Güney Amerika’da sömürge seferleri Asuncion’dan başlamıştı
Asuncion, Türkiye’den 12 bin kilometre uzakta, Güney Amerika’nın tam ortasında. İspanyollar önce bu şehri ele geçirip, üs olarak kullandı. Kıtanın pek çok bölgesine keşif seferi düzenledi. Bugüne kadar 205 ülke gezen, ‘elmas gezgin’ ödüllü Selman Arınç yazdı.
Paraguay’ın başkenti Asuncion’a, Sao Paulo’dan bindiğim Tam Linhas uçağıyla 3 saatlik uçuştan sonra ulaşıyorum. Ünlü havacı Silvio Pettirossi’nin adını taşıyan havaalanı merkeze 20 kilometre uzakta. Paraguay Irmağı’nın doğu kıyısındaki kenti 1537’de ele geçiren İspanyol sömürgeciler ‘Nuestra Senyora de la Asuncion’ adını vermiş. Kıtanın en eski şehirlerinden biri, daha da önemlisi birçok keşif seferi buradan başlatılmış. ‘Kentlerin Anası’ ismi de buradan geliyor. Bugün plazalarıyla modern bir görünüme sahip olsa da nehir kıyısındaki tarihi bölge korunuyor.
SEMBOL SARAY
Asuncion, gezmesi kolay bir şehir. Görülmesi gereken yerlerin başında Lopez Sarayı geliyor. Günümüzde, cumhurbaşkanı ve hükümete ev sahipliği yapan saray kentin en güzel yapılarından. Aynı zamanda sembolü. Neo klasik tarzda. İnşasına 1857’de başlanmış, 10 yılda tamamlanmış. Tarihi savaş gemisi Humaita, Başkanlık Sarayı’nın önünde demirli. Chaco Savaşı’na katılmış, 70 yıl görev yapmış, sonra müzeye dönüştürülmüş.
Asuncion’da karakteristik sömürge mimarisinin ender örneklerinden biri de Bağımsızlık Evi. 1811’de İspanyollara karşı kazanılan bağımsızlık hareketi sırasında savaş gizlice buradan yönetilmiş. Başkan Carlos A. Lopez’in emriyle 1842’de yenilenen 300 yıllık Catedral Metropolitana (Büyük Katedral) barok tarzlı orijinal çok büyük yaldızlı sunağı ve çok çeşitli dini objelerin yer aldığı müzesiyle göz dolduruyor.
Paraguay dünyada demiryoluna ilk kavuşan ülkeler arasında. Asuncion’da görülmesi gereken enteresan yerlerden biri de tarihi istasyon ve Demiryolu Müzesi. Ülkede ilk raylar 1857’de döşenmeye başlanmış, ilk lokomotif 1864’te sefere konmuş. Hafta içinde açık müze gerçekten nostaljik bir mekân.
PANORAMİK MANZARA
Paraguay Irmağı’nın karşı kıyısında 1902’de kurulan Mbigua kürek kulübü sahası, günün her saati, kentin etkileyici manzarasını karşı kıyıdan görmek isteyenlere olağanüstü bir fırsat sunuyor.
Ülkenin demokrasi tarihine tanıklık eden Plaza de la Democracia (Demokrasi Meydanı) Asuncion’un merkezi konumunda. 1863’te rahibeler için kubbeli, altı sütunlu ilginç bir yapı inşa edilmiş. Bu yapı 1936’da Paris’teki Les Invalides’in benzeri Milli Kahramanlar anıt mezarına (Panteon de los Heroes) dönüştürülmüş. Ülkenin önemli politik şahsiyetleri burada gömülü.
Asuncion’da mutlaka görmeniz gereken en güzel yerlerden biri de botanik bahçesi. 1842’den itibaren 20 yıl cumhurbaşkanlığı yapan Carlos Antonio Lopez 110 hektarlık arazisini kamuya bağışlamış. Ormanda kıtaya özgü yaban hayvanları özgürce dolaşıyor. Nadide bitkiler sergileniyor. Botanik bahçesi adeta kentin akciğeri.
En popüler içecek
Paraguay çayı (mate) en çok tüketilen içecek. Kalbi rahatlatıcı, gelişme bozukluklarını giderici, zihin açıcı, kanı temizleyici, yorgunluk ve uykusuzluğu giderici ve stres azaltıcı özellikleri olduğuna inanılıyor. Kurutulmuş çay yaprakları, yine mate denilen cam, metal veya gümüş kaplara konulup üzerine sıcak su dökülüyor. Birkaç dakika demlendikten sonra, yaprakların ağza girmesini önleyen bombilla denilen çubuklarla içiliyor.
Seyahat notları
* Vize yok. * Para birimi ülkenin yerli halkıyla aynı adı taşıyor. 1 dolar, 3,9 guarani. * En meşhur yiyecek çipa denilen peynirli ekmek * Mercado 4, kentin en büyük yerel çarşısı.