GeriSeyahat Gördüm gördüm, kuzey ışıklarını dolunayda gördüm!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gördüm gördüm, kuzey ışıklarını dolunayda gördüm!

Gördüm gördüm, kuzey ışıklarını dolunayda gördüm!

Dolunay zamanı kuzey ışıklarını görmek herkese nasip olmaz. Bir yıl boyunca gökyüzündeki renk cümbüşünün peşinde olan okurumuz Uzman Doktor İsmail Eren, Tromso'ya gitti. İzlenimlerini yazdı.

Seyahat ederken en çok sevdiğim şey, doğa olaylarını yerinde izlemek. Daha önce okuduğum, belgesellerde izlediğim ve belki de en çok etkilendiğim doğa olaylarını, kuzey ışıklarını görmeye bu yüzden gittim. 2014’ün yılbaşında Finlandiya’nın kuzey kutbuna en yakın yerleşim yeri olan Saariselka’ya gittim. 32 kişilik arkadaş grubumla buraya bir gezi düzenledim. Çok iyi zaman geçirmemize karşın, maalesef kuzey ışıklarını göremeden döndük. Dönünce araştırdım. Kuzey ışıklarının 2018’e kadar daha kuzeyde olacağını öğrendim. Böylece altısı önceki yıldan toplam 22 kişilik bir grupla şansımızı kuzey ışıklarının her dönem görülebildiği Norveç’in Tromso kentinde denemeye karar verdik.

Son bir ayı sürekli meteoroloji raporlarını, NASA’nın polar ışık haritalarını ve Tromso’daki hava durumunu izleyerek geçirdim. Bir yıl süren bir bekleyişten sonra, nihayet 30 Aralık’ta Oslo üzerinden Tromso’ya vardım. Arkadaşlarımla katıldığım turlardan büyük zevk aldım. Kambur balinaların Tromso Körfezi’ne girdiğini duyar duymaz programda değişikliğe gittik ve balinaları izlemeye koyulduk.

GÖSTERİ ZAMANI

Gördüm gördüm, kuzey ışıklarını dolunayda gördüm

Her şey istediğimiz gibi gidiyordu, ama asıl amacımız kuzey ışıklarını görmekti. Bunu son geceye bıraktık. 2 Ocak’ta bir araç ve rehberle Tromso’dan ayrıldık. Bir saat yol gittikten sonra ilk kamp yerine ulaştık.

Yıldızların bu kadar yakın ve bu kadar parlak görünmesine çok şaşırdım. Konaklamak için girdiğimiz Sami çadırında, yerel adıyla ‘luvva’, rehberimiz ahşap masadaki mumları ve ortadaki sobayı yaktı. Yemek faslını atlattıktan sonra pusuya yattık. Kar ormanının ortasındaki dağları izlemeye koyulduk. Çok kısa bir süre sonra, dağların arkasından kuzey ışıkları belirdi. Yeni doğan güneş izlenimi veren dikey yönlü bir ışık hareketiydi dikkatimizi çeken. Gösteri başlıyordu.

O anki sevincimizi, duygu ve heyecanımızı kelimelerle ifade etmem çok zor. Tüm grupta büyük bir sevinç ve telaş başladı. Önceden ayarlanmış fotoğraf makinaları kılıflarından çıkarıldı ve herkes seri biçimde fotoğraf çekmeye başladı.

Gökyüzünün iyice açılmasıyla birlikte, kuzey ışıklarının şekilden şekle girdiği ve yeşilin her tonunun sergilendiği bir cümbüşün ortasına düştük.

Yaklaşık iki saat süren kuzey ışıkları dansını izledikten sonra Tromso’ya döndük. Ama yol boyunca devam etti cümbüş. Dolunayla birlikte manzarayı görünce aracı durdurup indik. Rehberimiz, kuzey ışıklarının dolunay zamanı görünmesinin çok nadir olduğunu söyledi.

GÖRMEK İÇİN NE YAPMALI?

Kuzey ışıkları görme ihtimalinizi arttırmak için Iphone için hazırlanmış forecast uygulamasını, NASA polar ışık haritasını ve Tromso’nun meteorolojik verilerini kullanın. Hava açık, yağışsız ve soğuk olmalı. Gece turu için deneyimli bir rehber ve firma seçin. Gerektiğinde 8-10 saat sürebilecek tura razı olun. Kuzey ışıkları kuzey kutbunda Norveç, İsveç ve Finlandiya’da net izleniyor.

False