.

 

Çorba: Kaseyi eğin, kaşığınızın hareketi dışarıya doğru olsun; yudumlarken höpürdetmeyin.

 

Kuşkonmaz: Elinizle yiyin, ucundan başlayın.

 

İstiridye: İstiridyeyi kabuğundan ayırmak için istiridye çatalını kullanın. Kabuğu başparmağınızla, işaret ve orta parmaklarınız arasına yerleştirin, çatalı alt ucuna koyup istiridyeyi kaydırarak çıkarın. Bir anda yutmayın, yavaşça çiğneyin.

False