GeriSeyahat Göklere yükselen şehir "Meteora"
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Göklere yükselen şehir "Meteora"

Göklere yükselen şehir "Meteora"

Kayalıkların zirvesine inşa edilen çok sayıda manastırın yer aldığı Yunanistan'ın Trikala Bölgesi'ndeki "Meteora" kenti, ziyaretçilerini adeta gökyüzüne doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

Kalambaka ve Kastraki kasabaları arasında kalan milyonlarca yıl önce bir iç deniz olan bölgede, yoğun su hareketleri, rüzgarlar ve ısı değişikliklerinin yarattığı aşınma sonucu bazıları 550 metre yüksekliği bulan düz şekilli sarp kayalıklar oluştu.

Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesinin ardından kurulan Yunan Ortodoks Kilisesi'nin ülke genelinde hakim olmasının ardından keşişler, 9. yüzyıldan itibaren bölgede bulunan ulaşılması imkansız gibi gözüken kayalıklardaki mağaralara tırmanarak, burada yaşamlarını tek başına sürdürerek inzivaya çekilmeyi tercih etti.

Yunancada "göklere asılı" anlamına gelen Meteora'daki manastırların inşa edilmesi ise 11. yüzyılda başladı. Bölgede, çevrede yaşayan keşişlerin manastırların inşa edildiği taşları, ip ve sepetlerden oluşan ilkel asansörlerle bazen de çıplak elle tırmanarak uzun sürede kayalıkların zirvesine taşıdığı anlatılıyor.

Bölgede inşa edilen irili ufaklı 20'den fazla manastırdan günümüze 2'si rahibelere ait olmak üzere 6 manastır ulaşabilmiş durumda. Manastırlara ziyaretleri kolaylaştırmak amacıyla uzunluğu 140 basamağa kadar ulaşabilen merdivenler, köprüler hatta "Büyük Manastır"da olduğu gibi bir teleferik bile yapılmış.

Bölgeye günlük turlar düzenleyen şirketin rehberi Giorgos Kourelis, bölgenin hemen yanında bulunan "Kalambaka" kasabasının adının tepelerde kurulu manastırları kale sanan Osmanlı askerlerinin birbirlerine "Kaleye bak!" demesinden geldiğine inanıldığını söylüyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 2004 yılında alınan Meteora, gizemli atmosferi nedeniyle 1981 yılında "For Your Eyes Only/Yalnız Senin Gözlerin İçin" adlı James Bond filmine de ev sahipliği yaptı.

False