Kış sporu rehberi
Türkiye'nin kış sporlarına uygun coğrafyası var. Ancak her kayak merkezinin başka bir eksiği bulunuyor. İşte sorunlar: Umumi tuvalet hiçbirinde yok. Personel kayak malzemelerinin teknik detayı konusunda bilgisiz. Kişinin seviyesine bakmadan boy ölçüsüne göre kayak malzemesi veriyor. Kiralık kayaklar eski tip. Kayak botu ve bağlamaları eski ve bakımsız. Ayrıca pistler aşırı kalabalık, pist zeminleri bozuk. Dağ haritaları yok. İlkyardım ekiplerinin sürekli dolaşıp kolaçan etmesi, Pistlerin kayakçıların seviyesine göre işaretlenmesi, kaybolanların merkeze dönebilmeleri için şehir haritalarının çıkarılması gerekiyor.
YENİ PARLAYAN KAYAK MERKEZLERİ
Bubi Dağı Ağrı'ya 18 kilometre. Pist 1227 metre. 600 kişilik teleskisi, orta ve zor pistler var. Kayak mevsimi Aralık-Nisan arası.
Elmadağ Ankara'da Yakubat köyü yanında. Küçük bir kayak tesisi. Sezonu kısa. Kısa ve orta zorlukta 548 metrelik pistleri var.
Saklıkent Antalya'daki Beydağları Sahil Milli Parkı'nın eşsiz coğrafyası var. Saklıkent'te sabah kayak yapıp öğleden sonra Antalya'da denize girilebilir. Kayak merkezi Bakırlı dağının zirvesinde. Ama mekanik tesisleri yavaş çalışıyor.
Bingöl Elazığ-Bingöl Karayolu üzerindeki mekanik tesisler Yolçatı Köyü'nün içinde. Pisti, orta zorluk derecesinde 934 metre uzunluğunda.
Bitlis 1969'da yapılmış. Lift şehrin ortasında. Türkiye'nin en dik pisti. Uzunluğu 950 metre.
Akbulut Sivas-Erzincan Karayolu'nda. Erzincan'a 42 km. 1046 m uzunluğunda teleski tesisi var. Kolay, orta, zor düzeyde pistleri mevcut. Akbulut Kayak Tesislerinde 65 yatak kapasiteli Erzincan Anadolu Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde bar, sauna, oyun salonları var. Çim kayağı, trekking, bisiklet, rafting, balıkçılık var.
Işıkdağı Kızılcahamam Belediyesi'ne ait otel ve mekanik tesisler 1750 m.’de.
Gerede-Esentepe Bolu'da. 100 yataklı Esentepe Oteli, 300 m. Baby lift var. Kayakevinde kiralık kayak ve ayakkabı veriliyor.
Zigana Gümüşhane-Trabzon sınırında. Zigana geçidinin yanında. Gümüş Kayak Merkezi Karadeniz'in çam ormanlarıyla kaplı tepelerde kurulmuş. Bir teleski bir de baby lift var. Pist uzunluğu 700 metre.
Eğridir Isparta'da 1400 metrelik bir mekanik tesisle otel mevcut.
Davras Dağı Isparta'da. Kış sporları çok yeni. Beden Terbiyesi'nin bir kayak evi var.
Bozdağ İzmir'de. Bir otel ve mekanik tesis var.
Ardahan Mekanik tesisleri var. Altyapı yeni kuruluyor. Pistlerin ezilmesi için gereken snowtrack bile ellerinde yok. Kayak pisti 1300 metre.
Sakaltutan Erzincan-Sivas Karayolu üzerinde. Özel İdare'ye ait konaklama yeri var.
Ilgaz Kastamonu'ndaki Büyük Ilgaz Kayak Merkezi 10 Aralık-30 Mart arasında hizmet veriyor. İki dağ oteli ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait bir telesiyeji var. Bir de T-bar işliyor. Ankara'ya üç saat. Yeni mekanik tesise ihtiyacı var. Çamlarla kaplı, tur kayağı açısından cazip.
Kartepe Kocaeli'ndeki merkezin eski adı Keltepe. Sapanca yamaçlarında. Maşukiye Köyü'nden geçerek gidiliyor. Henüz bitmedi. Ama pist hazır.
Altınkalbur Van Gölü'nün 25 km güneybatısı, Bitlis'in batısında. Kuzey yamacında 100 yataklı kayakevi var. 726 m. metrelik teleski mevcut.
KIŞ SPORUNDA SON TRENDLER
SNOWBOARD
Ayakların bağlı olduğu bir board (kayak) üzerinde yapılan bir tür kayak. Son zamanlarda çok moda oldu. Ancak yeterli sayıda eğitmeni yok. Snowboard yapanlara ayrı pist ayrılmamış. Kayak yapanlarla birbirlerine çarpıp yaralanıyorlar. Ayaklar sabit haldeyken, diz, kalça ve bel hareket ettiriliyor, bu yüzden sakatlanma riski fazla.
KIŞ DAĞCILIĞI:
Yeni yeni kış sporu malzemelerinin yaygınlaşmasıyla ortaya çıktı. Uludağ, Erciyes, Kaçkarlar, Hasandağı ve Aladağlar dağcıların en çok tercih ettiği dağ bölgeleri. Buzul tırmanışını da tercih edenler var.
TUR KAYAĞI
Dağlarda uzun mesafe yürümek, istenirse de tırmanmak şeklinde yapılıyor. Farklı bir kayak malzemesi var. Bu malzemeler artık Türkiye'de de bulunuyor. Tur kayakları normal kayaktan daha ağır, ‘‘fok’’ denen bir malzemeyle yokuş yukarı tırmanabilme özelliği olan kayaklar. Kayağın arkasında yürümek ve durmak için ayarlanabilir bir mekanizma var.
ERCİYES (Kayseri)
Tesisler talebi karşılayamıyor
(+) 3197 metrelik Erciyes Dağı sönmüş yalçın bir yanardağ. İlk tesis 1947'de kurulmuş. Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı 100 yatak kapasiteli bir kayak evi var. Kayseri'den Hacılar Yolu'na girilerek ulaşılıyor. Kayseri'ye bir buçuk saat uzaklıkta. İki kademeli kayak pisti var. Biri 1550, ötesi 1250 metre. Pistler her seviyeye uygun. Tekir Yaylası'nda 1500 metrelik bir teleski mevcut.
(-) Ulaşımı zor. Kayseri'den 26 km süren yol, Hacılar'dan sonra bozuluyor, sarsıntılı bir yolculukla tesislere ulaşılıyor. Neyse ki yol sürekli açık. Otel alternatifi yok.
KARTALKAYA (Bolu)
Kesintisiz kaymaya elverişli
(+) Bolu Köroğlu Milli Parkı'nda çam ormanları arasında. Her düzeyden kayakçıya hitap ediyor. Pistleri kesintisiz kaymaya elverişli. Çünkü kar uzun süre kalkmıyor. En erken kar orada yağıyor ve mart-nisana kadar kalıyor. İstanbul'a otomobille üç, Ankara'ya iki saat mesafede.
(-) Küçük oteller var ama fiyatları yüksek. Ulaşımı zor. Bolu'ya 50 kilometre uzaklıkta. Bolu'ya ulaşım seyrek.
PALANDÖKEN (Erzurum)
Pistler kar tutmuyor
(+) Erzurum'un güneyinde. Palandöken Dağları (2200-3176 m.) üzerinde kayak yapmaya elverişli beş bölge var ama biri kullanılıyor. Türkiye'de en yüksek rakımlı kayak merkezi. Hınıs Boğazı Büyük Ejder Tepesi'nde (3176 metre) kayak tesisleri mevcut. En uzun kayak pistleri burada. Erzurum'a 3 km. Havaalanı, alternatif konaklaması, geçen yıl açılmış iki pisti var (6.5 ve 3.5 km.lik). Aşırı kalabalık değil. Pistler her seviyeden kayakçıya hitap ediyor. Diğer dört kayak bölgesi ise alp disiplini ve serbest kayak uygulamalarına çok elverişli.
(-) Otel fiyatları Uludağ'a göre biraz yüksek. Hiç ağaç yok. Pistler karı tutamıyor.
SARIKAMIŞ (Kars)
En güzel kar burada
(+) Karın en kalitelisi olan toz kar burada. Çam ormanları karı tutuyor. Manzara mükemmel. Sarıkamış'a 3 km uzaklıkta. Doğal çevre korunmuş. İki istasyonu var. Kars'a 60 km uzaklıkta Çamurludağ'da Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı 50 yataklı bir kayakevi var. T-barlar kayakçıları 975 metreye kadar çıkarıyor. Birinci mekanik tesis Çamurludağ, ikincisi Cibil Tepe'de kurulu.
(-) Yeterli konaklama alternatifi yok. Uçakla önce Kars'a gidilip sonra 60 km. yol otobüsle katediliyor. Çam ağaçlarının arasında kayak ya da snowboard yapmak isteyenler ağaçlara çarpabiliyor. Tepeye ulaşmak dakikalar alıyor. Çok kuru ve soğuk bir havası var. Bir tek umumi tuvalet yok.
ULUDAĞ (Bursa)
Eğlence merkezi oldu
(+) İstanbul'a beş saat, Bursa'ya 30 dakika mesafede. Kayak pisti sayısı 13, en uzunu 2.2 km ile Kuşaklıkaya. Konaklama alternatifi çok. Sabancı İlkyardım Merkezi büyük bir avantaj. Kayak öğretmeni ve antrenörü çok.
(-) Son yıllarda aşırı kalabalık. Kayaktan ziyade eğlence merkezine dönüştü. Pistleri seviyeye göre ayrılmış değil. Günübirlik gelenlerle içiçe kayak yapılıyor. Hava ve çevre kirliliği var. Bu sezon kar çok az.
(+) Tercih sebebleri (-) Olumsuzluklar