GeriSeyahat Ä°lkbaharda Kapadokya baÅŸka olur
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ä°lkbaharda Kapadokya baÅŸka olur

Ä°lkbaharda Kapadokya baÅŸka olur

Peribacası diyarı Kapadokya, sahip olduğu doğal ve tarihi değerlerle dünya çapında önem taşıyan özel bir diyar. Bütün bu güzellik, yanardağların püskürttüğü lavların binlerce yılda aşınmasıyla oluştu. Balon, at turu, doğa yürüyüşü gibi seçeneklerle yöreyi keşfedebilir, üzüm ve şarabın tadına bakabilir, tarihi eserleri gezip günbatımının keyfini çıkarabilirsiniz. Bütün bunları yapmanın tam sırası, çünkü Kapadokya en güzel günlerini baharda yaşıyor.

Başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri il sınırlarına yayılan Kapadokya, doğal ve tarihi değerleriyle dünyaca ünlü bir diyar. Peribacaları diye adlandırılan oluşumlar Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lavların binyıllar boyunca erozyona uğramasıyla meydana geldi. Peribacaları Kapadokya’yı son derece özel bir coğrafya haline getiriyor. Çünkü bu yüzey şekilleri, bu yoğunluk ve estetikte başka bir yerde bulunmuyor.
Doğal güzelliklerinin yanı sıra Hitit, Pers, Bizans, Selçuklu ve daha birçok uygarlıktan izler barındıran, kültür varlıklarıyla da dikkat çeken Kapadokya’ya adını veren Persler. Bu ad Pers dilinde ‘Güzel atlar ülkesi’ anlamına geliyor. Burası her yıl yerli yabancı on binlerce ziyaretçi çekiyor. Ben de geçen hafta özellikle bahar aylarında en güzel zamanlarını yaşayan bölgeye gitme fırsatı buldum.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da erozyonun etkisiyle oluşan peribacaları, insanlar tarafından oyularak içlerine ev, kilise, ibadethane, soğuk hava deposu gibi yaşam alanları yapılmış ve yüzyıllar boyunca kullanılarak günümüze taşınmış.

Bölge daha çok Hıristiyanlığın erken dönemlerinden kalma eserlerle ünlü. Yörenin o dönemlerden kalan, kayalara oyulma kilise ve manastırları hâlâ yerinde. Göreme, Çavuşin, Zelve, Avanos, Ürgüp, Ortahisar, Mustafapaşa gibi merkezlerde örneklerini görebilirsiniz. Özellikle Göreme Açık Hava Müzesi dar bir alanda çok sayıda ve iyi korunmuş eseri bir araya getirmesiyle önem taşıyor. Bu kültür varlığını siz de keşfetmek isterseniz fotoğraf çekme konusundaki kısıtlamalara hazırlıklı olun. Çünkü iç mekânlarda fotoğraf çekmenize izin verilmiyor.

BALONDA EVLİLİK TEKLİF EDEBİLİR, NİKÂH YAPABİLİRSİNİZ

Kapadokya’da mutlaka görmenizi tavsiye ettiÄŸim bir baÅŸka kültür varlığı Kaymaklı Yeraltı Åžehri. Burası MS 7. ve 13. yüzyıllar arasında kullanılmış. Arap akınlarından ve Hıristiyan topluluklara yapılan eziyetlerden korunmak için kazılmış. 6 deÄŸiÅŸik kattan oluÅŸuyor. Oldukça serin, yeraltında olmasına raÄŸmen mükemmel bir havalandırma sistemi var. İçeride ÅŸarap mahzeni, mezarlık, kilise, yemekhane gibi bölümler de  bulunuyor.   Â

Kapalı yerde kalma korkunuz varsa hiç girmemelisiniz. Çünkü bu yeraltı şehri düşmanlara karşı korunmak için dar ve alçak tavanlı yapılmış. Şehrin sadece yüzde 10’unu geziyorsunuz ama 20-25 dakikanızı alıyor. Bu labirenti andıran yeraltı şehrinde kendi kendinize de gezebilirsiniz. Ziyaretçileri yönlendiren farklı renklerde oklar var. Fakat burayı ilk kez girenlere bir rehber eşliğinde gezmelerini öneririm. Aksi takdirde çok dar ve kısa tünellerden geçerken paniğe kapılabilirsiniz.
Kızılçukur Vadisi’nde günbatımını izlemek Kapadokya’da yapabileceğiniz bir başka etkinlik. Mükemmel manzarayı şarabınızı yudumlayarak izleyebilirsiniz. Sadece günbatımını izlemek için akşam saatlerinde buraya birçok kişi geliyor.

/images/100/0x0/55eb54f8f018fbb8f8ba70b0
Kapadokya’da yapacağınız en önemli etkinliklerden biri de Nevşehir’e bağlı Göreme’den kalkan balonlara binmek. Balonla sabahın erken saatlerinde havalanmak gerek. Çünkü gün ilerledikçe zemin ısınıyor; yerden yükselen hava akımlar yaratıyor. Bu durumda balon sallanabilir, kontrolü güçleşebilir.

Kapadokya’da yaklaşık 16 balon firması bulunuyor. EÄŸer balon yolculuÄŸu yapacaksanız bir gün önceden bu firmalardan biriyle anlaşıp rezervasyon yaptırmanız ve biletinizi almanız gerekiyor.Â

Biletler biraz pahalı. KiÅŸi başı 150 Euro. Fakat karşılığında çok farklı bir deneyim yaşıyorsunuz. Yerden yaklaşık 750-800 metre kadar yükseliyorsunuz. Kapadokya’nın eÅŸsiz manzarasını izlemek için mükemmel bir fırsat. Balona yaklaşık 10 ila 30 kiÅŸilik gruplar halinde biniliyor. Yolculuk yaklaşık bir saat sürüyor. Ä°niÅŸte ÅŸampanya patlatılıyor, yolculara ikram ediliyor. Balona isterseniz iki kiÅŸi de binebilirsiniz. Balonda evlilik teklif edenlerin ya da nikâh yapanların olduÄŸunu öğreniyoruz. Ama bunun için yaklaşık 1850 Euro’yu gözden çıkarmak gerekiyor. Â

Kapadokya muhteşem manzaraları ve elverişli arazisiyle atv kullanmak için de ideal. Saati yaklaşık 100 TL’ye atv kiralayıp, etrafı gezebilirsiniz. 16 yaşından büyük herkesin kullanabileceği atv’yle etrafı keşfetmek hem çok zevkli hem de kısa zamanda daha birçok yeri görmenizi sağlıyor. Bunların yanı sıra bisiklet turu yapabilir, atlı gezilere çıkabilir, trekking yapabilirsiniz.

Şarabı tadına bakarak alabilirsiniz

Kapadokya şarabının ünü gün geçtikçe daha çok artıyor. Bölgeye gidecekseniz Ürgüp’teki şarap mahzenlerine uğramanızı öneririm. Turasan şarap fabrikası ve satış mağazasından istediğiniz şarabı satın alabilir, öncesinde tadına bakabilirsiniz. Kapadokya şarabın
yanı sıra üzüm, kuru kayısı, kabak çekirdeÄŸi ile de ünlü. Testi kebabı da yöreye özgü yiyeceklerden. Â

Uçhisar Kalesi’ne çıkmadan olmaz

Uçhisar Kapadokya’nın en yüksek noktası. Uçhisar Kalesi olarak bilinen yükselti, geniş bir alanı görme imkânı veriyor. Peribacalarının yanı sıra bu manzara seyir yerinden gün doğumu ve batımını da izleyebilirsiniz.

False