Son Güncelleme:
Kendi çikolatanızı kendiniz yapın
Malum önümüz bayram. Bayramlık çikolatanızı kendiniz yapmaya ne dersiniz? Mövenpick Hotel Ä°stanbul'un Avustralyalı ÅŸefi Brendan Speed (33), 15 Kasım'da, uygulamalı olarak çikolata yapım kursu verecek. Kurs öncesinde Mövenpick Hotel'e gidip, kursun detaylarını öğrendik. Åžef 15 Kasım'da anlatacakları hakkında bizi bilgilendirdi. Brendan Speed çikolata yapmayı deÄŸil, çikolatadan çikolata yapmayı öğretiyor. Önce kalıp çikolataları eritiyor, sonra erimiÅŸ çikolatadan bambaÅŸka bir çikolata yaratıyor. Yuvarlak, kare, beyaz, fındıklı, fıstıklı, portakallı, likörlü... Seçim sizin. ‘‘Çikolata bir restoranın en önemli parçasıdır. Biz misafirlerimize yemekten sonra çikolata ikram ediyoruz. YemeÄŸi unutulmaz bir ÅŸekilde noktalamak istiyorsanız, tadı damakta kalacak bir çikolata yapmanız gerekiyor’’ diyor Brendan Speed. 15 Kasım'da Mövenpick Hotel’in enfes çikolatalarının sırrını isteyenlerle paylaÅŸacak. Ders çikolata kalıplarını eriterek baÅŸlayacak. ‘‘Ne var canım tencereye koyarım, ocağın altını açarım, çikolata erir’’ demeyin. Çünkü o kadar kolay deÄŸil. Çikolatayı eritmek ve onu öylece muhafaza etmek baÅŸlı başına bir iÅŸ. Peki erittiÄŸiniz çikolatayı nasıl kalıplayacağınızı biliyor musunuz? Ya da kalıpladığınız çikolataların içini nasıl dolduracağınız konusunda bir fikriniz var mı? Beyaz çikolata, siyah çikolata, ganaj ve truffle çikolata nasıl yapılır? Bir çikolata meyve ya da fındıkla nasıl kaplanır? Bunların hepsini 15 Kasım'da saat 15.00 ile 18.00 arasında Brendan Speed öğretecek. Kurs ücreti 75 milyon lira. Yapılan çikolataların tadımından sonra katılımcılara sertifikaları ile birlikte günün anısına özel olarak dizayn edilmiÅŸ önlük hediye edilecek. ÇOCUKKEN Ä°SKENDER VE BAKLAVA YÄ°YORDUMBrendan Speed mesleÄŸini annesinden devralmış. Avustralya'nın tanınmış lokantalarında baÅŸ aşçılık yapan, daha sonra kendi restoranını açan annesi sayesinde 5 yaşında mutfaÄŸa girmiÅŸ. Yemek yapmaya kek, pasta ve bisküvi ile baÅŸlamış. 10 yaşına geldiÄŸinde ise ilgisi Çin mutfağına kaymış. ‘‘Gerçek bir restoranın mutfağına girdiÄŸimde 15 yaşındaydım. Salata yapıp bulaşık yıkıyordum’’ diye anlatıyor Speed. Canberra Institute of Techonology'de dört yıl boyunca yemek piÅŸirme üzerine eÄŸitim görmüş. EÄŸitimi sırasında ve sonrasında Merimbula Lakeview Hotel, Park Refis Hotel, Hyatt Regency Canberra gibi otellerde çalışmış. Ä°lk defa ülkesinin dışında bir yere çalışmak için gelen Brendan Speed Ä°talyan, Tai, Malezya, Hint, Lübnan ve Akdeniz mutfağı konusunda uzman. ‘‘Avustralya dışına çıkmadan bu kadar çok mutfağı nasıl öğrendiniz?’’ diye soruyoruz. Cevaplıyor: ‘‘Çünkü Avustralya enteresan bir ülke. Çok fazla etnik kökenli insanlar var. Türkler, Hintliler, Taylandlılar... Bizim mutfağımız bu mutfakların karışımıyla oluÅŸtu. Benim çocukluÄŸum Melbourne'de geçti. Melbourne Türklerin yoÄŸun olarak yaÅŸadığı bir bölge. Daha çocukken dürüm, Ä°skender, baklava ve lokum nedir biliyordum. Hepsini severek yiyordum.’’Her ÅŸefin hayali bir gün kendi restoranını açmaktır derler. Brendan Speed'in elinin altında tıkır tıkır iÅŸleyen bir aile restoranı olmasına raÄŸmen o çalışmak için Türkiye'ye gelmiÅŸ. ‘‘Kendimi geliÅŸtirmem gerekiyor. Daha çok gencim. Belki olgunluk dönemimde kendi restoranımda çalışırım’’ diyor. Bir yıldır Ä°stanbul'da yaÅŸayan Brendan Speed'in anlaÅŸması bir yıl sonra bitiyor. Türkiye'yi çok sevdiÄŸini söyleyen Speed, ilerleyen yıllarda Türkiye'de bir restoran açmayı planlıyor. HANGÄ° ÇİKOLATA SÄ°ZÄ° MUTLU EDÄ°YORSA EN Ä°YÄ°SÄ° ODURBazı uzmanlar en iyi çikolatanın sütsüz yani siyah çikolata olduÄŸunu söylüyorlar. Brendan Speed ise ‘‘Ben sütlü çikolatayı seviyorum’’ diyor. ‘‘Mesela Damak isimli Antep fıstıklı çikolataya bayılıyorum. Bence 'En iyi çikolata ÅŸudur' demek çok yanlış. Hangi çikolata sizi mutlu ediyorsa en iyisi odur. Çikolata benim için mutluluktur.’’ Â