Gökyüzüne çıkan merdivenleri keşfettim
Ankaralı Hikmet Kadir Bozok (24) bu yıl, Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Güney Kore kültürüne ilgi duyan Bozok, Korece öğreniyor, Kore Yemekleri Kursu’na gidiyor. “Anadolu’dan Kore’ye Ebru” adında bir sergisi bulunuyor. Bozok, ülkeyi ziyaret ettiği sırada hayran kaldığı, rengârenk tarihi evleriyle dikkat çeken Güney Kore’nin ikinci büyük kenti Busan’daki Gamcheon köyünü anlattı.
Gamcheon’a (Gamçon) gitmeye nasıl karar verdiniz?
Uzun süredir Güney Kore kültürüne karşı ilgi duyuyor, gitmek için fırsat kolluyordum. Bir arkadaşım bana Güney Kore’deki UNESCO yaz kamplarından bahsetti. Busan’da bulunan Gamcheon’u seçtim. Tarihi, oldukça ilginç. Taegeuk adında sadece Kore’de bulunan bir dini inanışın ilk ve tek tapınağı buradaki tepenin yamaçlarına inşa edilmiş. Kore Savaşı’ndan sonra gelen göçmenleri ve bu dinin mensuplarını, ‘U’ şeklinde olan tepenin yamaçlarına yerleştirmişler. Gamcheon ‘Gökyüzüne çıkan merdiven’ anlamına geliyor. Bunun sebebi başlarda tenekelerden inşa edilen barakaların, basamak basamak ve güneş alacak şekilde yapılmış olması. Zamanla bu teneke ve sacların yerini tuğla ve kiremit almış. Yokuş çıkarken zorlanabilirsiniz. Diğer yandan kendinizi renkli labirentlere kaptırıyorsunuz. Bende Alice’in Harikalar Diyarı’ndaymışım gibi bir his uyandırdı.
Köye gidenleri neler bekliyor?
Köyde iki otomobil yolu var, onun dışında yer yer sadece bir kişinin geçebileceği darlıkta sokaklar ve merdivenler göreceksiniz. Sanatçılar tarafından yeniden hayata döndürülmüş rengârenk evler dikkat çekiyor. Evleri keşfettikten sonra kafede mola verip serinlemek için fasulyeli buzlu dondurma yiyebilirsiniz. Yaşlı amcalar ve teyzelerle birlikte oturup Kore’nin geleneksel kart oyunundan da oynayabilirsiniz.
TÜRKLERE AYRI BİR SEVGİ BESLİYORLAR
Yemekleri nasıl buldunuz?
Kore yemekleri Türk damak tadına çok fazla hitap etmeyebilir fakat denemek için Gamcheon’da yaşlı teyzeler tarafından işletilen yerel bir restorana gidebilirsiniz. Deniz ürünleri ile aranız iyiyse Kore’nin en büyük balık pazarının bulunduğu Busan’a gidebilirsiniz. Kore mutfağının vazgeçilmezi olan ‘kimchi’, yaklaşık 200 çeşidi bulunan, turşuya benzeyen bir yiyecek. İçindeki acı soslar ‘kimchi’ye kırmızı rengini veriyor. Busan’a özgü bir yiyecek olan buzlu siyah erişteyi de tatmanızı öneririm.
Konaklama seçenekleri nasıl?
Gamcheon’da konuk evlerinde kalma imkânınız var. Yakın civarda birçok otel de bulunuyor.
Seyahatiniz sırasında başınızdan ilginç bir olay geçti mi?
Gamcheon’un bulunduğu Busan şehrinin Türkler için ayrı bir yeri var. Burası BM Kore Savaşı Şehitliği’nin de bulunduğu yer aynı zamanda. Şehitlikte 462 Türk şehidi yatıyor. Mezar taşlarının arasında gezerken karşıma çıkan ‘Kadir’ yazısı beni derinden etkiledi. Bundan 60 yıl önce 22 yaşında gelip bu topraklar için şehit düşen Kadir ve aynı yaşlarda, aynı isimde, aynı topraklardan gelen ben... Güney Kore’de özellikle de Busan’da sevgiyle karşılandım. Bir taksi şoförü gelip geçmişi hatırlatarak teşekkür etti. Budist tapınağını gezdiren yaşlı bir rehber yanıma gelip, elini omzumuza koydu, “Türkiye bizim dostumuzdur” dedi.
Sizinle aynı deneyimi yaşamak isteyenlere önerileriniz var mı?
Kore dilinin temel kelimelerini öğrenmek işinize yarıyor. Özellikle yaşlı teyzeler ve amcalar size hayran kalıyor. İndirim yaptırmak için iyi bir yol.
Bu mevsim oraya gitmek için uygun bir dönem mi?
Sonbahar Kore’yi ziyaret etmek için en iyi mevsim. Çünkü Busan, büyük çaplı uluslararası festivallere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca meraklıları için bir bilgi: Bu yıl Türk sinemasının 100. yılı olması sebebiyle özel bir sergi gerçekleşecek Busan’da.
En beğendiği 5 şehir: Prag, Paris, Amsterdam, Seul, Antalya
Seyahatlerde nerede kalır?: Ev, hostel
Kiminle seyahat eder?: Yalnız
Ne alır?: Hafif, küçük objeler
Seyahatte ne okur?: Roman
Seyahatte ne yer, ne içer?: Yerel yiyecekler ve içecekler
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider?: Uçak, tren
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri: Uyku tulumu, kitap, müzik çalar