Yazı ve fotoğraflar: Emel ARMUTÇU
Son Güncelleme:
Golf düşkünleri ve egzotik balayı yapmak isteyenler için iddialı bir adres Malezya
Malezya İngiliz sömürgesinden kurtuluşunun 50. yıldönümü olan 2007’yi Malezya’yı Ziyaret Yılı ilan etmişti biliyorsunuz. Petrol ve turizm zengini Malezya, çok önem verdiği turizme bu yıl daha da çok eğilecek demek bu.
Hiç de haksız sayılmazlar, egzotik turizm cennetlerinden biri olan Malezya, yılın 12 ayı sıcak havası, delüks otellerden butiklere ve bungalovlara, konaklama çeşitliliği, ucuz alışveriş imkanı ve inanılmaz lezzetli yemekleriyle bunu fazlasıyla hak ediyor. Ancak bu yıl turizme asıl olarak iki konseptte ağırlık vermek istiyor: Meraklılarını, sayısı 200’ü bulan golf kulüplerindeki muhteşem doğa ortamı ve konfora davet ediyor. Bir yandan da balayı çiftlerine göz kırpıyor: Gelin, hayatınızın en egzotik, en sıcak tatilini geçirin, diyor.
Malezya’nın Kedah eyaletinin en büyük ve en popüler adası Langkawi, aslında dünyaca ünlü bir turizm bölgesi. 99 adanın en büyüğü, 72 bin nüfuslu. Huzur isteyenler için ideal. Bu yıl gümrükten muaflığı, cangılları, uzun beyaz kumsallarıyla daha bir farklı hazırlanıyor yeni konuklarına. Burada ağaçlar ve çiçekler, hem sayıları hem çeşitlilikleri itibarıyla, insanı ezecek kadar çok. Her yerden fışkırıyorlar. Odanızın penceresinden giriyor, yürürken arabanıza değiyorlar. Kumsalda uzandığınızda, gökyüzünden önce, ona ulaşmaya çalışan palmiyelerin yapraklarını görmek zorundasınız.
Dolayısıyla doğanın içine oturtulmuş konaklama tesisleri de onların içinde kayboluyor. Mimari derseniz zaten bildiğiniz "bina"lar olmadığı gibi, hiçbir yapı doğal görüntüyü bozamıyor, sanki sadece doğanın içinde eriyorlar. Böyle bir ortamda, mesela odanızın banyosunun "bahçede" olması da şaşırtmıyor. Sadece görünmenizi engelleyecek bir duvar saklıyor duşunuzu; ağaçlar, çiçekler -ve doğanın tüm canlıları tabii- duşunuzda size eşlik ediyor. Size de "açık havada duş da güzelmiş" demek kalıyor.
Langkawi’de iki kilometre uzunluğundaki Pantai Cenang kumsalı boyunca birçok otel sıralanıyor. Bir uçta duty free alışveriş merkezi, büyük bir akvaryum var. Buradan 25 kilometre uzaklıkta yer alan Kuah, adanın merkezi. Mutlaka görmeniz gereken yerler, 150 egzotik kuş türünü barındıran Langkawi Kuş Cenneti, farklı ülkelerden gelen hediyelerin sergilendiği Galeria Perdana, teleferikle çıkıp ada ve Andaman Denizi manzarasını görebileceğiniz 708 metre yükseklikteki Gunung Machinchang dağı. Adanın civarını ise tekne turlarıyla görebilirsiniz.
BATILI UZAKDOĞULU
26 milyon nüfuslu Malezya’nın nüfusunun yüzde 62’sini Malaylar oluşturuyor. Yüzde 23’ü Çinliler, yüzde 7’si Hintliler, yüzde 8’i de diğer gruplardan ibaret. Anayasal monarşi var ve ülkenin yüzde 60’ı Müslüman, yüzde 20’si Budist, yüzde 8’i Hıristiyan. Gözleme imkanı bulamadığım ve bazılarında Müslümanlığın daha baskıcı bir bir şekilde uygulandığı anlatılan diğer bölgelerini bilemem, ancak Langkawi ve Kuala Lumpur, Uzakdoğulu Malezya’nın Batılı yüzleri... Hem de inanılmaz batılılar.
Hemen herkes İngilizce konuşuyor. Kimse kimsenin kıyafetine, oturup kalkmasına karışmıyor. Sokakta türban altı gömlek ve dar blucinle dolaşan kadın sayısı oldukça fazla. Ama onların yanında şortlular rahat rahat dolaşıyor. Malezya’da en ilgimi çeken şeyse, türbanlı kadınların kamu alanındaki yoğun varlıkları. Gümrük polisinden kırmızı bereli polise, banka memuresinden Starbucks tezgahtarına her işte çalışıyorlar. Polis olanlar, türban üstüne polis şapkası takıyor, işini yapıyor.
Restoranlarda geleneksel yemekler - tabii biraz daha batılı damak tadına uyarlanmış olarak- en şık şekilde sunuluyor. Otellerdeki konfor yerinde. Herkes inanılmaz güleryüzlü ve kibar. Trafik İngiliz usulü, sigaraya karşı tavır Amerikan. Kapalı alanların çok önemli bölümünde sigara içilmiyor.
GÖKDELEN VE DOĞAL PARK
Başkent Kuala Lumpur, rengarenk bir başkent. Bir yandan yüksek binaları ve birbirinden dev alışveriş merkezleriyle New York’a benzerken, bir yandan da cangılların, tropikal adaların, yemyeşil parkların üssü. İnsan otobanda giderken bile yeşilin ezici baskısına maruz kalıp ruhunu dinlendirebiliyor.
Aslında kısaca KL diye anılan kent, şimdilik başkent. 25 kilometre güneyinde kurulan Putrajaya siberkenti, projesitamamlandığında yeni başkent olacak. Ancak şimdiden yaşamaya başlamış, başbakanlık, bakanlıklar, sultanlık sarayı ve bazı devlet daireleri oraya taşınmış bile.
KL’liler yüksek binalarıyla çok övünüyorlar; 242. metresinde dönerek şehri seyredip yemek yiyebildiğiniz 421 metrelik KL Tower, 41. katlarını birbirine bağlayan bir köprüye (Skybridge-Gökyüzü Köprüsü) sahip 252 metrelik Petronas İkiz Kuleleri bunlardan ikisi. KL’de mutlaka görülmesi gereken yerler, Çin Mahallesi, Masjid Jamek Camii, Ulusal Cami, Dataran Merdeka (Özgürlük Meydanı), Ulusal Tarih Müzesi, Adliye Sarayı, Putrajaya bölgesi, St. Mary Katedrali... Kentte bazı binalar İngiliz, bazıları Arap mimarisi tarzında, bazıları da karışık. Kentin ortasında, kocaman, üzeri tel örgüyle kapatılmış kuş parkı var. İçinde de çoğu Güneydoğu Asya’ya ait, 160 kuş türü... Bir de deniz yok diye hiç üzülmüyorlar, oturup kendi elleriyle bir göl yapmışlar kentin ortasına. Göl manzaralı pek çok otel var.
NEREDE KALINIR
Tropik ada romantizmi ve cangılda golf
Tropik bir iklim, palmiyeler ve her renk ve çeşitte çiçekler, onlar arasına serpiştirilmiş villa-odalar, dalga sesleri, ayak ya da vücut masajları, nefis Malay yemekleri... Balayını böyle bir yerde geçirmek isteyenler için istikamet, Malezya’nın Langkawi adası. Ama golfçüler için de... Aslında Langkawi’de golf oteli diye bir otel tanımlaması yok. 3 yıldızdan 5 yıldıza nerede kalırsanız kalın, ücret karşılığı golf oynayabiliyorsunuz. Aynı zamanda balayı yapılabilecek kadar egzotik, romantik ve huzur veren oteller bunlar...
The Golf Club Datai Bay Adanın kuzey batı ucunda. 18 delikli golf sahası, tropik yağmur ormanı içinde düz ve engebeli alanlar, bunkerlar, göletler ve özel sahiliyle sınırsız golf oynama imkanı sunuyor. Kulübün hemen yakınındaki 5 yıldızlı lüks The Datai’de konaklanılabildiği gibi tavsiye edilen diğer tesisler de tercih edilebiliyor.
Datai Tropik bir ormanın içinde. 112 adet deluxe, villa ve suit odadan oluşuyor. Çok geniş kapsamlı SPA hizmetinden başka, golf kursları, doğa gezileri, sağlık kulübü uygulamalarından da yararlanılabilir.
Gunung Raya Golf Club Adanın doğusunda, iç kısımlarda. 18 delikli bu golf sahasındaki orman örtüsü Datai’dekinden farklı olarak daha az ve sadece saha çevresinde yer alıyor. Engebesi oldukça fazla. Kuah şehir merkezine yakın. Tavsiye edilen tüm otellerden kulübe gelinebiliyor, en yakın otel Westin Langkawi.
Berjaya Langkawı Beach Resort Burau körfezinde. 70 dönümlük arazi üzerinde Malezya stili 502 chalet ve suit oda. Yüzme havuzu, çeşitli kara ve su sporları alternatifleri var.
Tanjung Sanctuary Tanjung Behkit’te, 32 odalı küçük bir tesis. Villa suitlerde her türlü konfor var.
Langkawı Lagoon Kedah sahilinde. Kara ve deniz manzaralı deluxe ve junior suit odalardan oluşuyor. Sea Village suitleri ise dalgakıranla korunan denizin üzerine inşa edilmiş. İç mimarisi Malay tarzı. Jakuzili havuz, fitness, sauna ve buhar odalarıyla SPA’sı da var.
Westin Langkawi 10 dönümlük orman ve tropik bahçenin içinde. Langkawi merkezi Kuah’a sadece 3 km. uzakta. Modern tropik ambiyanslı, 200 odanın birçoğu manzaralı. 500 metrelik özel kum plajı, 3 yüzme havuzu, su sporları, SPA imkanları var.
Pelangi beach 25 dönümlük bir alanda bahçeler içinde havuzlar ve geniş bir kumsal.
Sheraton Adanın batı kıyısında tropik yağmur ormanlarıyla çevrili. Sık yapraklar ve palmiyeler altında yer alan balkonlu 231 oda ve suit, ahşap chalet ve ikişer katlı ünitelerden oluşuyor. Mimari Malay. Burada yoga dersleri de alabilir, bedeninizi gevşetecek pek çok aktivite bulabilirsiniz. Dalış kursları, ada turu, kartal besleme turu gibi aktiviteler de var.
The Frangipani Kumsalı, restoranı ve geniş odalarıyla, adanın köklü otellerinden.
Bon Ton Resort & Restaurant geleneksel mimaride müstakil evler.
4 Seasons Tek kelimeyle inanılmaz bir yer. Sanki cangılın içinde saklanmış bir vaha. Cangıldan kaçacağınız yer ise upuzun beyaz bir kumsal. Çok pahalı olduğunu söylemeye gerek var mı?
BİLGİ İÇİN
Malezya Havayolları (Nişantaşı, İstanbul 0212 224 85 00 www.malaysiaairlines.com), İstanbul’dan direkt olarak Kuala Lumpur’a, 10 saatte uçuyor. Ülkenin dört bir yanına yapılan iç uçuşlar için de buradan bilet temin etmek mümkün. Turistik amaçlı seyahatlerde, T.C. vatandaşlarına üç aya kadar vize uygulanmıyor. Malezya Turizm Ofisi bilgi isteyenlere her türlü yardımı yapıyor. (Valikonağı Cad. Oba Apt. No:11/1, Nişantaşı, İstanbul. 0212 225 27 61, www.tourismmalaysia.gov.my) Detur (Abdi İpekçi Cad. 77/2 Maçka/İstanbul, 0212 343 88 77 www.detur.com.tr) sizi doğru yerlere yönlendiriyor.
ALIŞVERİŞ
Malezya gerçekten de bir alışveriş cenneti. Kentin ticaret, alışveriş ve eğlence merkezi Golden Triangle (Altın Üçgen) denilen bölgede, birçok alışveriş merkezi bir arada. Hava o kadar sıcak ki ilk anda alışveriş merkezleri, serinlikleriyle ilaç gibi geliyor. Ancak Kuala Lumpur’da hepsi birbirine benzeyen lüks alışveriş merkezleri, bir süre sonra sıkmaya başlıyor. Yine de Çin mağazaları, geleneksel Malay ürünleri satan dükkanlar çok ilgi çekici. Sıcağa dayanabilirseniz el sanatları, hediyelikler, kıyafetler, takılar ve Asya’ya ait antikalar için Central Market’a gidebilirsiniz. (Jln Hang Kasturi 50050). Kompleks Budaya Kraf’da (Jln Conlay 50450, 2162 7533), hasır, cam, seramik, kalay ve kurşun alaşımı eşyalar, ahşap el sanatları ve batik var. Her ayın ilk cumartesisi, KL’de sanat pazarı kuruluyor (2 Jln Temerloh, 2692 2188).
Malezya’nın Kedah eyaletinin en büyük ve en popüler adası Langkawi, aslında dünyaca ünlü bir turizm bölgesi. 99 adanın en büyüğü, 72 bin nüfuslu. Huzur isteyenler için ideal. Bu yıl gümrükten muaflığı, cangılları, uzun beyaz kumsallarıyla daha bir farklı hazırlanıyor yeni konuklarına. Burada ağaçlar ve çiçekler, hem sayıları hem çeşitlilikleri itibarıyla, insanı ezecek kadar çok. Her yerden fışkırıyorlar. Odanızın penceresinden giriyor, yürürken arabanıza değiyorlar. Kumsalda uzandığınızda, gökyüzünden önce, ona ulaşmaya çalışan palmiyelerin yapraklarını görmek zorundasınız.
Dolayısıyla doğanın içine oturtulmuş konaklama tesisleri de onların içinde kayboluyor. Mimari derseniz zaten bildiğiniz "bina"lar olmadığı gibi, hiçbir yapı doğal görüntüyü bozamıyor, sanki sadece doğanın içinde eriyorlar. Böyle bir ortamda, mesela odanızın banyosunun "bahçede" olması da şaşırtmıyor. Sadece görünmenizi engelleyecek bir duvar saklıyor duşunuzu; ağaçlar, çiçekler -ve doğanın tüm canlıları tabii- duşunuzda size eşlik ediyor. Size de "açık havada duş da güzelmiş" demek kalıyor.
Langkawi’de iki kilometre uzunluğundaki Pantai Cenang kumsalı boyunca birçok otel sıralanıyor. Bir uçta duty free alışveriş merkezi, büyük bir akvaryum var. Buradan 25 kilometre uzaklıkta yer alan Kuah, adanın merkezi. Mutlaka görmeniz gereken yerler, 150 egzotik kuş türünü barındıran Langkawi Kuş Cenneti, farklı ülkelerden gelen hediyelerin sergilendiği Galeria Perdana, teleferikle çıkıp ada ve Andaman Denizi manzarasını görebileceğiniz 708 metre yükseklikteki Gunung Machinchang dağı. Adanın civarını ise tekne turlarıyla görebilirsiniz.
BATILI UZAKDOĞULU
26 milyon nüfuslu Malezya’nın nüfusunun yüzde 62’sini Malaylar oluşturuyor. Yüzde 23’ü Çinliler, yüzde 7’si Hintliler, yüzde 8’i de diğer gruplardan ibaret. Anayasal monarşi var ve ülkenin yüzde 60’ı Müslüman, yüzde 20’si Budist, yüzde 8’i Hıristiyan. Gözleme imkanı bulamadığım ve bazılarında Müslümanlığın daha baskıcı bir bir şekilde uygulandığı anlatılan diğer bölgelerini bilemem, ancak Langkawi ve Kuala Lumpur, Uzakdoğulu Malezya’nın Batılı yüzleri... Hem de inanılmaz batılılar.
Hemen herkes İngilizce konuşuyor. Kimse kimsenin kıyafetine, oturup kalkmasına karışmıyor. Sokakta türban altı gömlek ve dar blucinle dolaşan kadın sayısı oldukça fazla. Ama onların yanında şortlular rahat rahat dolaşıyor. Malezya’da en ilgimi çeken şeyse, türbanlı kadınların kamu alanındaki yoğun varlıkları. Gümrük polisinden kırmızı bereli polise, banka memuresinden Starbucks tezgahtarına her işte çalışıyorlar. Polis olanlar, türban üstüne polis şapkası takıyor, işini yapıyor.
Restoranlarda geleneksel yemekler - tabii biraz daha batılı damak tadına uyarlanmış olarak- en şık şekilde sunuluyor. Otellerdeki konfor yerinde. Herkes inanılmaz güleryüzlü ve kibar. Trafik İngiliz usulü, sigaraya karşı tavır Amerikan. Kapalı alanların çok önemli bölümünde sigara içilmiyor.
GÖKDELEN VE DOĞAL PARK
Başkent Kuala Lumpur, rengarenk bir başkent. Bir yandan yüksek binaları ve birbirinden dev alışveriş merkezleriyle New York’a benzerken, bir yandan da cangılların, tropikal adaların, yemyeşil parkların üssü. İnsan otobanda giderken bile yeşilin ezici baskısına maruz kalıp ruhunu dinlendirebiliyor.
Aslında kısaca KL diye anılan kent, şimdilik başkent. 25 kilometre güneyinde kurulan Putrajaya siberkenti, projesitamamlandığında yeni başkent olacak. Ancak şimdiden yaşamaya başlamış, başbakanlık, bakanlıklar, sultanlık sarayı ve bazı devlet daireleri oraya taşınmış bile.
KL’liler yüksek binalarıyla çok övünüyorlar; 242. metresinde dönerek şehri seyredip yemek yiyebildiğiniz 421 metrelik KL Tower, 41. katlarını birbirine bağlayan bir köprüye (Skybridge-Gökyüzü Köprüsü) sahip 252 metrelik Petronas İkiz Kuleleri bunlardan ikisi. KL’de mutlaka görülmesi gereken yerler, Çin Mahallesi, Masjid Jamek Camii, Ulusal Cami, Dataran Merdeka (Özgürlük Meydanı), Ulusal Tarih Müzesi, Adliye Sarayı, Putrajaya bölgesi, St. Mary Katedrali... Kentte bazı binalar İngiliz, bazıları Arap mimarisi tarzında, bazıları da karışık. Kentin ortasında, kocaman, üzeri tel örgüyle kapatılmış kuş parkı var. İçinde de çoğu Güneydoğu Asya’ya ait, 160 kuş türü... Bir de deniz yok diye hiç üzülmüyorlar, oturup kendi elleriyle bir göl yapmışlar kentin ortasına. Göl manzaralı pek çok otel var.
NEREDE KALINIR
Tropik ada romantizmi ve cangılda golf
Tropik bir iklim, palmiyeler ve her renk ve çeşitte çiçekler, onlar arasına serpiştirilmiş villa-odalar, dalga sesleri, ayak ya da vücut masajları, nefis Malay yemekleri... Balayını böyle bir yerde geçirmek isteyenler için istikamet, Malezya’nın Langkawi adası. Ama golfçüler için de... Aslında Langkawi’de golf oteli diye bir otel tanımlaması yok. 3 yıldızdan 5 yıldıza nerede kalırsanız kalın, ücret karşılığı golf oynayabiliyorsunuz. Aynı zamanda balayı yapılabilecek kadar egzotik, romantik ve huzur veren oteller bunlar...
The Golf Club Datai Bay Adanın kuzey batı ucunda. 18 delikli golf sahası, tropik yağmur ormanı içinde düz ve engebeli alanlar, bunkerlar, göletler ve özel sahiliyle sınırsız golf oynama imkanı sunuyor. Kulübün hemen yakınındaki 5 yıldızlı lüks The Datai’de konaklanılabildiği gibi tavsiye edilen diğer tesisler de tercih edilebiliyor.
Datai Tropik bir ormanın içinde. 112 adet deluxe, villa ve suit odadan oluşuyor. Çok geniş kapsamlı SPA hizmetinden başka, golf kursları, doğa gezileri, sağlık kulübü uygulamalarından da yararlanılabilir.
Gunung Raya Golf Club Adanın doğusunda, iç kısımlarda. 18 delikli bu golf sahasındaki orman örtüsü Datai’dekinden farklı olarak daha az ve sadece saha çevresinde yer alıyor. Engebesi oldukça fazla. Kuah şehir merkezine yakın. Tavsiye edilen tüm otellerden kulübe gelinebiliyor, en yakın otel Westin Langkawi.
Berjaya Langkawı Beach Resort Burau körfezinde. 70 dönümlük arazi üzerinde Malezya stili 502 chalet ve suit oda. Yüzme havuzu, çeşitli kara ve su sporları alternatifleri var.
Tanjung Sanctuary Tanjung Behkit’te, 32 odalı küçük bir tesis. Villa suitlerde her türlü konfor var.
Langkawı Lagoon Kedah sahilinde. Kara ve deniz manzaralı deluxe ve junior suit odalardan oluşuyor. Sea Village suitleri ise dalgakıranla korunan denizin üzerine inşa edilmiş. İç mimarisi Malay tarzı. Jakuzili havuz, fitness, sauna ve buhar odalarıyla SPA’sı da var.
Westin Langkawi 10 dönümlük orman ve tropik bahçenin içinde. Langkawi merkezi Kuah’a sadece 3 km. uzakta. Modern tropik ambiyanslı, 200 odanın birçoğu manzaralı. 500 metrelik özel kum plajı, 3 yüzme havuzu, su sporları, SPA imkanları var.
Pelangi beach 25 dönümlük bir alanda bahçeler içinde havuzlar ve geniş bir kumsal.
Sheraton Adanın batı kıyısında tropik yağmur ormanlarıyla çevrili. Sık yapraklar ve palmiyeler altında yer alan balkonlu 231 oda ve suit, ahşap chalet ve ikişer katlı ünitelerden oluşuyor. Mimari Malay. Burada yoga dersleri de alabilir, bedeninizi gevşetecek pek çok aktivite bulabilirsiniz. Dalış kursları, ada turu, kartal besleme turu gibi aktiviteler de var.
The Frangipani Kumsalı, restoranı ve geniş odalarıyla, adanın köklü otellerinden.
Bon Ton Resort & Restaurant geleneksel mimaride müstakil evler.
4 Seasons Tek kelimeyle inanılmaz bir yer. Sanki cangılın içinde saklanmış bir vaha. Cangıldan kaçacağınız yer ise upuzun beyaz bir kumsal. Çok pahalı olduğunu söylemeye gerek var mı?
BİLGİ İÇİN
Malezya Havayolları (Nişantaşı, İstanbul 0212 224 85 00 www.malaysiaairlines.com), İstanbul’dan direkt olarak Kuala Lumpur’a, 10 saatte uçuyor. Ülkenin dört bir yanına yapılan iç uçuşlar için de buradan bilet temin etmek mümkün. Turistik amaçlı seyahatlerde, T.C. vatandaşlarına üç aya kadar vize uygulanmıyor. Malezya Turizm Ofisi bilgi isteyenlere her türlü yardımı yapıyor. (Valikonağı Cad. Oba Apt. No:11/1, Nişantaşı, İstanbul. 0212 225 27 61, www.tourismmalaysia.gov.my) Detur (Abdi İpekçi Cad. 77/2 Maçka/İstanbul, 0212 343 88 77 www.detur.com.tr) sizi doğru yerlere yönlendiriyor.
ALIŞVERİŞ
Malezya gerçekten de bir alışveriş cenneti. Kentin ticaret, alışveriş ve eğlence merkezi Golden Triangle (Altın Üçgen) denilen bölgede, birçok alışveriş merkezi bir arada. Hava o kadar sıcak ki ilk anda alışveriş merkezleri, serinlikleriyle ilaç gibi geliyor. Ancak Kuala Lumpur’da hepsi birbirine benzeyen lüks alışveriş merkezleri, bir süre sonra sıkmaya başlıyor. Yine de Çin mağazaları, geleneksel Malay ürünleri satan dükkanlar çok ilgi çekici. Sıcağa dayanabilirseniz el sanatları, hediyelikler, kıyafetler, takılar ve Asya’ya ait antikalar için Central Market’a gidebilirsiniz. (Jln Hang Kasturi 50050). Kompleks Budaya Kraf’da (Jln Conlay 50450, 2162 7533), hasır, cam, seramik, kalay ve kurşun alaşımı eşyalar, ahşap el sanatları ve batik var. Her ayın ilk cumartesisi, KL’de sanat pazarı kuruluyor (2 Jln Temerloh, 2692 2188).