GeriSeyahat Kızıldeniz’deki Venedik EL GOUNA
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kızıldeniz’deki Venedik EL GOUNA

Kızıldeniz’deki Venedik EL GOUNA

El Gouna’yı ne Mısır’daki siyasi karışıklıklar ne de global ekonomik kriz etkiliyor. Denizi özleyen, su altında kırmızı mercanları ve rengarenk balıkları seyretmek isteyen Avrupalılar yıl boyunca bu turizm merkezine koşuyor. Kızıldeniz kıyısındaki El Gouna, yanıbaşındaki Hurgada kentinin gerçekliklerinden uzak, izole bir turizm cenneti. Lagün kıyısında ve kıyı yapısı girintili çıkıntılı. Bu nedenle lakabı Kızıldeniz’in Venedik’i.

Hurgada, Mısır’da Kahire ve Şarm El Şeyh’ten sonra ülkenin en turistik yerleşimlerinden. Yarı tropik, çöl iklimine sahip olmakla birlikte ekimden mayısa ortalama gündüz sıcaklığı 17-25 derece arasında. Hazirandan ağustosa sıcaklık 35 dereceye ulaşıyor. Yakınında Safaga, El Gouna, Makadi Koyu, Sahi Hasheesh gibi büyük tatil merkezleri bulunuyor. Bunlardan en ünlüsü, şehrin 25 kilometre kuzeyinde bulunan El Gouna. Sadece otel, restoran, alışveriş ve eğlence merkezlerinin yer aldığı bir kompleks olan El Gouna, doğal güzellikleriyle dikkat çeken iki büyük plaja sahip. Bunlar Mangroovy ve Zeytuna plajları. Kızıldeniz’in zenginliğine en sığ sularda bile tanık olabiliyorsunuz. Burası özellikle sualtı meraklıları için son derece cazip bir adres. Tüplü dalış yaparak veya şnorkelle rengarenk balıkları, mercanları keşfedebilirsiniz, şansınız varsa benim gibi yunus sürülerine rastlayabilirsiniz.

AVRUPA ATMOSFERİ

Kızıldeniz ve etrafındaki dağlarla tepeler gün batımında göz alıcı bir kızıl renge bürünüyor. Bazı kaynaklara göre denize adını işte bu renk veriyor. Kızıldeniz’in adını mevsimine göre aşırı çoğalan bir tür alg’den ya da kırmızı renkli mercanlardan aldığı da tahminler arasında. El Gouna’da gece hayatı oldukça hareketli. Meraklıları için çok sayıda bar ve disko seçeneği var. Geleneksel Mısır mutfağının yanı sıra Çin, İtalya, Hindistan, Tayland, Fransa gibi dünya ülkelerinin mutfaklarından da örnekler tadabilirsiniz.
Otellerin fiyatları bir gece için 50 ile 100 Dolar arasında değişiyor. El Gouna Hollywood ünlüleri, Bill Gates gibi işadamları tarafından da ilgi görüyor. Hurghada Uluslararası Havaalanı’na yakınlığı nedeniyle ulaşımı kolay, cazip bir adres.
18 otellik bir zincire sahip olan El Gouna Tatil Köyü Genel Müdürü Adham Mahmoud, “Burada kendinizi Avrupa’da gibi hissedebilirsiniz. İlk defa ziyaret eden yabancılar, buradaki doğal güzelliği, huzurlu ortamı, yüksek standartları görünce inanmakta zorluk çekiyor” diyor.

BEKLENTİZE UYGUN ROTAYI SEÇİN

El Gouna, Şarm El Şeyh gibi yerler dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çeken, hizmet sektörünün çok gelişmiş olduğu merkezler. İtalyan, Rus, Alman, İngiliz turistler çoğunluğu oluşturuyor. Buraları daha çok deniz, yeme içme ve eğlence ağırlıklı tatil anlayışına sahip olanlar tercih edebilir. Mısır kültürünü, yerel yaşantıyı, Nil Nehri’ni, piramitler ve diğer arkeolojik eserleri görmek istiyorsanız başka yerleri de seçebilirsiniz. Müzeleri, çarşıları, canlı sokaklarıyla Kahire ya da Luxor gibi kentler bu açıdan iyi birer alternatif.

ÇERKEZ HALİL, KIZILDENİZ KIYISINA OSMANLI SARAYI KURDU

El Gouna’da gezerken yolum La Maison Bleue adlı butik otele düştü. Burası El Gouna’da 10 odalı bir butik otel. Deniz kıyısında görkemli yapısıyla dikkat çekiyor. Cumbalarıyla, havuzuyla Osmanlı mimarisine uygun inşa edilmiş. Yüksek tavanları, gösterişli mobilyalarıyla dikkat çekiyor. Otelin her köşesi Türk kültüründen izler taşıyor. Bu Türk esintisinin kaynağı Çerkez kökenli Amr Khalil. Khalil, 90’lı yıllarda sık sık Türkiye’ye geldiğini, birçok Türk arkadaşı olduğunu anlatıyor. Türklere ve Türkiye’ye duyduğu ilgi nedeniyle Mısır’ın en ünlü yatırımcılarından Samih Sawiris’in sahibi olduğu Orascom Hotel Holdings’e bir Osmanlı sarayını andıran bu butik oteli açmayı teklif ediyor. Otelin iç ve dış mimarisiyle ilgili her detay için kendisi fikir veriyor. Ortaya görür görmez heyecanlandığım bu muhteşem yapı çıkıyor. La Maison Bleue’da konaklamak için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Mekanda kahvaltı dahil konaklamak istiyorsanız gecelik yaklaşık 600 Euro’yu gözden çıkarmalısınız. (www.lamaison-bleue.com)

DİREKT UÇUŞLAR ARTIYOR

Mısır’lılar, Arap Baharı’ndan sonra oluşan endişeyi ortadan kaldırmak için elinden geleni yapıyor. Kahire’de bir grup gazeteciyle görüştüğüm Mısır Turizm Bakanı Hisham Zazoua, turizme verdikleri önemin büyük olduğunu dile getirerek turistleri rahat ettirmek için polisler kadar halkın da çaba sarf ettiğini söyledi. Zazoua’nın verdiği bilgiye göre, Mısır Hükümeti Türk turistlerin sayısını artırmak için kampanya başlattı. Bu kapsamda Türk Hava Yolları’yla anlaşma yapıldı. 9 Ekim’den itibaren Türkiye’den Mısır’ın en popüler tatil merkezleri Şarm El Şeyh’e haftada 4, Hurgada’ya ise 3 kez direkt uçuş yapılacak.

TÜRKLERE İLGİ BÜYÜK

Mısırlılar Türkiye’den gelen ziyaretçilere dostça davranıyor. Bunda ülkede Türk TV dizilerinin çok popüler olmasının da payı var. Eski Türk sinemasından bile haberdarlar. Kaldığım otellerin birinde kapıda fes giymiş bir Mısırlı vardı. Türk olduğumuzu anlayınca “Ben Tosun Paşa” diye gülerek espri yaptı. Mısırlılar Hasan Şaş’ı da çok seviyor. Türk olduğunuzu anlarlarsa birçoğu “Yavaş yavaş Hasan Şaş” diye gülerek sizi selamlıyor.

False