GeriSeyahat Gece yarısı güneşinde votka partisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gece yarısı güneşinde votka partisi

Gece yarısı güneşinde votka partisi

Finlandiya Votka, geçtiğimiz hafta dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen konukları için Moskova’da bir parti düzenledi. Gece Yarısı Güneşi adlı partilere her sene dünyanın her ülkesinden yüzlerce kişi katılıyor. Bu yılki partide beyaz kürkler giymiş Rus mankenler votka servisi yaptı.

Güneş, dünyanın her yerinde her gün doğar ve batar. Yeryüzünde hiçbir şey bu kadar "önceden bilinir" değil. Oysa dünyanın kuzey ülkelerinde doğanın kendine özgü bambaşka kuralları var. Çünkü buralarda yaz geldiğinde güneş batmayı reddeder, aylarca süren "beyaz günler" yaşanır. Bu özel olaya "Gece Yarısı Güneşi" de deniyor. Gece Yarısı Güneşi, kuzey ülkelerinde çok önemli bir yere sahip. Bu dönemde, hiç bitmeyen gündüz sayesinde zaman sanki duruyor. Günlük işler anlamını yitiriyor. Gece Yarısı Güneşi, bazı bölgelerde 17 Mayıs’tan 28 Temmuz’a kadar tam 73 gün boyunca aralıksız parlıyor. Yılın en uzun günü olan 21 Haziran’da ise bu coğrafyalarda yaşayanlar doğaya dönüyor ve bu günleri kutluyor. Bu bir anlamda, yaz mevsiminin en önemli olayı.

Alkollü içecek üreticisi Amerikan şirketi Brown-Forman tarafından üretilen Finlandiya Votkası her yıl Finlandia Midnight Sun (Gece Yarısı Güneşi) adı altında Helsinki’de, Moskova’da ve Petersburg’da partiler düzenliyor. Şirketin bu seneki Moskova partisi kentin kalbi Kızıl Meydan’ın yanındaki Vasilyevskiy Spusk Meydanı’nda yapıldı. Parti için meydana dev bir çadır kuruldu ve beyaz kürkler giymiş mini etekli Rus mankenler ellerindeki votka şişelerinden konuklara servis yaptı. Çeşitli grupların konserler verdiği parti sabaha kadar sürdü.

SUYU RAJAMAKİ PINARINDAN ARPASI LAPLAND’DAN

Finlandiya, bundan 10 bin yıl önce dondurucu kutup iklimi nedeniyle metrelerce kalınlıktaki bir buz tabakasının altındaydı. Gece Yarısı Güneşi buzul tabakalarını eritti ve el değmemiş, berrak bir buzul suyu ortaya çıktı. İşte Finlandiya votkasının yapımında sadece kaynağı Rajamaki’deki bir pınar olan ve buzultaşlarından süzülen bu su kullanılıyor. Finlandiya votkasının suyu doğal olarak filtrelendiği için o kadar saf ki, hiçbir filtrasyona uğramadan kullanılıyor. Hatta Finliler bunun dünyadaki filtre edilmeye ihtiyacı olmayan tek su olduğunu savunuyor.

Bu saf su, yine sadece Lapland bölgesinde Gece Yarısı Güneşinin ışınları altında yetişen yüksek kaliteli arpayla birleşiyor ve votkayı oluşturuyor. Finlandiya votkası için bin 200 hektarlık bir alanda arpa ekili. Genellikle en kaliteli arpalar dünya üzerinde maltlar ve biralar için kullanılırken sadece Finlandiya bu tür arpaları votka üretiminde kullanılıyor.

İSTER HAVYARLA İSTER KOKTEYLDE

8 Votkanın hiçbir şey yemeden aç kanına içilmesi pek tavsiye edilmiyor. Siz siz olun, aç karnınıza votka içmeyin. O sakin, duru, kristal gibi su, ölçüsüz içilince içinizde bir canavara dönüşebiliyor. Votkaseverler bu tavsiyeyi kural haline getirmiş. Bu nedenle de votka içerken mutlaka bir şeyler atıştırıyorlar.

8 Peki votkanın yanında ne iyi gider? Soğuk söğüş etler, peynir çeşitleri, sebze salataları, meyveler ve soğuk sandviçler genelde en çok tercih edilenler.

8 "Benim Rus aristokratlarından ne farkım var" diyenlerdenseniz, votkanızı en kadim dostu havyar ile birlikte içebilirsiniz. Birbirlerine çok yakıştıkları, gurmeler tarafından her fırsatta dile getiriliyor.

8 Votka içmenin bir başka püf noktası da, içkiyi soğutmak. Hem kadehinin hem de kendisinin soğutulmuş olması tavsiye ediliyor. En iyisi dipfrize atmak. Alkol donmadığı için, ideal soğuklukta servis edebilirsiniz.

8 Saf votka içmeyi sevmiyorsanız, votkalı bir kokteyl yapabilirsiniz. Hazır mevsim meyveleri de çoğalmışken alın çileği, karpuzu, koyun içine buzu ve votkayı; atın blendıra.
False