İngiliz gurmelerin kalbini fetheden 5 Antep yemeği
Antep’e bir grup İngiliz yemek yazarı ile birlikte gittim. İngiliz gurmeler, son yıllarda tüm dünyanın konuştuğu Antep yemeklerini tatmak ve köşelerinde yazmak için bir hafta boyunca Antep’teydi. Şehri karşı karış gezen yazarlar, hem Antep yemeklerine hem de tarih ve doğaya hayran kaldılar.
Bir ülkeyi en fazla yemeklerinin tanıttığına ve o şehre bir gün tekrar dönmek için lezzetlerinin en büyük sebep olduğuna inanıyorum. Dünya’nın hatta Türkiye’nin hiçbir yerinde tadamayacağınız lezzetler ve misafirperver halkı son yıllarda dünyanın önde gelen gurmelerini şehre çekmeyi başardı.
Türk yemekleri deyince artık dünya Gaziantep yemeklerini konuşuyor oldu. Otantik havasıyla dünyada popülaritesi artan Antep’e olan ilgi de her geçen gün artıyor. Şehrin o tarih kokan tılsımlı havası, zengin yemek kültürü ile birleşince harika bir ahenk çıkıyor ortaya. Gaziantep yemeklerini daha çok ete dayalı olduğunu sanıyordum ancak sebze ile hazırlanan çok geniş bir mutfağı var. Vejataryen için de adeta cennet.
Bir Antep gezisi planlamak için tıklayın
İngiliz gurmelerle birlikte zor bir seçim olsa da, Antep’in en lezzetli 5 yemeğini şeçtik.
İşte seçtiklerimiz;
Antep mutfağının olmazsa olmazı: Yuvalama ve pirinçli börek
Özellikle Ramazan Bayramlarında, özel gün ve davetlerde yapılan yuvarlama, Gaziantep’in en ünlü ve en sevilen yemeklerinden biri. Yapılışının zahmetli olması nedeniyle akraba, konu komşu toplanılarak imece usulü hazırlanıyor. Yuvarlamanın en büyük özelliklerinden biri yanında genellikle şehriyeli pirinç pilavı ile ikram ediliyor olması. Özel gün ve davetlerin her mevsim yapılan bir diğer vazgeçilmezi Pirinçli Börek. İkisini de ünlü ‘Bayazhan Restoran’da bulmak mümkün ya da herhangi bir restorana da uğrayabilirsiniz.
Yazı başka kışı başka güzel: Pimpirim aşı
Gaziantep yemeklerinin malzemesi bol, besleyici ve sağlıklı... Kuru veya taze pirpirimden (semizotundan) yapılan ‘Pimpirim Aşı’ da yazın tazesinden, kışın da kurusundan yapılıyor.
İçinde yok yok: Damat dolması
‘Damat Dolması’nın diğer adı ise kuzu içli kabak dolması… Kabağın olduğu her mevsim yapılabilen bu yemek zengin bir iç harcının olması(fıstık, badem, kuzu kıyması ) nedeni ile ‘Damat Dolması’ adını almış. Antep’te her evde yanında mutlaka sarmısaklı yoğurt ile servis edilir.
Pilavı devre dışı bırakan karışım: Fasulyeli kabak dolması
Fasulye ve kabak dolması aynı tencerede piştiği için lezzetleri birbirine karışır. Bu karışımdan öyle lezzetli farklı bir tat ortaya çıkar ki pilava gerek duyulmadan dolma ve fasulye ile birlikte yenir. Evlerde mutlaka yanında yeşilbiber ve ayran ikram edilir.
Tatlının lüksü: Sütlü zerde
Sütlü Zerde (Astarlı Zerde), özel günlerin olmazsa olmaz tatlılarındandır. Özellikle Ramazan Bayramlarında sütlü zerdenin yanında, kurabiye ya da baklava ikram edilir. Sütlacın bir gün önceden hazırlanarak kaselerde bekletilir ve ertesi gün zerde pişirilerek sütlacın üzerine yavaşça eklenir. Antep’te sütlaç arzuya göre hiç şekersiz ya da çok az şekerli olarak pişiriliyor ki böylece zerdenin şekerli tadını sütlaç dengelemiş oluyor.
Akılları ve kalpleri Antep’te kaldı
Genellikle sütlü tatlıları tercih eden, ağır şuruplu tatlılara rağbet göstertermeyen İngilizler, taze antep fıstığı ile yapılmış baklavaya da doyamadılar. Baklavadan bahsetmeye gerek duymadım. İnanılmaz bir lezzet. Fıstığından mı, şerbetinden mi yoksa Antep’in tılsımı mı böyle bir baklava hayatımda yemedim.
Ben ve İngiliz yemek yazarları arkadaşlarım ülkeye akıllarımız ve kalplerimiz Antep’te kalarak döndük. Şimdi ise herkes en kısa zamanda tekrar gitmek için plan yapıyor.