GeriSeyahat Fransa’da ÅŸarap sektörü tehlikede
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Fransa’da ÅŸarap sektörü tehlikede

Fransa’da ÅŸarap sektörü tehlikede

Fransa’da ve dünyada 18 Kasım perÅŸembe günü Beaujolais ÅŸarabının turfanda 2004 rekoltesi taze, taze bir kere daha içildi. Sevgililer ÅŸarap kadehleri ellerinde, bir kere daha dilekte bulundular aÅŸklarının devamı için o yakut kırmızısı gizemli içkiden bir günde toplam 450 bin hektolitre tüketerek... Bu yıl ki yeni Beaujolais’nin tadında ‘ahududu ve frenk üzümü’ var.Fransa’da ÅŸaraba bu kadar önem verilmesine raÄŸmen sayıları 100.000’ni bulan üreticiler son 30 yıl içinde tüketimde yüzde 60 düşüş görüldüğünü, ÅŸarap içen nüfusun son 25 yıl içinde yüzde 50’den yüzde 16’ya indiÄŸini, hatta geceleri lokantalarda yemek yiyen çiftlerin ÅŸiÅŸe yerine bardakla ÅŸarap ısmarladığını ve artık ülkede ÅŸarabın geleceÄŸinin tehlikede olduÄŸunu bildiriyor. Fransa ‘dev bir ÅŸarap üreticisi’ olmasına raÄŸmen her geçen yıl dünyada Amerika BirleÅŸik Devletleri’ne (Kaliforniya ÅŸarapları) ve Avustralya’ya (özellikle Chiraz) pazar payı kaptırıyor. Fransız üreticiler dünya pazarındaki bu tehlikeden kurtulmak için daha az üretim yapılması, ülkede yasaklanan ÅŸarap reklamlarının yeniden serbest bırakılması, ÅŸiÅŸelerdeki etiketlerde bilgilerin basitçe yazılması ve özellikle Fransız kökenli üzümlerden ÅŸarap üretilmesi gerektiÄŸine iÅŸaret ediyorlar. Â
False