GeriSeyahat Güverte
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Güverte

Güverte

Portatif marina

YEŞİLLE YATLARIN BULUŞTUĞU MARİNA

375 yat kapasiteli Port Göcek'in işletmesi Camper&Nicholson tarafından yapılıyor. Ayrıca 156 çekek kapasitesi olan Port Göcek'te boyu 6 ile 40 metre arasındaki yatlara her türlü hizmet verilebiliyor. Yapımı süren Swissotel Göcek Marina Resort Porjesi bittiğinde ise daha önce krom madeni olarak kullanılıp terkedilmiş bölgede turizme beş yıldızlı hizmet verilecek. Port Göcek'in keyifli projelerinden biri de bölgeye yayın yapacak denizci ruhlu bir radyo.

YAPAY SAHİL: TECHNOSCREEN

Port Göcek'in dalga kıranı son yirmi yılın hava raporları değerlendirilerek hazırlanmış. Dalga boyu 20 metre, dalga yüksekliği ise 2 metre olan Göcek'e uygun proje Kanadalı mühendislerce hazırlanmış. Technoscreen adı verilen sistem gayet basit. Açık denize kırk beş dereceyle inen tahta karşılayıcılar dalgalara karşı yapay bir kıyı özelliği oluşturuyor. Ardından dalgalar aralık tahtaların içinden geçerken iyice yumuşuyor ve marinanın içine sönmüş olarak akıyor. Yüzer dalgakıranın efektif olarak çalışabilmesi için eninin dalga boyunun en az yarısı kadar olması gerekiyor. Yüksekliği ise bölgenin iklim şartlarına göre değişiyor.

Yatlara servis!

İstanbul'da bir restoran. Deniz kenarında demek yetmez. Neredeyse denizin içinde. Zaten adı da Güverte. Florya Campingleri diye bilinen bir yer burası. 1960 yılında turist kampı olarak kurulmuş. Bu restoran da kampın lokantası olarak işliyormuş. 1994'te kamp kalkıyor ama restoran Güverte olarak işlemeye devam ediyor. Yazın bahçede, ağaçların altında oturuyorsunuz ve önünüzde uçsuz bucaksız bir deniz... İstanbul'daki deniz kenarı restoranlardan farkı, karşıya baktığınızda, sahil, ışık, bina görmemeniz. Sadece denizin üstünden pike yaparak geçen uçaklar var, o kadar. İlk açıldığı zamanlarda, kışın içerde oturan müşterilerin gemi güvertesi benzetmeleri restoranın ismini belirlemiş. Balık ağırlıklı.

Güverte Restoran'ın en büyük özelliğine gelince... Başlıktan da anlaşıldığı gibi onlar hemen önlerine demir atan yatlara servis yapıyorlar. Evet yanlış okumuyorsunuz. Arabaya servis yapan mekánlar artarken, neyse ki tekneleri de düşünenler var. Daha çok pazar günleri, tekneyle gezmeye çıkan aileler, Florya'ya yaklaşırken telefon açıp sipariş veriyorlar. Koya girip, demir atınca da, kaptan botla gelip sahilden siparişleri alıyor. Eğer botunuz yoksa servis teknenize kadar yapılıyor.

Turgay ve Sami Soyak restoranın sahipleri, iki kardeş. İkisi de askerliğini bahriyeli olarak yapmış. Karadenizli. Turgay Soyak, garsonların yazın elinde tepsiyle suya bile girdiğini anlatıyor. Bu tabii istisnai bir durum!

Restorandan yatlara servis pazar günüyle bitmiyor. Yatlarıyla cuma akşamı fasıl dinlemeye gelenler de var. Ali Birinci bunlardan sadece biri. Onlar ailece, arkadaşlarını da alıp bir iki tekne demir atıyorlar. Fasıl dinliyorlar, balık yiyip, rakı içiyorlar. Fasılı yatta dinlemenin daha güzel olduğunu müziğin tekneye daha da arınarak geldiğini söylüyor Birinci.

Marmara Yat Rallisi

Adını Marmara Yat Rallisi'nin baş harflerinden alan MAYRA, Ataköy Marina Yacht Club tarafından 10- 21 Ağustos tarihleri arasında ikinci kez düzenleniyor. MAYRA'nın amaçları; Marmara Denizini keşfetmek, çevredeki insanlara, kirliliği durdurmanın aciliyetini anlatmak ve deniz üzerinde başka yaşamların da olabileceğini göstermek. Bu yıl güzergah, Esenköy, Zeytinbağı (Trilya), Karacabey, Kurşunlu, İlhanköy, Paşalimanı Adası, Erdek, Avşa, Tekirdağ, Güzelce ve İstanbul Ataköy Marina olarak belirlendi. Geçen yıl düzenlenen ralliye 20 yat katılmış, 221 deniz mili yol yapılmış ve sekiz gün sürmüştü. Bu yıl mevsim itibariyle deniz sporlarına uygun olan Erdek körfezinde gezinti süresi bir gün uzatıldı, aynı şekilde 61 millik Tekirdağ İstanbul etabının sert havalarda sorun yaratacağı düşünülerek araya Güzelce etabı konuldu.

Yarışma

Bu sene FIMa - Kültürlerarası Medya ve Sanat Çalışmalarını Destekleme Derneği tarafından gerçekleştirilen senaryo yarışmasının konusu denizdi. 101 senaryonun katıldığı yarışma sonuçları bu hafta içinde açıklandı. ‘‘Çocukluğum Boğaz'da Geçti’’ adlı çalışmasıyla Zarife Öztürk, ‘‘Düzlükte’’ adlı çalışmasıyla Ceyda Karamürsel, ‘‘Deniz’’ adlı çalışmasıyla Ödül E. Töngör, ‘‘Poseidon'un İntiharı’’ adlı çalışmasıyla Yeşim Peköz ve ‘‘Jaws’’ adlı çalışmasıyla da Olcay Arlı, 1999 FIMa Ulusal Çevre Senaryo ve Yapım Ödüllerini kazandılar. Jüri ayrıca, yaptığı değerlendirmede iki yapıtı da dikkate değer buldu. Bu çalışmalar, Füsun Feyizli'nin ‘‘Deniz Nerede? Baba!’’ ve Altan Yücel'in ‘‘5678’’ rumuzlu çalışması.

BU HAFTA

Van Kupası 7 Ağustos - 9 Ağustos tarihleri arasında Van Gölü'nde yapılacak.

Europe Uluslararası Akdeniz Şampiyonası 7 Ağustos'ta Çeşme'de başlıyor, 11 Ağustos'a kadar devam edecek.

Europe Avrupa Gençler Şampiyonası Hollanda'da dün başladı. Yarışlar 14 Ağustos tarihine kadar devam edecek.

Dragon sınıfını kapsayan Erol Kapkın Kupası bugün Marmara Yelken Klübü önünde yapılacak.

Yine Dragon sınıfı yarışıyor. Muzaffer Emeç Kupası yarın Marmara Yelken Klübü önünde.

Dragon Açık Türkiye Birinciliği Çeşme'de 13 Ağustos'ta başlıyor.

Avrupa 420 Gençler Şampiyonası Plympoth'ta bugün başlıyor. Yarışlar 13 Ağustos'a kadar devam edecek.

False