Mehmet ÖZTAŞ (A.A)
Son Güncelleme:
Gaziantep’in mutfak müzesini dört ayda 40 bin kişi gezdi
Gaziantep Kalesi’nin eteklerindeki Karagöz Mahallesi’nde açılan Türkiye’nin ilk mutfak müzesi, beklenenin üstünde ilgi gördü.
Tarihi Antep evlerinin yer aldığı Sadık Dai Sokak’taki müzede kentin tarihi mutfak malzemeleri, yemek, tatlı ve içeceklere ilişkin bilgi veriliyor. 1905 yılında yapılan tarihi iki katlı Göğüş Konağı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilip, dört ay önce müze olarak hizmete açılmıştı. Giriş ücreti alınmayan müzede ziyaretçiler Gaziantep mutfağının ve pişirme sanatının özelliklerini öğrenme fırsatı buluyor. Müzenin, birinci katındaki odada, ekranda Gaziantep yemeklerinin, tarihi, özellikleri ve yapılış şekline ilişkin bilgi ve tarifler veriliyor. İkinci katta aile üyelerinin Ramazan Bayramı için yuvarlama yemeği yapımı mankenlerle canlandırılıyor. Ayrıca kış aylarında tandır üstünde yöresel tatlı (sucuk, bastık, pestil, tarhana) ile Antep fıstığı ve ceviz yeme geleneği anlatılıyor. Müze Sorumlusu Ahmet Nohut, ziyaretçilerin müzeden sonra yemekleri tatmak üzere lokantalara gittiklerini söyledi.