GeriSeyahat Harikalar dünyası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Harikalar dünyası

Harikalar dünyası

National Geographic ve Doğan Kitapçılık'ın ortak ürünü

Geçtiğimiz günlerde dünyanın doğal ve tarihi harikalarını detaylarıyla inceleyen mükemmel bir kitap piyasaya verildi. National Geographic Society'nin hazırladığı kitabı, Türkiye'de Doğan Kitapçılık AŞ, büyük boy olarak yayımladı. En az 200 renkli fotoğrafın yer aldığı kitapta, dünyanın antik çağdaki 7 harikasından günümüzün teknoloji harikası yapılarına, Doğa harikalarından sualtı harikalarına kadar, tam 40 harika anlatılıyor. Kitap, görsel ve zihinsel bir şölen...

Antik harika: Mausoleion

Antik çağın en muhteşem mezar anıtlarından biri bugün büyük bir turizm merkezi olan Bodrum'da (Halikarnassos) bulunuyordu. Kral Mausolos anısına, eşi Kraliçe Artemisia tarafından yaptırılan anıt mezar, çok farklı mimari üslupları bünyesinde barındırıyordu. Bugün Mausolion'a ait kalıntı olarak Bodrum'da pek bir şey yok. Ama dünyanın çeşitli müzelerinde benzersiz parçaları mevcut.

Modern harika: CN Kulesi

Toronto'nun medarı iftiharı olan CN Kulesi, Ontario Gölü'nün batı kıyısında 553 metreye yükselir. Büyüyen bir kentin iletişim ihtiyacını karşılamak için inşa edilen kule, pek çok üstün niteliğe sahip. Kulenin 91 metre yüksekte bulunan seyir terasından 120 kilometre ilerisini görebilmek mümkündür. CN Kulesi'nin içinde 2579 basamaklı bir metal merdiven de yer alıyor.

DÜNYANIN kár amacı gütmeyen en büyük bilim ve eğitim kuruluşlarından National Geographic Society, 1888 yılında ‘‘coğrafya bilgilerinin artırılması’’ amacıyla kuruldu. O tarihten bugüne de bilimsel keşif ve araştırmalara destek sağladı ve elde edilen bilgileri, tüm dünyadaki 9 milyonu aşkın üyesine gönderdi. National Geographic'in hazırladığı mükemmel bir çalışma olan ‘‘Harikalar dünyası’’ Doğan Kitapçılık AŞ tarafından Türkçeye çevrilerek yayımlandı. Her kitaplıkta mutlaka bulunması gereken kitap, dünyanın tarihsel, çağdaş ve doğal harikalarını ayrıntılı olarak okuyucuya tanıtıyor.

Gezginler, tarihçiler ve hayalperestler, 2000 yılı aşkın bir süredir dünyanın harikaları olarak nitelenen insan elinden çıkmış hayrat verici yapıtları ve doğal harikaları övüp durdular. Ama ‘‘Dünyanın Harikaları’’ denince insanların aklına çoğunlukla antik çağdaki yapılar akla gelir. Gize piramitleri, Babil'in asma bahçeleri, Efes'teki Artemis tapınağı, Bodrum'daki Kral Mausolos'un mezarı, Rodos heykeli, Zeus heykeli ve İskenderiye feneri... National Geographic'in hazırladığı ‘‘Harikalar Dünyası’’rda antik çağın bu 7 harikasının yanı sıra, ortaçağın ve yaşadığımız modern çağın 7'şer harikası ile sualtı ve üstünün 7'şer harikası, ayrıntılı olarak anlatılıyor. İngiltere'deki esrarengiz Stonehange'de n Panama Kanalı'na, Ayasofya Camii'nden Golden Gate Köprüsü'ne, Çin Seddi'nden Everest Dağı'na, Victoria Çağlayanı'ndan Toronto'daki CN kulesine, insanın merak ve hayranlığını çeken harikalar bol fotoğraflarla kitapta inceleniyor.

False