GeriSeyahat İki Alp mücevheri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İki Alp mücevheri

İki Alp mücevheri



Kuşkusuz yeryüzünde çok daha büyüleyici dağlar var. Ama insanlara modern yaşamın konforuyla kış sporlarının her türünü bir arada sunan tek bir dağ silsilesi var: Alpler. Alpler'deki merkezlerde şehirle dağ içiçe. İşte Fransa'daki Chamonix, Avusturya'daki Inssbruck.

Chamonix 1741'de iki İngiliz tarafından keşfedilmiş. Kapılarını ilk kez 200 yıl önce kayakçılara açmış. Alp dağlarında, Avrupa'nın en yüksek tepesi Mont Blanc'ın (4808 metre) pudrası üstünden kaymak, unutulacak gibi değil.

Şehir bir kayak merkezinden çok, bir sayfiye kenti. Eksi 10 dereceye varan sıcaklığa rağmen caddeler insan kaynıyor. Şehir merkeziyle kayak pistleri öylesine içiçe geçmiş durumda ki, çoğu evsahibi ‘‘Evimizin kapısına kadar kayaklarla gitmek mümkün’’ diyor. Çocuklar okul sonrası eve geliyor, yemeklerini yiyorlar. Sonra kayak takımlarını kollarının altına alıp, Mont Blanc'e çıkıyorlar.

Şehrin ilk oteli 1770'de açılmış. Ama turistler şale (chalet) denilen dağevlerinde kalıyor. En lüks dağ evlerinde haftada 600 dolara sekiz kişi kalabiliyor.

Chamonix 1924'te Kış Olimpiyat Oyunları'na evsahipliği yapmış. Kayakseverler için imkanlar sınırsız. Eğer çıkış kartınız varsa, şehir içindeki tüm vasıtalar size ücretsiz. Tek çıkış alarak yarım gün için 107 Frank, tüm gün için 170 Frank yeterli. İnişler için saat 16.00 ve 17.00 arası oldukça yoğun oluyor. Bu nedenle saat 18.00'ı beklemek ve bu sırada da birkaç kez daha kaymak en iyisi. Kayak takımı kiralamak için sayısız dükkan hizmet veriyor.

800 YILLIK KENT

Alpler'deki bir başka kayak cenneti şehir de Avusturya'daki Inssbruck kenti. İki kez Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmış olan Inssbruck, 800 yıllık bir kent. Bu nedenle sadece bir kayak merkezi değil, kültürü ve tarihiyle de turistleri çekiyor.

Kar her yıl Aralık-Nisan arasında yağıyor. Yedi ski alanından en büyğü Olimpik standartlarda. Kayağın yanısıra snowboard ve tur kayağı da yapılıyor.Bu eski kent dağlarla çevrili olduğu için, kış sporlarıyla kent hayatı içiçe. Rönesans stilindeki Ambras Şatosu'nda Tiziano, Van Dyck ve Rubens gibi büyük Rönesans ressamlarının portreleri bulunuyor.

Inssbruck sadece bir kış sporları merkezi değil. Aynı zamanda zengin Avrupalıların yaz tatillerini geçirdiği yerlerden biri. Golf, tenis, trekking gibi sporlar da yapılıyor.

Türkler kaymaya komşuya gidiyor

Bulgaristan ve Romanya son yıllarda Türk sporseverlerin rağbet ettiği iki adres oldu.

BULGARİSTAN

Borovetz, Uludağ'a çok benziyor. Birçok tesisi ve eğlence merkezi var. Pistleri uzun ve alternatifleri çok. Kar uzun süre yerde kalıyor. Herşey çok ekonomik. Ancak kayak merkezi yerleşim alanına uzak.

Pamporovo Türkiye'ye daha yakın. Toz kar denilen kaliteli kar var. Ancak kayak merkezine vasıta tutmak gerekiyor.

Bitoşa Sofya'ya 15 km uzaklıkta. Yeni başlayanlar için lift ve pistler var. Konaklama çok. Amapisti kısa, lifti az. Sadece yeni başlayanlara hitap ediyor.

ROMANYA

* Piona Braşov'da bol bol lift var. Pist seçenekleri çok. Pistler başlangıç-orta-ileri seviye de ayrılmış. Çocukların kızak yapacakları pist de ayrı. Kuzey ve Alp disiplini için pistler işaretlenmiş. Ancak uçakla Bükreş'e gidilmesi zor. Dört saatlik bir yolculuktan sonra dağa ulaşılıyor.

False