İstanbul büyüklüğündeki buz dağı koptu! Bilim adamları şokta...
İngiltere merkezli gözlem grubu Midas’a göre Lüksemburg’un iki katı büyüklüğünde veya İstanbul kadar büyük bir buz bloku Antarktika’daki en büyük buz raflarını istikrarsızlaştıracak derecede bir çatlak oluşturdu ve koptu. İşte detaylar…
Kayda geçen en büyük buzdağlarından biri Antarktika’dan koptu. Galler’in dörtte biri ve neredeyse İstanbul kadar büyük dev buzdağı yaklaşık 6 bin kilometrekarelik bir alanı kaplaması bekleniyor.
Buz dağını bir ABD’li uydunun ‘Larsen C Ice Shelf’ adlı bölgeden geçerken fark ettiği belirtildi. 10 yıldan uzun süredir Larsen buzulunda gözlemlenen çatlak bilim adamlarını endişelendiriyordu. Bu çatlak yayılımı 2014 yılından beri hızlanarak kopma ihtimalini iyice artırmıştı.
Kopan en büyük buzdağı
Kare büyüklüğündeki buz kütlesi bugüne kadar Antarktika’dan kopan en büyük buzdağı oldu. Bu ayrılış kıtanın etrafında seyahat eden gemiler için tehlikeli oluşturuyor. Yassı buzdağı çok kısa sürede çok hızlı hareket edemeyecek ancak akıntılar ve rüzgârlar onu Antarktika’nın kuzeyine doğru itebilir gibi kaygılar bulunuyor.
Larsen C'nin 5 bin 800 kilometrekarelik bir bölümü nihayet kırıldı. Büyük olasılıkla A68 olarak adlandırılan buzdağı, bir trilyon ton ağırlığında... Hacminin, Erie Gölü'nden iki kat daha büyük olduğunu söyleyen, Swansea Üniversitesi Profesörü Adrian Luckman, kütlenin tek parça halinde kalabiliceğini fakat parçalara ayrılmasının da olası olduğunu belirtti. 200 ile 600 metre arasında kalınlığa sahip buzdağı, kuzeyde bulunan ılık sulara sürüklenebilir ya da aynı yerde kalabilir.