Karakol'da lokanta var
Ihlamur Kasrı'nın tarihi Süslü Karakol'u artık lüks bir lokanta oldu. Chefs Restoran, Yeni Akdeniz mutfağının lezzetlerini sunuyor.
İstanbul'da tarihi eser niteliği taşıyan Osmanlı döneminden kalma birçok karakol restore edilmeyi ve yeni işlevler kazanmayı bekliyor. Bu yönde son zamanlarda bir çaba var. Bunların son örneği de, Ihlamur Kasrı'nın ünlü Süslü Karakol'u. Karakol elden geçirilerek Chefs Restoran adlı şık bir lokantaya dönüştürüldü.
Lokantanın adından da anlaşıldığı gibi, şefleri çok önemli. Mike Norman ve Marco Anzani, burada Yeni Akdeniz mutfağı adıyla anılan çağdaş karma mutfaktan lezzetler sunuyor. Her ikisi de, bu lokantada Atilla Aksoy ve Suay Aksoy'un ortakları.
Dünyanın iki ucundan iki şef
Şeflerden Mike Norman, Çırağan Oteli'nin şefiyken ayrılarak bu lokantaya ortak oldu. Güney Afrika doğumlu şefin lüks gemilerden ve otellere kadar pekçok yerde çalıştı. Yemek yaptığı ünlüler arasında Bill Clinton, Jacques Chirac, Nelson Mandela, Liza Minelli ve Prens Charles da bulunuyor.
Diğer şef ve ortaklardan Marco Anzani ise İtalyan kökenli. Mike Norman'la Çırağan Oteli'nde karşılaşmış. Önceleri Karaipler'den Düsseldorf'a ve Portofino'ya kadar birçok ünlü otel ve lokantada çalışmış.
Şefler ‘‘Türkiye'deki doğal malzemenin bolluğu ve tazeliği yalnız bizim değil, Akdeniz mutfağı sunmak isteyen her şefin başını döndürebilir’’ diyorlar.
Özenle restore edildi
Süslü Karakol, lokanta için Meteks Design Group tarafından yeniden tasarlandı. Mimar Sinan Kafadar önderliğindeki grup, karakolun dış cephesini temizledi. Lokantanın mekanik ve elektrik tesisatının dağılımını sağlayacak kiriş sistemi ve asma tavanı oluşturan tavan panelleri iç mimarinin karakterini oluşturdu. Tavan panelleri belli bir açıyla yerleştirilerek yapının orijinal kartonpiyerleri bir katman geride bırakıldı, böylece tarihi öge vurgulandı.
Dış mekanda yapılan bütün müdahale, yapı adalarının arasında kalan terasların çevredeki binalardan izole edilerek öndeki parka ve kent perspektifine bakması yönünde oldu.
SÜSLÜ KARAKOL
Bina, 1866'da Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış. Adı Aziziye Karakolu. Ancak cephesindeki bezemeler nedeniyle halk arasında Süslü Karakol olarak nam saldı. Ihlamur'da III. Selim bir menzil kurmuş, tüfek atışı yarışmaları düzenlemişti. II. Mahmud da kitabeli nişantaşları diktirdi. Daha sonra Abdülmecid iki kasır inşa ettirdi. III. Selim zamanında yapılan ahşap karakol yetersiz hale geldiğinden yıktırıldı ve yerine bugünkü karakol yaptırıldı. Süslü Karakol 1910'dan sonra jandarma mektebi oldu, 1922'de kullanım dışı kaldı.
YENİ AKDENİZ MUTFAĞI
Resimde kağıtta deniz mahsulleri spagetti görülüyor. Chefs Lokantası'ndan yemekler, Yeni Akdeniz mutfağından. Bu mutfak, Provence'tan Toskana'ya, Kuzey Afrika'dan İspanya'ya kadar Akdeniz'i çevreleyen zengin lezzetlerin çağdaş bir karması. Lokantada Türk mutfağından da yararlanılmış: Örneğin Çerkez tavuklu tortellini ve gül suyu sorbet'si var!