GeriSeyahat Kalbim Selimiye’de kaldı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kalbim Selimiye’de kaldı

Kalbim Selimiye’de kaldı

Marmaris’e bağlı, adı fazla duyulmamış bir balıkçı köyü Selimiye. Bozburun Yarımadası’nda. El değmemiş doğası, lezzetli deniz ürünleri, ot yemekleriyle insanı sarıp sarmalıyor. Köye Hisarönü Körfezi’ndeki mavi tur sırasında yolum düştü, en kısa zamanda tekrar gitmeye karar verdim.

Selimiye köyüne Bodrum’dan Hisarönü Körfezi’nde yaptığım mavi yolculuk sırasında yolum düştü. Teknemizde Türkiye’nin yanı sıra Avustralya, İspanya, İsviçre’den toplam 18 yolcu ile kaptan, aşçı ve iki miço vardı. Birlikte denize açılmak, sofraya oturmak, doğanın güzelliğini paylaşmak yolcular arasında sıcak bir ilişki yaratıyordu, hepimizin keyfi yerindeydi. Yolculuğumuzun ilk dört günü hep denizdeydik. Sadece Palamutbükü’nde 5-10 dakikalığına karaya çıkmıştık. Dördüncü gün nihayet ayaklarımız karaya basacaktı.

DENİZE SIFIR PANSİYONLAR

Sabah ünlü Emel Sayın Koyu’nda demirlemiştik. Yüzme molasından sonra da Orhaniye’ye hareket ettik. Burada insanlar kelimenin tam anlamıyla denizin üzerinde yürüyordu ama bu manzara elbette yanıltıcıydı. Üzerinde yürüdükleri, suyun altında uzanan kum şeridiydi. Kız Kumu’ydu adı. Dalgaların oluşturduğu bir doğa harikasıydı bu, üzerinde dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin yarattığı bir yaya trafiği vardı. Kız Kumu çevresinde restoran ve kafeler bulunuyor. Turistlerin yoğun ilgisinden ve fazla seçenek olmadığından dolayı fiyatların biraz abartılı olduğunu söyleyebilirim.
Akşama doğru nihayet Selimiye’deydik. Köy daha ilk görüşte beni ve yol arkadaşlarımı etkiledi. Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Selimiye, ilçe merkezine karayoluyla yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta. El değmemiş, bakir doğasıyla hemen dikkat çekiyor.
Burası büyük şehirlerin karmaşasından, gürültü ve kirlilikten uzak huzurlu bir köy. Başlıca geçim kaynağı balıkçılık ve turizm. Selimiye, mavi yolculuk teknelerinin uğrak yerlerinden. Limanda demirleyen teknelerin getirdiği ziyaretçiler muhteşem denizin, nefis Ege yemeklerinin keyfini çıkarıyor. Sahilinde çok sayıda şık mekânın dizildiği köyün pansiyonlarında da konaklayabiliyorsunuz. Fakat yaz aylarında çoğu dolu oluyor. Önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
Denize sıfır pansiyonlar ve yeme içme mekânları kıyıya şezlonglar sıralamış. İstediğiniz yerden denize girebiliyorsunuz. Ilık denizde yüzdükten sonra akşam manzarasına dalıyorsunuz. Gün batımı, fotoğraf çekmek ve yürüyüş yapmak için harika bir ortam oluşturuyor. Sahildeki restoranlarda taze deniz mahsulleri bulabilirsiniz. Bu arada taze ot yemeklerinden de tadabilirsiniz. Köyün dağlarından adaçayı, kekik ve şifalı otlar toplanıyor, dileyenler bu ürünlerden satın alabiliyor.

CAZİBESİ SAKİNLİĞİ

Oylum Dumlu, Narlı Pansiyon’un sahiplerinden. Dört yazdır Selimiye’de. “Ekim sonu, en geç kasım ortası pansiyonu kapatıp İstanbul’a gidiyorum” diyor. Köydeki pansiyonların yüzde 90’ının kışın kapandığını söylüyor. “Kışın buraya tekne de yanaşmaz. Selimiye ıssız bir yer olur” diyen Dumlu yazın ise en yüksek doluluğun temmuzda yaşandığını belirtiyor. “Gerçi bu sene ramazana denk geliyor bu dönem. Bakalım nasıl olacak” diye de ekliyor. Bayramlarda ise neredeyse yüzde 100 doluluk oranı olduğunu söylüyor. Gelen turistlerin daha çok yerli olduğunu anlatan Dumlu, “Yabancı turistler genellikle pansiyonlarda kalmıyorlar. Tekneyle geliyor ve en fazla iki üç gün kalıyorlar” diyor. Oylum Dumlu, Selimiye’nin asıl cazibesinin sakinliği olduğuna dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: “Mekânlar en fazla saat 24.00 ya da 01.00’e kadar açık. Bir mekândan yükselen müzik sesi duyamazsınız. Gürültüden uzak bir köy burası. Kıyı yolu trafiğe kapalı. Günde sadece üç saat, çöp kamyonu gibi hizmet araçlarına açılıyor. Denizin sıcaklığı ideal. Burası yeşilliği bol olan bir köy. Sıkışıp kalma hissi yaşamazsınız. Uzun yürüyüşler yapabileceğiniz rotalar var. Ayrıca Bozburun gibi civardaki diğer yerleşimleri de ziyaret edebilirsiniz.”
(Bu gezi Mika Tur sponsorluğunda yapılmıştır)

MARMARİS’TEN KARAYOLUYLA 40 DAKİKA

Selimiye’ye hem denizden hem karadan ulaşabilirsiniz. Marmaris otobüs terminalinden buraya kalkan minibüsler var. Marmaris Selimiye arası karayoluyla yaklaşık 40 dakika sürüyor. Selimiye’ye en yakın havalimanı 140 kilometre uzaklıktaki Dalaman.

DENİZİ GÖLÜ ANDIRIYOR

Selimiye, kıyılarındaki yüksek tepeler nedeniyle korunaklı bir bölge. Teknelerin demirlemek için burayı tercih etmelerinin bir nedeni de bu. Deniz, durgunluğuyla daha çok gölü andırıyor. Bu arada bölgede denizin derinliği sahilden 15 metre açılınca 30-40 metreye kadar ulaşabiliyor. Bu özelliğiyle sualtı meraklılarına da hitap ediyor.

False