Her mevsimi ayrı macera Şile
Şile, İstanbullular için doğayla bağını koruyabilmiş, hafta sonları olmasa da hafta içi sakin bir sayfiye bölgesi. İstanbul’un 39 ilçesinden biri olan Karadeniz kıyısındaki bu tatil kasabası, yazın günübirlik tatilcilerin de uğrak noktası. Mavi Bayraklı plajları, korunmuş sahili, ormanlık alanları ve lezzetli balık restoranlarının yanı sıra Şile’de her mevsim eğlenceli bir etkinlik bulabiliriz.
Her anı bir macera... İstanbul’un en uzak noktasına 2-3 saat mesafede konumlanan Şile, bisiklet ve motor tutkunları, doğa yürüyüşçüleri, trekking sevenler, kampçı ve fotoğrafçılarca çoktan keşfedildi ama çoğu İstanbullu onu hâlâ turistik bir ilçe olarak görmüyor. Oysa dört mevsim yaşayan, farklı aktivitelerle dolu, eğlenceli bir kaçamak sunan, bozulmamış doğasıyla ünlü tatil beldelerinden eksiği olmayan bu güzel ilçe, İstanbul’un hemen arka bahçesinde çok iyi bir tatil seçeneği. Kaya tırmanışından dalga sörfüne, ATV ve bisiklet turlarından at biniciliğine, ‘paddle board’dan doğa yürüyüşüne kadar buradaki seçenekler saymakla bitmiyor. Gelenek ve göreneklerin yaşatıldığı 62 köyü, mavi bayraklı plajları, uzun sahil şeridi, ormanlık alanları, kaliteli restoranlarıyla Şile, İstanbullular için ruhunu az da olsa koruyabilmiş bir sayfiye bölgesi...
Şelaleli rota
Güzel seyirli uzun yürüyüşleri sevenler, Hacıllı Şelaleleri ve Onbirgöller Vadisi rotasını tercih ederek Şile’nin doğal güzelliklerini keşfedebilirler. Bu civarda çadır kurulabilecek alanlar var ancak elektrik ve su olmadığını belirtelim. Değirmençayırı Köyü’nün güneybatısında, Gebze-Şile sınırında kalan; 8 metre yüksekliğe, 30 metre genişliğe sahip Değirmençayırı Şelalesi görülmeye değer. Hemen kuzeyindeki Şarlak Şelalesi’ni de listenize ekleyebilirsiniz.
Şile Feneri
Sessiz, sakin plajlar
Şile, İstanbul çevresinde denize girilebilecek ender yerlerden biri. Bu nedenle özellikle yazın şehirden kaçıp biraz serinlemek isteyenlerin de ilk aklına gelen lokasyonlardan. Şile’nin merkezinde ve Ağva’da birçok plaj var. Kolay ulaşılabilir Kumbaba, Uzunkum, Ağlayan Kaya, Ağva plajlarıyla Ayazma Plajı olarak da bilinen Şile Halk Plajı yazın kalabalık olabiliyor. Kabakoz, Akçakese, İmrenli ve Sofular Köyü plajlarıysa görece daha sakin.
Dalga sörfü merkezi
Karadeniz’in çılgın dalgalarında sörf yapmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Şile, uzun sahil şeridi ve kumlu plajlarıyla bu spor için ideal bir yer. Balibey’deki Kayıp Ada Kamp alanı, dalga sörfü öğrenmek ve uzun süreli kamp yapmak isteyenler için güzel bir alternatif. Dalga yakalamak için yurtdışına gitme imkânı olmayanlar, Şile sahillerini deneyebilirler.
Denize nazır çadır
Sahilköy’deki Sahil Kamp, uzun zamandır çadırcılar tarafından büyük talep görüyor. Denize karşı kamp kurup sadece doğanın ve dalgaların sesini dinlemek isteyenler hem uygun fiyatlı hem de oldukça zevkli bu alternatifi tercih edebilirler. Yazın özellikle hafta sonları ve bayram tatillerinde yoğunluk olabiliyor. Hafta içi tercih edilebilir.
Şile Kalesi
Tarihi bir gezi
Rumlardan miras kalan tarihi kalıntıları görmek isteyenler Yeniköy’ü keşfe çıkabilir. Bu bölge, 1770’ten kalma çok eski bir yerleşim yeri. 18’inci yüzyılda inşa edildiği düşünülen Santa-Lea Vaftiz Kilisesi’nin ana cephesi hâlâ ayakta. Yeniköy’e gitmişken Ağva’ya doğru uzanan dağ yolu üzerinden Yaylalı, Tekeköy, Yazımanayır, Osmanköy gibi köylere de uğramanızı tavsiye ederiz. Tarihi evleriyle Gökmaslı Köyü, Bizanslılar tarafından kurulan Karacaköy ve meşhur Sarıkavak Kalesi’nin olduğu Hasanlı Köyü keşfedilmeyi bekleyen diğer güzellikler.
Mısır labirentinde...
Ağva’daki ‘Corn Maze’ (mısır labirenti) bir yıl önce açılan yeni bir etkinlik alanı. Buna rağmen birçok İstanbullu tarafından keşfedilmiş bile. Burada korku labirentine girebilir, balkabağı tarlasında gezinebilir, ATV safari turu yapabilir ya da at binebilirsiniz. Etkinlik takvimini internet sitesinden görebilirsiniz.
Üç saatlik kano turu
Göksu Deresi’nde üç saatlik bir kano deneyimini listenize ekleyebilirsiniz. Sazlıklar arasından denize uzanan bir rotadaki bu etkinlik için Kano İstanbul’la iletişime geçebilirsiniz. Özellikle hafta sonları düzenlenen etkinliklerde rezervasyon gerekiyor.
Ağlayan Kayalar
Büyük oyun parkı
Karakiraz Köyü’ndeki İncekum Macerapark çocuklu aileler için ideal. 220 dönümlük bir arazide doğaya ve ekosisteme saygılı inşa edilen parkta birçok aktivite var. 49 oyun parkuru içinde voleybol, paintball, masa futbolu simülasyonu canlı langırt, at binme, survivor gibi etkinliklere katılabilirsiniz.
Göl kenarında kamp
Muhteşem göl manzarasına karşı kitap okumak veya dinlenmek isteyenlere önerimiz Darlık Köyü’ndeki Darlık Barajı. Hafta sonları oldukça yoğun olan baraja hafta içi giderseniz doğal güzelliğin ve sakinliğin tadını çıkarabilirsiniz. Şile’ye ulaştıktan sonra baraja; Ahmetli, Ulupelit ya da Tekeköy üzerinden gitmek mümkün. Civarda çadır kurulabilir, balık tutulabilir ve mangal yapılabilir. Ancak su ve elektrik gibi imkânların olmadığını ve şebeke sorunu yaşanabileceğini belirtelim. Güzel bir kahvaltı ve ardından göl kenarında yürüyüş yapmak için Karamandere Köyü’ndeki Saklıgöl tercih edilebilir.
Köy hayatına bakış
Ekmek yapmak ve süt sağmak gibi köy hayatına özgü deneyimler yaşamak isterseniz Ovacık Köyü’ne uğrayabilirsiniz. Köyde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla ‘Gelecek Turizmde’ projesi kapsamında deneyim atölyeleri düzenleniyor. Projenin önderliğini ‘Ovacık Köyü’nde Bir Gün Projesi’nin yöneticisi ve Slow Food Şile Palamut kurucularından Fatma Cam Denizci üstleniyor. Köyü ziyaret edenler, tarladan sofraya yöresel lezzetleri keşfediyor, bölgeye özgü kültür ve gelenekleri tecrübe ediyorlar. Detaylı bilgi için @ovaciktabirgun Instagram hesabına mesaj yollayabilirsiniz.